Camperstalling

Om je camper zo goed mogelijk te beschermen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je aan moet denken voordat de camper de camper stalling in gaat. Wij hebben een checklist voor je gemaakt, zodat je niets vergeet!

camper winterklaarmaken

 • Voordat je naar de stalling gaat
 • Stap 1: Zorg dat de camper verzekerd is.
 • Stap 2: Laat een kleine onderhoudsbeurt doen bij een autodealer.
 • Stap 3: Zorg ervoor dat de brandstoftank vol is.
 • Stap 4: Zet de camper schoon in de camperstalling.
 • Stap 5: Tap de boiler af en laat de leidingen leeglopen.
 • Stap 6: Maak de toiletreservoirs leeg en schoon.
 • Stap 7: Verwijder de gasfles(sen).
 • Stap 8: Verhoog de bandenspanning.
 • Bij de stalling
 • Stap 9: Verwijder accu’s en leg ze aan een druppellader.
 • Stap 10: Zet de ramen op ventilatiestand en zet de binnendeuren open.
 • Stap 11: Draai de uitdraaisteunen uit.
 • Stap 12: Zet de kussens omhoog.
 • Stap 13: Zet de camper niet op de rem.
 • Stap 14: Doe de horren omhoog.
 • Stap 15: Vet deurrubbers in.
 • Stap 16: Zet de ruitenwissers los van het glas.
 • Stap 17: Zet het voertuig goed op slot (met een wielklem).
 • Stap 18: Gebruik een leveller tegen platte banden.
 • Stap 19: Zorg voor een goede camperhoes.
 • Stap 20: Maak foto’s van je camper.
 • Voordat je naar de stalling gaat

  Stap 1: Zorg dat de camper verzekerd is.

  Zorg er allereerst altijd voor dat je camper verzekerd is. Dit is belangrijk voor het geval er onverhoopt schade ontstaat aan jouw camper in de winterstalling.

  Stap 2: Laat een kleine onderhoudsbeurt doen bij een autodealer.

  Het is nooit verkeerd om je camper van een kleine onderhoudsbeurt te voorzien. Doe dit voordat je de camper winterklaar gaat maken en in de camperstalling zet. Mocht er iets aan de hand zijn dan blijft de camper daar niet de hele winter mee staan. Daarnaast controleren ze bij de autodealer belangrijke dingen zoals het niveau van de antivriesvloeistof in het koelsysteem op vorstbestendigheid en vullen ze een eventueel tekort aan.

  Stap 3: Zorg ervoor dat de brandstoftank vol is.

  Zorg ervoor dat de tank van je camper vol is wanneer je hem in de winterstalling zet. Zo voorkom je condensvorming in de tank. De motor zal hierdoor ook makkelijker starten als je de camper weer uit de stalling haalt. Het is belangrijk dat je een stukje met de camper rijdt zodat de leidingen gevuld zijn. Als je de camper aftankt en naar de camperstalling rijdt is dit vaak voldoende.

  Stap 4: Zet de camper schoon in de camperstalling.

  Het is belangrijk om je camper een goede schoonmaakbeurt van de binnen- en buitenkant te geven. Als je het vuil laat zitten wanneer je de camper in de winterstalling zet, is de kans groot dat je de camper niet volledig schoon krijgt wanneer je hem weer uit de stalling haalt. Vuil trekt namelijk in, door een schone camper in de stalling te zetten voorkom je dit. Vooral als je de camper voor het eerst in de winterstalling zet is het aan te raden om de camper te behandelen met wax. Een waxlaag beschermt jouw camper minstens 6 maanden lang tegen vuil, weersinvloeden en verkleuring. Heb je nog geen wax in huis? Bekijk dan onze onderhoudsproducten voor de caravan of camper.

  Extra tip: Vergeet uiteraard ook niet om alle etenswaren uit de camper te halen. Het klinkt misschien logisch, maar het wordt vaak genoeg vergeten. Zorg ervoor dat je alle etenswaren uit de caravan haalt om ongedierte en schimmel te voorkomen.

  Stap 5: Tap de boiler af en laat de leidingen leeglopen.

  Restanten water kunnen schade veroorzaken als ze bevriezen in de winter. Tap de boiler af en zorg ervoor dat alle leidingen leeg zijn. Denk er ook aan om alle kranen open te zetten en open te laten in de winterstalling.

  Stap 6: Maak de toiletreservoirs leeg en schoon.

