Het kopen van een koelbox kan een lastige klus zijn. Door de verschillende koelsystemen en maten zie je soms door het bomen het bos niet meer. Eén van de populairste koelboxen onder kampeerders is de absorptiekoelbox. In dit blog leggen we je uit wat een absorptiekoelbox is en waarom dit zo'n populair product is. Benieuwd naar een compressor of thermo elektrische koelbox? Lees dan onze blogs: Wat is een compressor koelbox? en Wat is een thermo elektrische koelbox?

Koelt een absorptiekoelbox goed?

Ja en nee. Een absorptiekoelbox koelt tot 25 graden onder de omgevingstemperatuur. Geen probleem dus als je in het voorjaar gaat kamperen. Als je in de zomer naar een warm land gaat, dan wordt het moeilijker om je drankjes en voedsel koud genoeg te houden. Bij een temperatuur van maximaal 30 graden is er niets aan de hand, de koelbox kan dan nog koelen tot 5 graden. Ga je naar landen waar het warmer wordt dan 30 graden, dan kun je beter voor een compressor koelbox gaan. Een compressor koelbox is namelijk niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Tip: plaats de absorptiekoelbox zoveel mogelijk in de schaduw, dit kan nog een paar graden schelen.

Hoe werkt een absorptiekoelbox?

Een absorptiekoelbox is uniek, omdat deze koelbox op 12V, 230V en op gas werkt. Hierdoor kun je de koelbox overal gebruiken waar je maar wilt. Je kunt er mee wildkamperen en roadtrippen, maar je kunt ムm ook gewoon thuis of op de camping gebruiken. Het koelsysteem werkt op koelvloeistof. Het positieve hieraan is dat een absorptiekoelbox geen geluid maakt, omdat er geen bewegende onderdelen in de koelbox zitten.

Luchtbelletjes in de leiding

Een probleem dat kan ontstaan bij een absorptiekoelbox zijn luchtbelletjes in de leidingen. Deze luchtbellen kunnen ontstaan als de koelbox lange tijd niet gebruikt is of stil heeft gestaan en zorgen ervoor dat de koelbox minder goed koelt. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen: zet de koelbox een nacht op zメn kop (zonder stekker in het stopcontact) en zet hem de volgende dag weer rechtop. Wacht even een half uurtje voordat je de koelbox weer aansluit en dan doet ムie het weer!

De voor- en nadelen van een absorptiekoelbox

Voordelen

  • Een absorptiekoelbox is geluidloos, je hebt メs nachts dus geen last van het geluid
  • Werkt op stroom en gas, dus je bent niet altijd afhankelijk van stroom
  • Handig formaat, past vrijwel altijd door de caravandeur
  • Gaat lang mee
  • Grote inhoud, absorptiekoelboxen in ons assortiment hebben altijd 40 liter inhoud

Nadelen

  • Afhankelijk van de omgevingstemperatuur: bij temperaturen boven de 30 graden is deze koelbox niet aan te raden
  • Moet altijd waterpas staan, anders wordt het koelvermogen negatief beïnvloedt.

Absorptiekoelboxen in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende modellen absorptiekoelboxen, zoals de Mobicool A40 en de Tristar Supercool KB-7147 45EGP:

De Mobicool A40Tristar Supercool KB-7147 45EGP