Kamperen Kroatië

Kroatië is het kampeerland dat al jaren in opkomst is. Geen last van massatoerisme en heerlijk genieten van de prachtige natuur, rijke historie en mooie vissersdorpjes. Als je op zoek bent naar een kampeervakantie in een veelzijdig land, dan is Kroatië een goede keuze. Het is niet in de buurt, dus de weg ernaartoe is wel even doorbijten. Lees dus in dit blog wat je moet weten als je met de auto op vakantie naar Kroatië gaat.

 • Algemene verkeersregels
 • Maximumsnelheid
 • Wat je in de auto moet hebben
 • Kinderen
 • Mobiele telefoon
 • Parkeren en stilstaan
 • Tolwegen
 • Rijden in de bergen
 • Flitswaarschuwing
 • Fietsendragers
 • Tanken
 • Tekst op verkeersborden
 • Algemene verkeersregels

  Er gelden wat basisregels zoals rechts rijden en links inhalen. Rechts heeft voorrang indien anders aangegeven en trams hebben altijd voorrang. Op rotondes hebben de bestuurders die zich al op de rotonde bevinden altijd voorrang, tenzij anders staat aangegeven. Ook zijn er nog wat regels die anders zijn dan in Nederland:

  • Van 1 november t/m 31 maart is dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag verplicht. Buiten deze periode zijn automobilisten, net als in Nederland, overdag alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht slecht is.
  • In Kroatië geldt voor bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar een absoluut alcoholverbod.
  • Iedereen die in het donker of overdag bij slecht zicht langs de weg loopt, is verplicht een reflector of lampje bij zich te dragen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen.

  Maximumsnelheid

  De maximumsnelheden op de weg in Kroatië komen niet geheel overeen met de snelheden in Nederland. Het zijn geen grote verschillen, maar het is altijd goed om de regels vooraf te weten om eventuele boetes te voorkomen. Voor bestuurders die jonger zijn dan 25 jaar is de maximumsnelheid 10 km/h lager.

  . Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autoweg Snelweg
  Personenauto´s, campers tot 3500 kg 50 km/h 90 km/h 110 km/h 130 km/h
  Campers boven 3500kg 50 km/h 80 km/h 80 km/h 90 km/h
  Personenauto´s met aanhanger/caravan/vouwwagen 50 km/h 80 km/h 80 km/h 90 km/h
  Motoren met aanhanger 50 km/h 80 km/h 80 km/h 80 km/h

  Wat je in de auto moet hebben

  In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen), maar in Kroatië zijn wel vijf dingen verplicht:

  Het gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is verplicht. In een auto met een aanhangwagen of caravan erachter moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. Het veiligheidsvest is voor de bestuurder van een auto verplicht om te dragen bij pech of een ongeval. Het wordt ook geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje in de auto te hebben liggen. Ook is het verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben. De houdbaarheidsdatum van de artikelen in de verbanddoos mag niet verstreken zijn. Het is verplicht reservelampen in de auto te hebben. Deze plicht geldt echter niet als de auto is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting. Het is verplicht een reservewiel, thuiskomertje of een bandenreparatieset in de auto te hebben. Dat is echter niet nodig als de auto op run-flat tires of vergelijkbare banden rijdt.

  Wat moet je in de auto hebben in Kroatie

  Kinderen

  Kinderen jonger dan 2 jaar moeten met de rug naar voren in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Als het zitje op een zitplek met een airbag wordt geplaatst, moet de airbag uitgeschakeld zijn. Kinderen van 2 tot 5 jaar moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje op de achterbank van de auto worden vervoerd. Kinderen van 5 tot 12 jaar moeten achter in de auto worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een passende en goedgekeurde zittingverhoger.

  Mobiele telefoon

  In Kroatië is het verboden om als bestuurder een mobiele telefoon vast te houden. Let op: dit geldt ook voor fietsers en wanneer je stilstaat in bijvoorbeeld een file of bij een stoplicht. Je mag alleen een mobiele telefoon vasthouden wanneer je stilstaat langs de weg. Handsfree bellen is wel toegestaan.

  Parkeren en stilstaan

  Een parkeerverbod wordt aangegeven door belijningen langs de kant van de weg. Voor de rest zijn de regels hetzelfde als in Nederland.

  Tolwegen

  Vrijwel alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen. Je kunt aan de loketten met euro’s, kuna’s of met een creditcard betalen. Als je contant wil betalen zorg er dan voor dat je bij een bemand tolpoortje staat. Tip: Koop een tolbadge onder de naam ENC. Met een ENC-tolbadge krijg je circa 20% korting op de toltarieven en hoef je bij drukte niet in lange rijen te wachten. De tolbadge is verkrijgbaar bij de tolstations.

  Rijden in de bergen

  In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Het dalend voertuig moet dan mogelijk achteruit rijden, tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt.

  Flitswaarschuwing

  Flitspaalsignalering op je navigatiesysteem is in Kroatië toegestaan. Je hoeft deze signalering dus niet uit je apparatuur te verwijderen. Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in Kroatië net als in alle Europese landen verboden.

  Fietsendragers

  De fietsen op een fietsendrager mogen aan de zijkant beide kanten maximaal 20 cm uitsteken. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk. Als de fietsendrager op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig.

  Tanken

  In Kroatië zijn niet alle soorten brandstof verkrijgbaar. Verder hebben de soorten die verkrijgbaar zijn een andere naam. Zoek van tevoren uit wat jij moet tanken voor jouw auto. In de grote steden en langs belangrijke doorgaande wegen zijn de tankstations vaak dag en nacht open.

  Teksten op verkeersborden

  Tot slot: Ben je Kroatisch niet (helemaal) machtig? Dan is het wel handig als je een paar uitdrukkingen kent die je op verkeersborden tegen kunt komen. We hebben een paar op een rijtje gezet.

  Kroatisch Nederlands
  Cestarina Tol
  Izlaz Uitgang, afrit
  Odmorište Parkeerplaats/wegrestaurant/tankstation
  Krivi smjer Verkeerde richting
  Policija Politie
  Lijevo Links
  Pravo Rechts
  Pješačka zona Voetgangersgebied
  Carina Douane


  Wij wensen je een veilige rit naar en door Kroatië!


  Deel dit artikel