Hoe houd ik mijn kampeerspullen langer mooi en goed?

kampeerspullen mooi en goed houden

Na een leuke kampeervakantie is het tijd voor een klusje dat je misschien minder leuk vindt: het schoonmaken en opbergen van je kampeerspullen. Niet altijd het leukste klusje, maar wel erg belangrijk voor een zo lang mogelijke levensduur van je kampeerspullen. In dit blog geven we je een aantal tips waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je kampeerspullen zo lang mogelijk mooi en goed blijven.

Caravan of camper klaarmaken voor de winterstalling

Voordat je de caravan of camper in de winterstalling zet, raden we je aan de caravan of camper goed schoon te maken en te controleren. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van de buitenkant, het plaatsen van een caravanhoes of camperhoes en het aftappen van alle leidingen. In ons blog caravan schoonmaken lees je al onze tips over hoe je je caravan het beste schoon kunt maken. Om ervoor te zorgen dat jij niets vergeet hebben we een checklist voor het winterklaar maken van je caravan en ook een checklist voor het winterklaar maken van je camper.

Caravan in winterstalling

Voortent schoonmaken en opbergen

Pak je voortent altijd schoon en droog in. Gebruik voor het schoonmaken water en een zachte borstel. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de coating en waterdichtheid van je voortent aantasten. Heeft je voortent onderdelen van PVC? Dan kun je eventueel water en groene zeep gebruiken. Heb je een voortent met stalen stokken? Dan kun je deze invetten met vaseline. Dit is zeker een aanrader wanneer je in de omgeving van de kust gekampeerd hebt, zout versnelt namelijk de roestvorming. Heb je schade aan je voortent? In veel gevallen kun je dit eenvoudig zelf repareren. De meest voorkomende kleine reparaties die je zelf uit kunt voeren lees je in het blog Hoe repareer ik mijn voortent? Hoe je je voortent weer netjes opvouwt na gebruik, leggen we je stap voor stap in ons blog Hoe vouw ik mijn voortent op?

Voortent opbergen

Tent schoonmaken en opbergen

Wellicht een logische stap, maar pak je tent droog en schoon in. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen als je de tent gaat schoonmaken, anders tast je de coating en de waterdichtheid van het doek aan. Het beste kun je water en een zachte borstel gebruiken. Houd er rekening mee dat wanneer je je tent met een tentreiniger schoonmaakt je de tent opnieuw moet impregneren.

Kijk goed of de tent nog compleet is en vervang eventuele ontbrekende of kapotte onderdelen. Zo voorkom je dat je op je volgende kampeervakantie de tent niet op kunt zetten omdat een onderdeel ontbreekt. Veel tenten hebben glasfiberstokken. We raden je aan deze per stok bij elkaar te binden, zodat ze niet door elkaar komen of elkaar kunnen beschadigen. De ruimte waarin je de tent opbergt moet goed geventileerd en droog zijn om schimmelvorming te voorkomen, zorg er daarnaast voor dat er geen ongedierte bij kunnen komen. Meer informatie over het schoonmaken en opbergen van je tent lees je in ons blog.

Tent schoonmaken

Kampeeraccessoires opbergen

Ten slotte hebben we nog een aantal handige tips voor het opbergen van je kampeeraccessoires.

  • Heb je een koelbox of koelkast, zet deze dan op een kierstand, dit voorkomt nare luchtjes.
  • Kampeermeubelen kun je het beste in de originele doos bewaren. Maak ze eerst schoon en bewaar de handleidingen.
  • Heb je een caravan mover, smeer dan de bewegende delen in met bijvoorbeeld WD40 en haal de rollen van de band af. De accu kun je aan druppellader hangen, zodat die geladen blijft.
  • Is jouw caravan voorzien van een rolgordijn of rastrollo? Laat deze dan in de ‘bovenstand’ staan, anders loop je het risico dat de veren lui worden.
  • Een tenttapijt ook altijd droog opbergen en voor het opbergen even goed schoonmaken.
  • Luchtbedden kun je in de doos bewaren of in een tas. In het blog Hoe kan ik mijn luchtbed opbergen? lees je onze tips.
  • Slaapmatten kun je het best opbergen door ze uit te rollen, het ventiel open te laten en staand op te bergen. Meer hierover lees je in ons blog Hoe berg ik een slaapmat op?
  • Slaapzakken kun je eventueel wassen. Ze kunnen bijna allemaal op 30 graden gewassen worden. Wees wel voorzichtig met een slaapzak van dons. Let daarbij goed op de wasvoorschriften. Het is aan te raden om een lakenzak in je slaapzak te gebruiken, want dan hoef je alleen die maar te wassen. Meer over het wassen van je slaapzak lees je in het blog Hoe kan ik mijn slaapzak wassen en onderhouden?

Met deze tips zorg je ervoor dat je jouw kampeerspullen op de juiste manier schoonmaakt en opbergt zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten!


Deel dit artikel: