Caravan beladen: Hoe belaad ik mijn caravan?

Goed voorbereid en veilig op weg gaan met een caravan is erg belangrijk. Dit begint al met het goed beladen van je caravan. In dit blog leggen wij jou uit hoe je dit moet doen.

Waarom is het belangrijk dat je een caravan op de juiste manier belaadt?

Als je je caravan op een goede manier belaadt, stuur je beter en ben je minder gevoelig voor grote voertuigen die je inhalen. Ook zal jouw combinatie minder snel slingeren en bovendien is je verbruik dan minder. Globaal kun je zeggen dat hoe lichter een caravan is, hoe lager het brandstofverbruik is.

Voor het correct belanden van je caravan moet je de volgende vier stappen doorlopen:

 • Controleer je banden
 • Bereken hoe zwaar je caravan mag zijn
 • Belaad je caravan op de juiste manier
 • Zorg voor een goede kogeldruk
 • Controleer je banden

  Het is belangrijk om voor vertrek je banden goed te controleren. Doe dit niet de dag voordat je vertrekt, want mocht je banden vervangen moeten worden dan kun je weleens te laat zijn. Vervang je banden altijd op tijd. Beschadigingen of scheurtjes in de band kunnen tot vervelende problemen leiden. Op de band staat een code, de Dot-code, waarmee je kunt zien hoe oud de band is. Controleer je banden altijd op een paar punten:

  • Controleer of je banden nog voldoende profiel hebben. Met minder dan 2 mm moet je niet op weg gaan.
  • Check ook de bandenspanning. Als die namelijk te laag is, ontstaat er warmteontwikkeling. Door warmteontwikkeling beschadigt de band, waardoor je misschien een klapband oploopt. En dat je wil koste wat kost vermijden toch? Daarnaast verbruikt je auto met de juiste bandenspanning ook minder brandstof en is het dus ook zuiniger om met de juiste bandenspanning te rijden. Die vind je in je instructieboekje en op de band. Meet de bandenspanning in beladen toestand.
  • Controleer ook de reserveband en vergeet ook de banden van je auto niet.

  Om te voorkomen dat je banden op plaats van bestemming uitdrogen, kun je de banden afdekken met een plaat, doek of speciale wielhoezen. Je kunt de banden van je caravan ook met stikstof vullen. Door de stikstof blijft de band langer op spanning. Als de buitentemperatuur stijgt, zet de band minder uit en wordt die dus minder warm.

  Bereken hoe zwaar je caravan mag zijn

  De beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan driekwart van het gewicht van de beladen auto. De stelregel is dat hoe zwaarder het trekkende voertuig is - natuurlijk binnen het toelaatbare - en hoe lichter de caravan, des te beter de combinatie zich houdt op de weg. Benut dan ook eerst de ruimte in je auto in plaats van dat je de caravan vol pakt. Om het gewicht in de gaten te houden, zijn er praktische wegers te koop. Het is vanzelfsprekend dat je de wettelijk toegestane maximale gewichten niet overschrijdt. Die gegevens vind je op het kentekenbewijs van de caravan en van de auto. Hoe je jouw caravan kunt wegen laat Bram in onderstaande video zien.

  Belaad je caravan op de juiste manier

  Zoals hierboven benoemd is het belangrijk dat je de caravan op de juiste manier belaadt, maar hoe doe je dat nou? In onderstaande afbeelding wordt weergegeven waar je lichte, middelzware en zware spullen het best neer kunt leggen.

  Zware spullen

  Plaats zware dingen bij voorkeur in de auto tussen de assen. Een voortent kun je goed tussen de voor- en achterbank plaatsen. Gaat dat niet passen en moeten die spullen toch in de caravan, plaats ze dan op de grond net voor de as. Let dan wel goed op dat je het gewicht goed over beide wielen verdeelt. Dit verdelen van het gewicht is van groot belang om stabiel op de weg te liggen. Grote gewichten moeten in ieder geval niet hoog (bovenkastjes) of achterin de caravan vervoerd worden.

  Middelzware spullen

  Middelzware spullen zoals campingmeubelen kun je op het bed of op de grond leggen. Let erop dat je alles goed neerlegt en dat het niet gaat schuiven.

  Lichte spullen

  Lichte spullen, zoals kleren, kun je prima in de bovenkastjes opbergen. Zorg ervoor dat de kastjes goed dicht zijn en dat de lading niet schuift.

  Hoe belaad ik mijn caravan

  Tips voor het inpakken

  • Pak je bagage zo in dat de wieldruk links en rechts (nagenoeg) gelijk is. Met een caravanweger kun je het totaalgewicht meten, maar ook de verdeling links-rechts. Zo check je voor je vertrek of je goed beladen hebt. Waar nodig kun je nog het een en ander corrigeren. Het is altijd beter om dat voor vertrek te doen.
  • Neem niet te veel water mee in de verswatertank; een liter of tien is voor een dag rijden echt wel genoeg.
  • De disselbak is vaak ook een geliefde opbergplek. Wanneer de disselbak voorbestemd is voor het plaatsen van de gasfles of de reserveband, dan is het wat betreft de druk op de dissel misschien verstandig de reserveband op een andere plek te bewaren, bijvoorbeeld in de auto of onder de caravan met een reservewielhouder.
  • Neem je fietsen mee op vakantie? Zet ze dan op het dak van de auto. Op de dissel kan eventueel ook, maar houd er dan rekening mee dat je door het gebruik van een fietsendrager dissel, misschien niet goed bij de disselbak kunt komen. Let er natuurlijk ook op dat de druk op de dissel niet te groot wordt. We raden ook af om het dak van de caravan te beladen. Dan komt het zwaartepunt van de caravan hoger te liggen en die kan voor een goede wegligging maar beter zo laag mogelijk zijn.

  Zorg voor een goede kogeldruk

  Houd de maximale trekkracht van de auto en de kogeldruk goed in de gaten. Deze informatie vind je in het kentekenbewijs. Het is het beste wanneer deze in de buurt van het maximum dat de auto mag hebben ligt. Ga er niet te veel onder zitten, want dan heb je kans dat de caravan gaat slingeren. Ga er zeker ook niet overheen, want dat komt de vering van de achteras niet ten goed, die is daar namelijk niet op berekend. De kogeldruk kun je meten met een kogeldrukmeter of een simpele weegschaal.

  Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en de tips hebt toegepast, moet je in principe een prettige reis en onbezorgde reis hebben.


  Deel dit artikel