Kooktoestellen

 1. Kan ik elektrisch koken op de camping?

  Ben jij op zoek naar een nieuw camping kooktoestel? Dan is de kans groot dat je kooktoestellen tegenkomt die werken op gas. Gas kooktoestellen zijn namelijk het meest voorkomend op de camping, maar dat betekent niet dat er geen andere manieren zijn. Wist je namelijk dat je ook elektrisch kunt koken? Wij vertellen je in dit blog de voor- en nadelen van elektrisch koken op de camping.

    Voordelen Nadelen
  Elektrisch camping kooktoestel - Goedkoop in aanschaf
  - Vrijwel geen onderhoud
  - Makkelijk in gebruik
  - Weinig ampere beschikbaar op de camping
  - Koken gaat langzaam
  - Altijd afhankelijk van stroom

  Voordelen van elektrisch koken

  Lees meer »
 2. Thermisch beveiligd gasstel ja of nee? Hoe werkt het?

  Een thermische beveiliging - ook wel vlambeveiliging genoemd - van een gaskooktoestel zorgt er kort gezegd voor dat wanneer de vlam van de brander dooft, de gastoevoer automatisch stopt. Maar wanneer kies je voor een thermische beveiliging? En hoe weet je of een gaskooktoestel een thermische beveiliging heeft?

  Hoe werkt een thermische beveiliging?

  Bij een thermische beveiliging zijn alle branders voorzien van een thermokoppel, zoals hierboven te zien op de foto. Dit thermokoppel werkt eigenlijk als een soort sensor: zolang deze worden verwarmd, blijft de gastoevoer open. Waait de vlam uit? Dan koelt het thermokoppel af en daardoor wordt de gastoevoer onmiddellijk afgesloten. Door deze beveiliging kan er dus nooit gas ontsnappen als de branders niet branden.

  Wel of geen thermische beveiliging?

  Of je wel of niet voor een gaskooktoestel kiest met thermische

  Lees meer »
 3. Kan ik mijn kooktoestel ook binnen gebruiken?

  Is het slecht weer op de camping en ben je genoodzaakt om binnen in de tent of caravan te koken? Of zit je thuis in een verbouwing en wil je je camping kooktoestel graag tijdelijk in huis gebruiken? Wij vertellen je in dit blog welke kooktoestellen je wel en welke kooktoestellen je beter niet binnen kunt gebruiken.

  1. Gas kooktoestel

  Een gaskooktoestel kun je binnen gebruiken, maar het is wel belangrijk dat je altijd goed ventileert. Gas heeft namelijk zuurstof nodig, en in een afgesloten ruimte neemt gas de zuurstof weg. Als je niet ventileert, kan het dus zijn dat je hoofdpijn krijgt of duizelig wordt. Daarnaast moet je binnen altijd een gaskooktoestel gebruiken met een thermische beveiliging. Een thermische beveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer stopt als de brander geen vlam

  Lees meer »
 4. Wat zegt het vermogen van 1 pit?

  Je bent niet de enige als het vermogen of het aantal wattage van een kooktoestel je weinig zegt. Wat betekent het vermogen van een kooktoestel nou eigenlijk en hoeveel vermogen heb je minimaal nodig? In dit blog vertellen wij je wat het vermogen van een pit betekent.

  De kracht van de pit

  Het vermogen betekent eigenlijk de kracht van de pit: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de pit, dus hoe sneller je water kookt. Bij een camping kooktoestel met een laag vermogen heb je iets meer geduld nodig om een eitje te bakken dan op een kooktoestel met een hoog vermogen. Ook het formaat van de pit zegt vaak al iets over het vermogen. Een kooktoestel met alleen kleine pitten heeft vaak minder vermogen dan een kooktoestel met grote pitten. Er zijn kooktoestellen met twee pitjes met hetzelfde vermogen, maar je kunt ook kiezen voor een kooktoestel met verschillende groottes pitten.

  Lees meer »
 5. Kan ik koken op gas als het waait?

  Of je nu in het naseizoen kampeert of in het hoogseizoen: vrijwel iedereen heeft wel eens te maken gehad met slecht weer op de camping. Wind is meestal het grootste probleem. Staat de tent stevig? Zijn er geen stoelen weggewaaid? En, hoe kun je eigenlijk koken op gas als het waait? Wij vertellen je in dit blog hoe je - ook als het waait - toch een maaltijd op tafel kunt zetten als je kookt op gas.

  1. Gebruik een windscherm

  Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat de vlam om de haverklap uitwaait. Hoe moet je dan koken? De oplossing is een stevig windscherm die je dicht op het camping kooktoestel zet. Hierdoor blijft het vuur aan en kun je prima koken in de wind. Kookwindschermen zijn meestal gemaakt van aluminium

  Lees meer »
 6. Hoeveel kookpitten heb ik nodig?

  Ga je voor het eerst kamperen en ben je op zoek naar een manier om te koken op de camping? Dan is een kooktoestel één van je opties. Het aantal pitten van een camping kooktoestel varieert over het algemeen tussen 1 en 4. Hoeveel pitten jij nodig hebt, hangt af van hoe frequent of uitgebreid je kookt, en of het kooktoestel het enige kookmiddel is dat je gebruikt. Benieuwd hoeveel pitten wij adviseren? Lees dan snel verder.

  Aantal pitten: Geschikt voor:
  1-pits Rondtrekkende, lichtgewicht kampeerders
  2-pits Kampeerders die snel en gemakkelijk koken (en bijvoorbeeld ook nog gebruik maken van een skottelbraai)
  3-pits
  Lees meer »