Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Keuzehulp koelboxen: welke koelbox past bij mij?

keuzehulp koelboxen

Een picknick in het park, een dagje naar het strand, of op vakantie naar Spanje: in veel situaties is een koelbox handig. Voor iedere situatie is er altijd een passende koelbox. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is tot hoeveel graden jouw koelbox moet kunnen koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Ook een belangrijk punt is de inhoud van de koelbox. We onderscheiden drie verschillende koelboxsystemen, die elk weer hun voor- en nadelen hebben. We lichten ze in dit blog aan je toe.

Ben je op zoek naar een koelbox voor in je auto? Bekijk dan onze keuzehulp auto koelboxen.


Het voordeel van een absorptie koelbox is dat deze op verschillende energiebronnen kan werken. Op 12 volt als je onderweg bent met de auto, 230 volt wanneer je op de camping bent en sommige modellen werken ook op gas. Dit laatste is dan weer handig wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt. Een absorptie koelbox is volledig stil. Hij slaat niet aan of zoemt niet en je hoort ook geen ventilator draaien. Erg fijn dus, zeker als je er 's nachts naast ligt. Een nadeel is dat de koelprestatie afhangt van de omgevingstemperatuur, 20℃ tot 25℃ onder de omgevingstemperatuur is wel het maximum. Meer over absorptie koelboxen vind je in ons blog Wat is een absorptie koelbox?

Absorptie koelbox

Het voordeel van een compressor koelbox is dat de buitentemperatuur geen invloed heeft op de koelprestatie van de koelbox. Een compressor koelbox koelt van +10℃ tot -18℃, dus ook bij 38℃ heb jij een lekker koel drankje. Compressor koelboxen werken meestal op 230 volt en je regelt ze met een thermostaat. In vergelijking met een absorptiekoelbox verbruikt een compressor koelbox relatief weinig stroom. Je hebt ook compressor koelboxen die op 12 volt werken, deze hebben wel een hoger prijskaartje. Een nadeel van een compressor koelbox is het geluid, deze zijn niet geruisloos, want de compressor slaat regelmatig aan. Je kunt het geluid vergelijken met het geluid van de koelkast of diepvries bij je thuis. Ook is een compressor koelbox wat zwaarder in gewicht. Een speciale compressor koelbox is de Obelink Coolmove 41 Duo compressor koelbox, deze heeft op zowel 230 volt als 12 volt een koelbereik van +20 °C tot -20 °C, ongeacht de omgevingstemperatuur. Daarnaast heeft de koelbox twee apart instelbare compartimenten. Meer informatie over compressor koelboxen vind je in ons blog Wat is een compressor koelbox?

Een thermo-elektrische koelbox is licht van gewicht waardoor je deze gemakkelijker meeneemt, daarnaast is de koelbox gunstig geprijsd. De meeste thermo-elektrische koelboxen kunnen koelen én verwarmen. De koelcapaciteit hangt net als bij een absorptie koelbox af van de buitentemperatuur. Een thermo-elektrische koelbox koelt tot maximaal 18℃ onder de omgevingstemperatuur en werkt op 12 volt of 230 volt. Een thermo-elektrische koelbox is voorzien van een ventilator die de warmte afvoert en is daarom niet compleet stil. Meer weten? Lees ons blog Wat is een thermo-elektrische koelbox?

Thermo-elektrische koelbox

Naast de genoemde systemen die zelf koelen, bestaan er ook koelboxen of -tassen die op een 'passieve' manier je eten of drinken (tijdelijk) koel houden. Iedereen kent wel de koelbox waarvoor je koelelementen nodig hebt. De box koelt zelf niet, maar de elementen, die je in de diepvries hebt gelegd, zorgen ervoor dat je etenswaren en drinken koel blijven.

Passieve koelbox


Wanneer je weet waar je de koelbox wilt gaan gebruiken, is het ook van belang om na te denken over wat en hoeveel je in de koelbox wilt bewaren. De grootte van je reisgezelschap speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook welke producten je erin wilt stoppen. IJsjes en bevroren vlees en groenten of juist alleen dranken? Hoe groter de koelbox, hoe zwaarder die is. Een grote en zware box is natuurlijk niet erg handzaam, maar je hoeft dan weer minder vaak boodschappen te doen.


Welke koelbox je kiest hangt dus vooral af van hoe jouw vakantie eruit ziet. Trek je naar landen waar 30℃ of warmer eerder regel dan uitzondering is, dan is een compressor koelbox de juiste keuze voor jou. Ga je naar een land met wat gematigde temperaturen, dan is een absorptie koelbox of thermo-elektrische koelbox een prima keuze. Hoe lang een koelbox koel blijft hangt van verschillende factoren af, daarover lees je meer in ons blog Hoe lang blijft een koelbox koel?


Deel dit artikel: