Welke koelbox past bij mij?

Welke koelbox past bij mij?

Of het nou gaat om een picknick in het park, een dagje naar het strand, of op vakantie naar Spanje: in veel situaties is een koelbox handig. Soms zelfs onontbeerlijk. Stel, je gaat op vakantie en je slikt medicijnen. Deze medicijnen moeten natuurlijk goed blijven, dus zul je ze koel moeten bewaren. In welke situatie je je ook begeeft, er is altijd een passende koelbox.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is tot hoeveel graden jouw koelbox moet kunnen koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Wil je er ijsjes in bewaren, vlees invriezen of wil je alleen koele drankjes kunnen schenken? Ook een belangrijk punt is hoeveel je in je koelbox kwijt wilt kunnen, met andere woorden: welke inhoud moet deze minimaal hebben. We onderscheiden drie verschillende koelboxsystemen, die elk weer hun voor- en nadelen hebben. We lichten ze hieronder graag aan je toe.

Absorptiekoelbox

Het grote pluspunt van een absorptiekoelbox is dat deze op verschillende energiebronnen kan werken. Op 12 volt als je onderweg bent met de auto, 230 volt wanneer je op de camping bent en sommige modellen werken ook op gas. Dit laatste is dan weer handig wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt. Een absorptiekoelbox is volledig stil. Hij slaat niet aan of zoemt niet. Je hoort ook geen ventilator draaien. Erg fijn dus, als je er 's nachts naast ligt. Een nadeel is dat de koelprestatie afhangt van de omgevingstemperatuur. 20℃ tot 25℃ onder de omgevingstemperatuur is wel het maximum. Je kunt je voorstellen dat je met 38℃ op een Spaanse camping je flesje sangria niet koel kunt bewaren.

absorptiekoelbox

Compressorkoelbox

Wil je toch echt een koude sangria op de warme Spaanse camping, dan is een compressorkoelbox jouw koelbox, bijvoorbeeld de Icecool 45C. Het grote voordeel van een compressorkoelbox is dat die zich niks aantrekt van de buitentemperatuur. Een compressorkoelbox koelt van +10℃ tot -18℃, dus ook bij 38℃ heb jij je koele sangria. Compressorkoelboxen werken meestal op 230V en je regelt ze met een thermostaat. In vergelijking met een absorptiekoelbox verbruikt een compressorkoelbox relatief weinig stroom. Je hebt ook compressorkoelboxen die op 12V werken. Realiseer je wel dat de prijs van het 12V-model een heel stuk hoger ligt. Een nadeel van een compressorkoelbox is het geluid. Een compressorkoelbox is niet geruisloos, want de compressor slaat regelmatig aan. Je kunt het geluid vergelijken met het geluid van de koelkast of diepvries bij je thuis. Ook is een compressorkoelbox wat zwaarder in gewicht. Een heel speciale compressorkoelbox is de Obelink Coolmove 42 Hybrid koelbox. Dit is op 230V een compressorkoelbox en op 12V een thermo-elektrische.

Obelink Coolmove

Thermo-elektrische koelboxen

Een thermo-elektrische koelbox, zoals de Tristar KB-7526 is licht, waardoor je deze gemakkelijker meeneemt en bovendien is zo'n koelbox gunstig geprijsd. De meeste thermo-elektrische koelboxen kunnen koelen én verwarmen. De koelcapaciteit hangt net als bij een absorptiekoelbox af van de buitentemperatuur, dus vergeet die koele sangria. Een thermo-elektrische koelbox koelt tot maximaal 18℃ onder de omgevingstemperatuur en werkt op 12V of 230V. Een thermo-elektrische koelbox is voorzien van een ventilator die de warmte afvoert en is daarom niet compleet stil.

thermo elektrische koelbox

Koelboxen met koelelementen

Naast de genoemde systemen die zelf koelen, bestaan er ook koelboxen of -tassen die op een 'passieve' manier je eten of drinken (tijdelijk) koel houden. Iedereen kent wel de koelbox waarvoor je koelelementen nodig hebt. De box koelt zelf niet, maar de elementen, die je in de diepvries hebt gelegd, zorgen ervoor dat je etenswaren en drinken koel blijven.

Inhoud koelbox

Naast de vraag waar je de koelbox gaat gebruiken, is ook van belang om na te denken over wat en hoeveel je in de koelbox wilt bewaren. De grootte van je reisgezelschap speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook welke producten je erin wilt stoppen. IJsjes en bevroren vlees en groenten of juist alleen dranken? Hoe groter de koelbox, hoe zwaarder die is. Een grote en zware box is natuurlijk niet erg handzaam, maar je hoeft dan weer minder vaak boodschappen te doen.

Welke koelbox je kiest hangt dus vooral af van hoe jouw vakantie eruit ziet. Trek je naar landen waar 30℃ of warmer eerder regel dan uitzondering is, dan is een compressorkoelbox de juiste keuze voor jou. Ga je naar een land met wat gematigdere temperaturen, dan is een absorptiekoelbox of thermo-elektrische koelbox een prima keuze.

Welke koelbox past bij mij?

Deel dit artikel