Heerlijk naar Italië op vakantie: het land van dolce vita, verrukkelijke pasta, lekkere espresso en natuurlijk prachtige natuur en cultuur. Het is niet echt voor de deur: van Utrecht naar Rome bijvoorbeeld is het toch gauw zo'n 1600 kilometer rijden. Maar dan heb je ook wat. Deelnemen aan het verkeer in Italië betekent vooral goed opletten, want als keurige Nederlandse weggebruiker ben je misschien niet zo bekend met de wat nonchalante manier van rijden in Italië. Blijf dus alert en houd je aan de verkeersregels. Wat deze zijn lees je in dit blog.

Maximumsnelheid op de weg

De maximumsnelheden op de weg in Italië komen niet geheel overeen met de snelheden in Nederland. Het zijn geen grote verschillen, maar het is altijd goed om de regels vooraf te weten om eventuele boetes te voorkomen.

Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autoweg Snelweg
Personenauto´s, campers tot 3500 kg 50 km/h 90 km/h 110 km/h * 130 km/h *
Campers boven 3500kg 50 km/h 80 km/h 80 km/h 100 km/h
Personenauto´s met aanhanger/caravan/vouwwagen 50 km/h 70 km/h 70 km/h 80 km/h
Motoren boven 150cc 50 km/h 90 km/h 110 km/h 130 km/h

* Bestuurders die nog geen drie jaar in bezit van een rijbewijs zijn, mogen op autowegen maximaal 90 km/h en op de snelweg maximaal 100 km/h rijden.

Flitswaarschuwing

Flitspaalsignalisering op je navigatiesystem is in Italië toegestaan. Je hoeft deze signalisering dus niet uit je apparatuur verwijderen. Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in Italië net als in alle Europese landen verboden.

Tolwegen

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Je kunt aan de loketten met euro´s of met een creditcard betalen. Kies voor het laatste de tolpoortjes met het opschrift ´Carte´. Bij veel tolstations in Italië kun je ook met een Nederlandse bankpas betalen. Deze mogelijkheid herken je aan de borden met het Maestro logo. Maar pas op: dit is niet bij alle tolstations mogelijk. Het is dus belangrijk altijd contant geld of de creditcard bij je te hebben.

Wat je in de auto moet hebben

In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen), maar in Italië zijn wel drie dingen verplicht:

Inrijverbod Italiaanse steden

Om de gebouwen en de lucht in historische steden tegen te veel uitlaatgassen te beschermen, hebben veel steden een zone ingesteld met beperkte toegang voor motorvoertuigen. Het inrijverbod geldt in vele (historische) steden, bijvoorbeeld Milaan, Pisa, Rome, Florence en Verona. Kijk op de website van de stad die je wilt bezoeken om te kijken of er een zone geldt en waar je mag parkeren.

Een algemeen inrijverbod herken je aan een wit bord met rode rand met daarboven de tekst ´Zona Traffico Limitato´. Eenzelfde bord met de tekst ´Zona Tutelata´ betekent dat je in deze zone wel mag rijden maar niet parkeren.

Pas op: er staan hoge boetes op het overtreden van deze voorschriften!

Bellen in de auto

Het is voor bestuurders (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon te gebruiken. En dat geldt ook als de auto stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Extra tips

  • In Italië geldt voor bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben een absoluut alcoholverbod.
  • In Nederland zijn we gewend aan het tankstation zelf te tanken. In Italië – zeker in kleinere dorpen – is het nog gebruikelijk dat de pompbediende dat voor je doet. Wil je een volle tank? Zeg dan: pieno, per favore!

Wij wensen je een veilige rit naar en door Italië. Heb je nog aanvullende tips over het rijden in Italië? Laat het ons weten in de reacties!

Kom je tijdens je reis naar Italië nog door meer landen? Of is Italië niet je eindbestemming? Bekijk dan hier onze andere blogs:

Duitsland: Met de auto of camper naar Duitsland? Dit moet je weten

Frankrijk: Met de auto of camper naar Frankrijk? Dit moet je weten

Kroatië: Met de auto of camper naar Kroatië? Dit moet je weten

Spanje: Met de auto of camper naar Spanje? Dit moet je weten

België: Met de auto of camper naar België? Dit moet je weten