Heb je er ooit aan gedacht om te gaan kamperen bij onze zuiderburen? Je staat er misschien niet zo bij stil, maar België is een land met veel diversiteit. Leuke oude steden, maar ook een prachtige natuur. Op avontuur in de Ardennen of lekker kamperen aan de kust: België is veelzijdiger dan je denkt. Als je met de auto of camper naar een ander land vertrekt, is het altijd goed om op de hoogte te zijn van de plaatselijke verkeersregels. In dit blog leggen wij je uit waar je in België op moet letten!

Maximumsnelheid op de weg

In België zijn er over het algemeen vijf snelheden die in het verkeer worden toegepast, namelijk: 30, 50, 70, 90 en 120. Er zijn uitzonderingen, maar dat wordt aangegeven door een verkeersbord waar de toegestane snelheid op wordt aangegeven. Verder wordt er in België onderscheid gemaakt tussen motorvoertuigen met of zonder caravan of aanhangwagen van lager of hoger dan 3500 kilogram.

 

  Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Snelweg
Motorvoertuigen met of zonder caravan of aanhangwagen onder de 3500 kg. 50 70/90* 120
Motorvoertuigen met of zonder caravan of aanhangwagen boven de 3500 kg. 50 70/90* 90

 

*De toegestane snelheid buiten de bebouwde kom, is niet in heel België hetzelfde. In Vlaanderen bijvoorbeeld, is sinds 1 januari 2017 de maximumsnelheid op de wegen buiten de bebouwde kom verlaagd van 90 naar 70 kilometer per uur. Let buiten de bebouwde kom altijd goed op de borden, want in heel België zijn bepaalde zones waar je buiten de bebouwde kom maar 70 kilometer per uur mag rijden.

Flitswaarschuwing

In België is het toegestaan om gebruik te maken van een navigatiesysteem of een telefoon die flitspalen of trajectcontroles signaleert. Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is wel verboden zoals in ieder Europees land.

Wat je in de auto moet hebben

In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen), maar in België zijn wel enkele artikelen verplicht:

  1. Gevarendriehoek: Bij autopech of een ongeluk is het verplicht om een gevarendriehoek achter het voertuig te plaatsen.
  2. Veiligheidshesje: Op ieder uur van de dag ben je in België verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech op de weg.
  3. VerbanddoosLet op, dit is alleen verplicht voor auto’s met een Belgisch kenteken. Toch wordt dit ook voor Nederlanders aangeraden, om eventuele discussies met politie te voorkomen.
  4. Brandblusser: Voor de brandblusser geldt hetzelfde als de verbanddoos.

Milieuzones

Voor de steden Brussel en Antwerpen gelden LEZ (lage-emissiezone, zone de faible émission) milieuzones. Dit betekent dat niet ieder motorvoertuig in deze zones naar binnen mag. Dit wordt gedaan om verslechtering van de luchtkwaliteit te voorkomen.

Antwerpen: Auto’s met een dieselmotor mogen de stad niet in als je auto ouder is dan 2005. Voor benzineauto’s geldt de grens van bouwjaar 1992.

Brussel: vanaf 1 januari 2019 worden voertuigen op diesel van 1996 of ouder of benzineauto’s van 1992 of ouder geweigerd in de stad.

Als je de LEZ zone inrijdt in België, wordt jouw auto geregistreerd met een camera. Als jouw voertuig niet voldoet aan de eisen, krijg je een boete van 150 euro. De verwachting is dat deze regels in 2020 en 2025 nog strenger worden.

 

Tekst op verkeersborden

In principe vind je in België vrijwel dezelfde verkeersborden als in Nederland. Rijd je echter in het Franse deel van België, dan is het wel fijn om wat woorden te kennen.

Au pas Langzaam
Gravier, Gravillons Steenslag
Impasse Doodlopend
Route barrée Afgesloten rijweg
Sens unique Eenrichtingsverkeer
Virage dangereux Gevaarlijke bocht
Zone rouge Verboden te stoppen
Mise en fourrière Auto wordt direct weggesleept

Is België niet je eindbestemming en rijd je ook nog door andere landen? Dan heb je wellicht ook nog iets aan onze andere blogs. Goede reis!

Duitsland: Met de auto of camper naar Duitsland? Dit moet je weten

Frankrijk: Met de auto of camper naar Frankrijk? Dit moet je weten

Italië: Met de auto of camper naar Italië? Dit moet je weten

Spanje: Met de auto of camper naar Spanje? Dit moet je weten

Kroatië: Met de auto of camper naar Kroatië? Dit moet je weten