Duitsland behoort jaar in jaar uit tot één van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Iedere zomervakantie trekken we massaal naar Duitsland om de prachtige natuur en mooie steden te bekijken. Ondanks dat Duitsland zo dichtbij Nederland ligt, zijn er toch een heleboel regels anders in het verkeer. Benieuwd wat je allemaal verplicht in de auto moet hebben en hoe hard je eigenlijk mag rijden? Je leest het allemaal in dit blog.

Verkeersveiligheid

In vergelijking met andere Europese landen is de verkeersveiligheid in Duitsland redelijk hoog te noemen. Met een jaarlijkse gemiddelde van 38 doden per 1 miljoen inwoners, staat Duitsland ver onder het Europese gemiddelde van 49.

Maximumsnelheid

Wat wij Nederlanders vaak fijn vinden, is dat je in Duitsland lekker door mag rijden met hoge snelheden. Dit geldt vooral als je met een personenauto rijdt, maar ga je met een wat zwaardere camper of caravan op vakantie, dan gelden er wel degelijk maximumsnelheden.

-Binnen de bebouwde kom geldt net als in bijna alle Europese landen 50 km/h.

- Buiten de bebouwde kom gelden er verschillende snelheden:

  • Personenauto's of campers die minder dan 3500 kg wegen: 100 km/h.
  • Personenauto's met caravan of aanhangwagen: 80 km/h.
  • Campers zwaarder dan 3500 kg: 80 km/h.

- Op snelwegen gelden ook verschillende snelheden:

  • Personenauto's of campers die minder dan 3500 kg wegen: Als niets anders is aangegeven geldt er geen maximumsnelheid. Wel een zogenaamde Richtgeschwindigkeit van 130 km/h. Dit is een aanbevolen snelheid.
  • Personenauto's met caravan of aanhangwagen: 80 km/h. Let op: dit kun je verhogen naar 100 km/h met een Tempo 100 keuring.
  • Campers zwaarder dan 3500 kg: 100 km/h.

Flitswaarschuwing

Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Dit betekent dat flitsmeldingen op je telefoon, iPad of navigatiesysteem niet zijn toegestaan in Duitsland. Zelfs een uitgeschakeld apparaat met deze informatie is verboden. Het is dus beter om dit helemaal te verwijderen. In het bezit zijn van een apparaat met flitspaalsignalering kost je タ75,- als je een boete krijgt.

Kinderen en fietsen

Als je wel eens in Duitsland bent geweest, dan herken je vast het straatbeeld wel: overal waar je kinderen ziet fietsen, zie je ook fietshelmen. Gek genoeg is dit niet verplicht in Duitsland. Wel wordt het overal aangeraden omdat Duitsland een stuk minder fiets-vriendelijk is dan Nederland. Duitsland heeft bijvoorbeeld minder fietspaden, stoplichten voor autoメs en fietsen gaan vaak tegelijk op groen en de snelheid van autoメs liggen op provinciale wegen hoger.

Wat je in de auto moet hebben

In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen), maar in Duitsland zijn wel enkele artikelen verplicht:

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidsvestje
  • Verbanddoos
  • In een voertuigcombinatie van een auto (of camper) en een caravan of aanhangwagen van meer dan 750 kg moeten twee wielkeggen aanwezig zijn.

Milieuzones

Je hebt ze vast wel eens gezien: de Duitse milieustickers. Deze zijn inmiddels in zoメn 70 Duitse (binnen)steden verplicht (in de zogenaamde Umweltzonen) om de stad minder te vervuilen en om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De milieusticker is geel of groen en wordt op de voorruit van de auto geplakt. De kleur is afhankelijk van hoe vervuilend je auto is. Dit wordt bepaald aan de hand van het type motor, het bouwjaar en het type voertuig. Is je auto te oud of te vervuilend? Dan krijg je geen sticker en mag je niet in de betreffende Umweltzone rijden in Duitsland. De milieusticker kun je in Duitsland kopen en kost meestal rond de €10,-.

Tekst op verkeersborden

Langsam fahren Langzaam rijden
Steinschlag Steenslag
Sackgasse Doodlopend
Strasse gesperrt Afgesloten rijweg
Einbahnstrasse Eenrichtingsverkeer
Gefährliche Kurve Gevaarlijke bocht
Halteverbot Verboden te stoppen
Fahrzeug wird kostenpflichtig abgeschleppt Auto wordt direct weggesleept

Wij wensen je een veilige rit naar en door Duitsland! Heb je nog aanvullende tips?