Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Met de auto of camper naar België? Dit moet je weten

Kamperen België

Heb je er ooit aan gedacht om te gaan kamperen bij onze zuiderburen? Je staat er misschien niet zo bij stil, maar België is een land met veel diversiteit. Leuke oude steden, maar ook een prachtige natuur. Op avontuur in de Ardennen of lekker kamperen aan de kust: België is veelzijdiger dan je denkt. Als je met de auto of camper naar een ander land vertrekt, is het altijd goed om op de hoogte te zijn van de verkeersregels. In dit blog leggen wij je uit waar je in België op moet letten!

In België gelden een aantal basis verkeersregels zoals rechts rijden en links inhalen, rechts heeft voorrang tenzij anders aangegeven en als je een rotonde op wilt, moet je bestuurders op de rotonde voorrang geven. Trams hebben altijd voorrang tenzij anders aangegeven. Let op: trams stoppen in België niet voor haaientanden en ook niet voor zebrapaden. Verder is het belangrijk om te weten dat je buiten de bebouwde kom met een ruime boog (minimaal 1,5 meter) (brom)fietsers of voetgangers moet inhalen.

In Nederland ben je het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen aanbevolen). In België zijn wel enkele artikelen verplicht:

  • Gevarendriehoek (bij autopech of een ongeluk)
  • Veiligheidshesje
  • Verbanddoos (alleen verplicht voor auto’s met een Belgisch kenteken, maar we raden het wel aan)
  • Brandblusser (nog houdbaar)

In België zijn er over het algemeen zeven snelheden die in het verkeer worden toegepast, namelijk: 20, 30, 50, 70, 90, 100 en 120 km/h. Er zijn uitzonderingen, maar deze worden duidelijk aangegeven. In Brussel geldt bijvoorbeeld een maximumsnelheid binnen de bebouwde kom van 30 km/h, maar op sommige plekken mag je ook 50 of 70 km/h. Verder wordt er in België onderscheid gemaakt in verschillende type en gewicht voertuigen.

Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autosnelweg
Motorvoertuigen met of zonder caravan of aanhangwagen ≤ 3500 kg. 50 70/90* 120
Motorvoertuigen met of zonder caravan of aanhangwagen > 3500 kg. 50 70/90* 90

*In Vlaanderen en Brussel geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 70 km/h, tenzij anders aangegeven.

Het is verboden om tegen de rijrichting in te parkeren (ook wanneer daar parkeervakken zijn), tenzij het gaat om eenrichtingsverkeer. Je mag ook niet parkeren naast een gele onderbroken streep of een stoeprand met geel onderbroken streep of zigzapstreep. Zie je een blauw bord met een witte P en een wielas? Dan ben je verplicht om (gedeeltelijk) op de stoep te parkeren.

Daarnaast zijn er nog een aantal plekken waar je niet mag parkeren:

  • Voor de ingang van een openbaar gebouw.
  • Op minder dan 5 meter van het begin of het einde van een fietspad.
  • Op minder dan 15 meter van een bord dat een tram- of bushalte aangeeft.
  • Op een plek waar (brom)fietsers en voetgangers op de rijbaan moeten rijden om een obstakel te ontwijken.

Stilstaan mag niet op plekken waar je slecht zichtbaar bent of een obstakel vormt voor ander verkeer. Verder is het verboden om je motor onnodig te laten draaien bij stilstand. Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld moet wachten op een geopende brug.

In België zijn er een aantal milieuzones: Brussel, Antwerpen, Gent en Wallonië.

Flitspaalsignalering op je navigatiesysteem of mobiele telefoon is in België toegestaan. Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in België, net als in alle Europese landen, verboden.

In België is het verboden om als bestuurder een mobiele telefoon vast te houden. Let op: dit geldt ook voor fietsers en wanneer je stilstaat in een file of bij een stoplicht. Je mag alleen een mobiele telefoon vasthouden wanneer je stilstaat op een aangegeven parkeerplaats. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Bestuurders zijn overdag alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht slecht is en als door sneeuw, mist of zware regenval het zicht minder is dan 100 meter. Dan is een bestuurder verplicht om mistachterlicht in te schakelen.

In België mag een voertuig met fietsendrager maximaal 2,55 meter breed zijn. Daarnaast moet de fietsendrager voorzien zijn van een verlichtingsbalk als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van het voertuig (geheel) bedekt. Ook ben je verplicht een witte kentekenplaat aan te brengen op de fietsendrager. Als laatste moet je een witte, ovale NL-sticker aanbrengen op je fietsendrager. Dit geldt ook voor een bagagebox.

In principe vind je in België vrijwel dezelfde verkeersborden als in Nederland. Rijd je echter in het Franse deel van België, dan is het wel fijn om wat woorden te kennen.

Frans Nederland
Au pas Langzaam
Gravier, Gravillons Steenslag
Impasse Doodlopend
Route barrée Afgesloten rijweg
Sens unique Eenrichtingsverkeer
Virage dangereux Gevaarlijke bocht
Zone rouge Verboden te stoppen
Mise en fourrière Auto wordt direct weggesleept


Wij wensen je een veilige rit naar en door België!


Deel dit artikel: