Thermo-elektrische koelbox

Als je op zoek bent naar een goede koelbox, dan raak je verstrikt in de vele opties: compressor koelboxen, absorptiekoelboxen, koelboxen met koelelementen en thermo-elektrische koelboxen. Deze laatste term staat ook wel bekend als elektrische koelboxen. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? In dit blog gaan we je uitleggen wat een elektrische koelbox is en hoe het werkt. Ben je benieuwd naar een ander type koelbox? Lees dan onze blogs: Wat is een compressor koelbox? of Wat is een absorptiekoelbox?

Koelt een elektrische koelbox goed?

Ja en nee, dit is namelijk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als je naar een warm land gaat, kun je beter voor een compressor koelbox kiezen. Ga je kamperen in Nederland in het voor- of najaar, dan is een thermo-elektrische koelbox een betere keuze. Als het buiten 20 graden is, kan de elektrische koelbox alsnog koelen tot 0 graden, en blijft je eten en drinken lekker koel.

Hoe werkt een elektrische koelbox?

Een elektrische koelbox werkt op 230V of 12V. In de basis is een thermo-elektrische koelbox een koelbox zoals we hem allemaal kennen: een koelbox die koelt. Bij een elektrische koelbox is echter nog iets mogelijk, namelijk verwarmen. Dit komt door het peltier element. Dit is een elektrisch component die kou kan opwekken, maar het element kan zich ook verwarmen tot 65 graden Celsius. In de praktijk blijkt wel dat de warmte functie niet veel wordt gebruikt.

De voor- en nadelen van een elektrische koelbox

Voordelen

  • Koelt én verwarmt, dus ook handig als je eten warm wilt houden.
  • Stevig materiaal, Kan tegen een stootje op de camping.
  • Kan op de camping of thuis gebruikt worden met 230V, maar ook in de auto met een 12V aansluiting.
  • Goed geïsoleerd: zet je de koelbox uit? Ook dan blijven je drankjes nog lang koud, of je eten nog lang warm.
  • Klein en licht waardoor de koelbox erg makkelijk mee te nemen is.
  • De prijzen liggen relatief laag.

Nadelen

  • Niet handig voor gebruik in warme landen, aangezien de elektrische koelbox maar koelt tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur.
  • Koelt niet snel, dus het is beter om gekoeld voedsel of drank in de koelbox te plaatsen.
  • Niet geluidloos, de ventilator in de koelbox maakt geluid.

Thermo-elektrische koelboxen in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende elektrische koelboxen, waaronder de Mobicool K26 AC/DC en de Tristar koelbox KB-7540.

Mobicool K26 AC/DC

Tristar koelbox KB-7540


Deel dit artikel