Met de auto of camper naar Spanje? Dit moet je weten

Kamperen Spanje

Spanje behoort tot één van de populairste kampeerlanden binnen Europa en dat is niet voor niets: leuke steden, mooie stranden, lekker eten en veel cultuur. Jaarlijks trekken er vanuit allerlei landen kampeerders naar Spanje om heerlijk een paar weken te genieten op de camping. Vanuit Nederland is dit toch snel zo’n 1500 kilometer en ben je gerust 2 dagen onderweg. Voordat je vertrekt is het belangrijk om van de verkeersregels op de hoogte te zijn. Wij hebben alle verkeersregels die je moet weten op een rij gezet.

Er gelden wat basisregels zoals rechts rijden en links inhalen. Rechts heeft voorrang indien anders aangegeven en trams hebben altijd voorrang. Op rotondes hebben de bestuurders die zich al op de rotonde bevinden altijd voorrang, tenzij anders staat aangegeven. Verder zijn er nog een aantal regels die anders zijn dan in Nederland en waar je mogelijk een boete voor kunt krijgen:

  • Het gebruik van een headset, hoofdtelefoon of oortjes is als weggebruiker niet toegestaan.
  • In Spanje wordt niet met haaientanden, maar met een dikke onderbroken streep aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg.

In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen), maar in Spanje zijn wel drie dingen verplicht:

Veiligheidsartikelen auto

De maximumsnelheden op de weg in Spanje komen niet geheel overeen met de snelheden in Nederland. Het zijn geen grote verschillen, maar het is altijd goed om de regels vooraf te weten om eventuele boetes te voorkomen.

Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autosnelweg
Personenauto's en campers ≤ 3500 kg 20/30/50 km/h* 80/90 km/h 120 km/h
Personenauto's met aanhangwagen/caravan 20/30/50 km/h* 80 km/h 90 km/h**
Campers, toegestane maximum massa > 3500 kg 20/30/50 km/h* 80 km/h 90 km/h

*Binnen de bebouwde kom zijn er verschillende snelheden op verschillende wegen:
  • 20 km/h: op wegen met één rijbaan voor beide richtingen (zonder middenstreep) met trottoir.
  • 30 km/h: op wegen met één rijstrook per richting.
  • 50 km/h: op wegen met twee of meer rijstroken per richting.
**Met een caravan of aanhangwagen >750kg: 80 km/h.

Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg, ook in parkeervakken. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren. Daarnaast is parkeren ook verboden binnen 5 meter van een kruising of bocht en op een fietspad of fietsstrook. In steden zijn er vaak parkeerzones die worden aangeduid met blauwe lijnen, waar tegen betaling één tot twee uur geparkeerd kan worden. Meestal kun je hier betalen via een parkeermeter of zelfs met je mobiele telefoon.

Let op: houd er rekening mee dat je in bepaalde zones, in een aantal grote steden niet mag parkeren als je een vervuilende auto hebt.

De meeste autosnelwegen in Spanje zijn tolwegen. Je kunt aan de loketten betalen met een tolbadge, creditcard of contant geld. Bij poorten met een Maestrologo worden Nederlandse bankpassen geaccepteerd, maar dit is lang niet overal het geval. Zorg er dus altijd voor dat je met één van de andere mogelijkheden kunt betalen.

Tegenwoordig heb je in alle steden in Spanje met meer dan 50.000 inwoners een milieusticker nodig. Deze steden noem je ook wel Zonas de Bajas Emisiones, afgekort ZBE. Als je op vakantie gaat naar Spanje is het dus handig om van tevoren even te checken of je door deze ZBE’s komt.

Flitspaalsignalering op je navigatiesysteem of mobiele telefoon is in Spanje toegestaan. Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in Spanje, net als in alle Europese landen, verboden.

In Spanje is het verboden om als bestuurder een mobiele telefoon vast te houden. Ook wanneer je in de file, in de berm langs de weg of voor een rood verkeerslicht. Let op: dit geldt ook voor fietsers. Je mag alleen een mobiele telefoon vasthouden wanneer je stilstaat op een aangegeven parkeerplaats. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Kinderen onder de 1,35 m mogen in Spanje niet voorin de auto zitten. Zij mogen uitsluitend achterin in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Kinderen die 1,35 m of kleiner zijn mogen alleen voorin zitten in de volgende gevallen:

  • Als de achterbank al volledig is bezet met kinderen van 1,35 m of kleiner in kinderzitjes.
  • Als het niet mogelijk is om op de achterbank een goedgekeurd kinderzitje te monteren.
  • Als de auto een tweezitter is.
Kinderen die groter zijn dan 1,35 m mogen gewoon voorin zitten.

Op hellingen van ten minste 7% heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Het dalend voertuig moet dan mogelijk achteruit rijden, tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt.

In tunnels, op wisselstroken en andere rijstroken waar verkeer van beide kanten gebruik van maakt, is het gebruiken van dimlicht verplicht. Automobilisten moeten grootlicht gebruiken op slecht verlichte wegen en in slecht verlichte tunnels, tenzij ze een tegenligger tegenkomen of op korte afstand achter een ander voertuig rijden.

Als je met een fietsendrager de weg op gaat, moet deze altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 3 rode strepen (ook zonder fietsen of in ingeklapte toestand). De fietsen op een fietsendrager mogen niet uitsteken. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig (voor een gedeelte) bedekt, moet de drager voorzien zijn van een verlichtingsbalk. Bedekt deze je kentekenplaat? Zorg dan voor een witte kentekenplaat op de fietsendrager en een ovale witte NL-sticker.

Bij de meeste tankstations in Spanje kun je met vrijwel alle bankpassen en creditcards betalen. Meestal wordt er een standaard bedrag van €100-€150 gereserveerd voor de tank. Binnen 20 minuten wordt het getankte bedrag afgeschreven en de rest teruggeboekt. Let op: in enkele gevallen kan het een aantal uren tot dagen duren, doordat je in het buitenland zit.

Tot slot: spreek je geen Spaans? Dan is het wel handig dat je een paar uitdrukkingen kent die je op verkeersborden tegen kunt komen.

Spaans Nederlands
Alto, pare, stop Stoppen
Prohibido, prohibida Verboden
Desvío, desviación Omleiding
Velocidad máxima Maximumsnelheid
Ceda, ceda el paso Voorrang verlenen
Estacionamiento, aparcamiento Parkeren
Despacio Langzaam
Abierto Open
Cerrado Gesloten
Camino cerrado Weg is afgesloten


Wij wensen je een veilige rit naar en door Spanje!


Deel dit artikel: