Gasslang vervangen: Hoe vervang ik een gasslang?

Je camping gasslang gaat niet eeuwig mee. Logisch natuurlijk, maar het is wellicht wel iets wat je snel vergeet te vervangen terwijl het wel heel belangrijk is. Maar wanneer moet je de gasslang vervangen? En hoe doe je dat? In dit blog leggen wij het jou uit.

Wat is de houdbaarheidsdatum van een gasslang

Wat is de houdbaarheidsdatum en productiedatum van camping gasslangen?

Voordat we je vertellen wanneer en hoe je een gasslang moet vervangen, laten we je eerst een belangrijk punt zien wat vaak voor verwarring zorgt. Op gasslangen staat namelijk altijd een productiedatum en een houdbaarheidsdatum. Deze worden nog weleens door elkaar gehaald. Schrik dus niet wanneer op je nieuwe gasslang een datum uit het verleden staat. Dit is de productiedatum. Hoe deze twee datums op de gasslang gedrukt staan, kan verschillen. Zo kan er op de gasslang bij de houdbaarheidsdatum staan: to be replaced before, maar kan het ook zijn dat er alleen één datum genoemd staat. Mocht je twijfelen dan kun je het altijd navragen bij het verkooppunt van de gasslangen.

Gasslang vervangen

Wanneer moet je de gasslang vervangen?

Er is geen duidelijke regel over wanneer je de camping gasslang precies moet vervangen. Zoals hierboven genoemd, staat op de gasslang een houdbaarheidsdatum. Vaak geven producenten van gasslangen een levensduur van 5 tot 10 jaar aan. Wij adviseren om je camping gasslang zeker eens in de vier jaar te vervangen. Zorg ervoor dat je de gasslang ieder jaar voor en na de vakantie controleert. Kijk of je scheurtjes ziet en gebruik een gaslekzoeker om eventuele lekkages op te sporen. Wanneer je ziet dat er scheurtjes zijn of dat de gaslekzoeker een lekkage aangeeft, is het verstandig om de slang direct te vervangen.

Hoe moet je een gasslang van een barbecue/kooktoestel vervangen?

Kijk vooraf even goed wat je nodig hebt. Er zijn verschillende gasslangen te koop met verschillende aansluitingen. Vervang als je toch bezig bent ook direct even de gasdrukregelaar. Hier zijn handige sets voor te koop. We leggen je hieronder uit hoe je de gasslang vervangt.

Gasslang met slangklemmen vervangen

Gasslang met slangklemmen

Zorg bij het verwisselen van de gasfles altijd dat de gaskraan volledig dichtgedraaid is. Doe dit ook wanneer de gasfles leeg is, want er kan altijd een beetje gas ontsnappen. Bij een gasslang met slangklemmen, draai je eerst de slangklemmen los. Vervolgens trek je voorzichtig de gasslang van de gasfles. Nu kun je de nieuwe gasslang over de koppeling schuiven en de slangklemmen vastdraaien. Zorg dat je de slangenklem niet te strak vastdraait anders kunnen er scheurtjes ontstaan in de slang. Wanneer het plaatsen van de camping gasslang wat lastig gaat, kun je de een beetje afwasmiddel op de aansluittule van de gasfles smeren of je kunt de gasslang soepeler maken door hem te verwarmen met een aansteker. Doe dit op gepaste afstand van de gasfles!

Gasslang met schroefdraad vervangen

Gasslang met schroefdraad

Ook hierbij geldt: zorg dat de gaskraan van de gasfles volledig dichtgedraaid is. De kant van de drukregelaar vervang je op dezelfde manier als bij een gasbbq. De andere kant van de gasslang is op een andere manier, kijk hierbij ook goed welke maat gasleiding je hebt in je voertuig. Meestal heb je 8 of 10 mm dikte gasleiding. Bij deze kant zit een snijring die zich vastdraait op de gasleiding, je draait het vast met een steeksleutel of tang. Ook is het advies om het laatste stukje van je gasleiding eraf te snijden om ervoor te zorgen dat je een stukje leiding gebruikt wat nog in goede conditie is.

Gasslang caravan vervangen

Hoe moet je een gasslang van een caravan of camper vervangen?

Ook de gasslang die in je caravan of camper gemonteerd is, moet op zijn tijd vervangen worden. Ook hiervoor zijn geen wettelijke regels, maar BOVAG adviseert om de gasslang en drukregelaar iedere 2 jaar te (laten) controleren. Daarnaast adviseren ze om de gasslang met vaste koppeling na vier jaar te vervangen. Let goed op de houdbaarheidsdatum van de gasslang, maar kijk ook of de gasslang scheurtjes vertoond. Wanneer dit het geval is moet je hem direct vervangen.

Tijdens een BOVAG onderhoudsbeurt wordt de gasleiding in je caravan of camper onder druk gezet en gecontroleerd op lekkage. Dit kun je zelf ook testen met een gaslekzoeker spray. Je kunt ervoor kiezen om bij een garage de gasslang te laten vervangen, maar je kunt het ook zelf doen. Afhankelijk van de aansluiting kun je dat doen op een van de twee manieren die hierboven zijn uitgelegd.

Zorg er dus voor dat je iedere vakantie de gasslang en gasdrukregelaar even controleert en tijdig vervangt. Zo weet je zeker dat er geen vervelende ongelukken ontstaan.


Deel dit artikel