Kroatië: het kampeerland dat al jaren in opkomst is. Geen last van massatoerisme en heerlijk genieten van de prachtige natuur, rijke historie en mooie vissersdorpjes. Als je op zoek bent naar een kampeervakantie in een veelzijdig land, dan is Kroatië een goede keuze. Het is niet in de buurt, dus de weg er naartoe is wel even doorbijten. De verkeersregels zijn niet gelijk aan die van Nederland, dus het is altijd goed om je hierin te verdiepen. Lees hiervoor dit blog!

Maximumsnelheid op de weg

In Oost Europese landen, waaronder Kroatië, is het minder veilig op de weg dan in Nederland. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het wegdek dat op veel wegen in Kroatië niet optimaal is. Houd op de slechtere wegen rekening met kuilen en veroorzaak geen gevaarlijke situaties door op dat soort wegen andere auto’s in te halen. Daarnaast is het ook belangrijk om je aan de maximumsnelheden te houden. Wij hebben dit voor je in een tabel gezet:

  Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autoweg Snelweg
Personenauto's, campers met toegestane maximummassa van 3500 kilo 50 80 110 130
Personenauto's met aanhanger/caravan/vouwwagen tot 3500 kilo 50 80 80 90
Personenauto's met aanhanger/caravan/vouwwagen vanaf 3500 kilo 50 80 80 80

Flitswaarschuwing

Je mag in Kroatië navigatie of een telefoon hebben met een signalering voor flitspalen of trajectcontroles. Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden.

Wat je in de auto moet hebben

Terwijl je in Nederland niet verplicht bent om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen) ben je dat in Kroatië wel. Dit moet je bij je hebben:

Tolwegen in Kroatië

Vrijwel alle snelwegen in Kroatïe zijn tolwegen. Schrik niet: de tarieven vallen gelukkig mee. Om gebruik te maken van de tolwegen, dien je te betalen bij de loketten met lokaal geld (de Kuna), de euro of met een creditcard. De tarieven kunnen per vervoersmiddel verschillen: voor een motor of personenauto betaal je minder dan wanneer je een caravan of vouwwagen bij je hebt.

Extra tips:

  • Voordat je naar Kroatië vertrekt, is het aan te raden om op je navigatiesysteem te kijken of jouw eindbestemming op de kaart voorkomt. In Oost-Europese landen komt het nog wel eens voor dat kleine wegen niet in kaart zijn gebracht. Stippel alvast je route uit voordat je vertrekt.
  • Tanken in Kroatië is erg voordelig, maar let wel dat je voor een brandstof kiest met de naam ‘euro’ erin. Andere benzine voldoet niet aan de Europese kwaliteitsnormen.
  • Waar je in veel Europese landen nog mag rijden na een biertje, is Kroatië erg streng wat betreft alcoholgebruik achter het stuur. Je kunt beter niets drinken, want zelfs een kleine promillage is al strafbaar.

Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten in de reacties

Kom je tijdens je reis naar Kroatië nog door meer landen? Bekijk dan hier onze andere blogs:

Duitsland: Met de auto of camper naar Duitsland? Dit moet je weten

Frankrijk: Met de auto of camper naar Frankrijk? Dit moet je weten

Italië: Met de auto of camper naar Italië? Dit moet je weten

Spanje: Met de auto of camper naar Spanje? Dit moet je weten

België: Met de auto of camper naar België? Dit moet je weten