Misschien heb je jouw vakantie nog tegoed. Heerlijk, dat vooruitzicht toch? Heb je het achter de rug, dan hopen we dat je een heel fijne vakantie hebt gehad, dat alles goed verlopen is en dat je niet in onveilige situaties bent terecht gekomen. Van thuisblijvers krijg je voor je vertrek altijd mee 'rijd voorzichtig' of 'doe voorzichtig'. Hoe ga je wijs op reis en zorg je voor de veiligheid van jezelf en van je reisgenoten op de camping? Wij geven je tips!

Check je auto

Ook als je niet half Europa doorreist is het belangrijk om je auto goed na te kijken. Bij veel garages kun je terecht voor een zomercheck, waarbij de auto op de belangrijkste punten wordt nagekeken. Bijvoorbeeld de bandenspanning, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof, oliepeil en remmen. Ga je met een caravan of camper op vakantie? Laat deze dan ook even nakijken.

Zorg voor de nodige accessoires

Voor de veiligheid van jezelf en anderen zijn goede caravanspiegels zijn een must, eventueel met dodehoekspiegel.

Als je een lading hebt die uitsteekt, zoals een fietsendrager, denk dan aan een veiligheidsbord. Per land verschilt het type bord dat op de uitstekende lading bevestigd moet worden. In Spanje heeft het bord 3 strepen, in Italië 5 smallere strepen. Wanneer je naar Spanje op vakantie gaat en je combinatie auto + caravan langer is dan 12 meter, dan moet je reflecterende markeringsstickers op de caravan plakken en wel aan beide zijden achterop jouw caravan.

Ook is het per land verschillend welke spullen je verplicht in de auto moet hebben, zoals reflecterende hesjes, een verbanddoos of een alcoholtest.

Veiligheid op de camping

Wanneer je bent aangekomen op de camping blijft veiligheid belangrijk. Net als thuis zorg je dat (kleine) kinderen op afstand blijven van chemische middelen en het fornuis. Op de camping zijn er nog een aantal extra dingen waarmee je rekening kunt houden:

  • Rust de caravan/camper uit met een gasmelder en rookmelder. Ook is het verstandig om een brandblusser of blusdeken mee te nemen.
  • De meeste elektrische kachels hebben een omvalbeveiliging en gaskachels hebben een thermische beveiliging. Zorg echter wel dat je de kachel op een stevige plaats neer zet en blijft opletten.
  • Om valpartijen te voorkomen kun je kiezen voor fluorescerende scheerlijnen of glow in the dark haringen.
  • Bescherm je auto met een bumpcatcher: dit is een beschermplaat die je op de trekhaak kunt zetten waardoor er bij het aan- of afkoppelen van een caravan of aanhangwagen niets tegen je auto aan kan komen.

Voorkom diefstal

Diefstal volledig voorkomen is helaas onmogelijk, maar we hebben wel een aantal tips om de kans zo klein mogelijk te maken:

  • Kies voor een goedgekeurd disselslot, eventueel samen met een wielklem. Kijk goed na welke eisen jouw verzekeraar stelt.
  • Extra sloten op de deuren zijn ook aan te raden voor de veiligheid, hiermee maak je het inbrekers moeilijker om binnen te komen.
  • Een handig artikel is de Fiamma instapgreep. Dit is een handige hulp bij het in- en uitstappen van de caravan. Wanneer de handgreep dichtgeklapt tegen deur zit beveiligt hij ook tegen inbraak en openklappen tijdens het rijden.
  • Neem een reiskluis mee voor reispapieren, paspoort en dergelijke.

Waar houden jullie onderweg en op de camping rekening mee? Deel je tips met ons!