  Maak je toilet schoon en leeg. Zorg er ook voor dat je de tank goed reinigt. Hoe je dat doet lees je in ons blog: Hoe kan ik mijn toilettank reinigen? Net zoals bij de boiler geldt dat als de toiletvloeistof bevriest, dit schade kan veroorzaken. Zorg dat je de toiletvloeistof opslaat op een plek waar het niet kan bevriezen. Daarnaast is het verstandig om wanneer je toilettank schoon is alle doppen en losse onderdelen van de tank los te draaien en open te laten. Zo kan de tank goed ventileren en gaat het niet stinken. Vergeet niet om ook je schoonwatertank te legen en reinigen.

  Stap 7: Verwijder de gasfles(sen).

  Verzekeringstechnisch is het beter om geen gasflessen in je camper te hebben. Daarnaast wordt het in veel winterstallingen ook niet toegestaan, omdat het extra gevaar oplevert. Haal dus altijd je gasflessen uit de camper.

  Stap 8: Verhoog de bandenspanning.

  Verhoog de bandenspanning tot de spanning voor een volledig beladen camper. Zo voorkom je platte banden. Let er wel op dat de bandenspanning weer op het juiste peil is voordat je ermee gaat rijden. Doe dit vlak voordat je naar de stalling rijdt of bij de stalling zelf met bijvoorbeeld de ProPlus mini compressor. Let op: deze compressor werkt op 12 volt dus je kunt hem alleen gebruiken wanneer je de accu nog niet ontkoppeld hebt.

  Bij de stalling

  Stap 9: Verwijder accu’s en leg ze aan een druppellader.

  Verwijder de boordaccu's en startaccu uit je camper. Bewaar ze op een vochtvrije en vorstvrije plek. Leg accu’s die een langere tijd niet gebruikt worden altijd aan een druppellader om ervoor te zorgen dat ze onder spanning blijven staan. Een druppellader zorgt ervoor dat een accu actief blijft door hem pulserend bij te laden. Wanneer een accu volledig leeg raakt, kan die sneller kapot gaan. Daarom is het belangrijk om de accu geladen te houden.

  camper winterklaar maken

  Stap 10: Zet de ramen op ventilatiestand en zet de binnendeuren open.

  Als je niet goed ventileert, is de kans op condensvorming groot. Condensvorming tast bijvoorbeeld de kussens en gordijnen aan en tevens is de kans op schimmel erg groot. Ventileren is dus erg belangrijk in de periode dat de camper in de camperstalling staat. Zet daarom de deur van de badkamer, koelkast en normale kastjes iets open, zodat er geen muffe geur ontstaat. Daarnaast adviseren wij om geen vochtvreters in je camper te leggen. Vochtvreters trekken ook vocht van buiten de camper aan wat zorgt voor extra vocht in je camper. Als je de camper goed ventileert, is dat voldoende.

  Stap 11: Draai de uitdraaisteunen uit.

  Draai, indien je deze hebt, de uitdraaisteunen van de camper uit voor het ontlasten van de wielen en tegen diefstal. Neem de slinger mee naar huis als antidiefstalbeveiliging.

  Stap 12: Zet de kussens omhoog.

  Zet, als je losse kussens in je camper hebt, de kussens rechtop. Zo kunnen ze goed luchten.

  Stap 13: Zet de camper niet op de rem.

  Door viezigheid en roest kan de rem vast komen te zitten als je de camper op de rem laat staan. Zet de versnelling in de vrij en gebruik een wielkeg. Plaats de wielkeggen achter de banden om te voorkomen dat de camper gaat rollen in de winterstalling.

  wanneer gebruik je een wielkeg

  Stap 14: Doe de horren omhoog.

  Als je de horren een lange periode dicht laat, staan de veren lang op spanning. Als gevolg zijn ze dan onnodig lang uitgerekt wat de levensduur niet ten goede komt. Doe de horren daarom altijd omhoog als de camper in de stalling staat.

  Stap 15: Vet deurrubbers in.

  Vet deurrubbers en de rubbers van je afvaltank in. Dit kun je eenvoudig doen door siliconenspray te gebruiken.

  Stap 16: Zet de ruitenwissers los van het glas.

  Haal de rubbers van de ruit af. Je kunt dit eventueel doen door iets tussen de ruitenwisser en de ruit te plaatsen. Bijvoorbeeld een matje van kurk. Hierdoor voorkom je vervorming van de rubbers.

  Stap 17: Zet het voertuig goed op slot (met een wielklem).

  Zorg er altijd voor dat je camper goed beveiligd is. Dit kun je doen door het gebruik van een wielklem, een veiligheidsstang en een extra veiligheidsslot. Vergeet ook niet een extra slot op het serviceluik te zeggen.

  Stap 18: Gebruik een leveller tegen platte banden.

  De banden van je camper kunnen iets vervormen als ze maanden lang stilstaan op dezelfde plek. Gebruik daarom een leveller om platte banden te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld de Flat-Jack leveller onder de banden leggen. Je kunt er ook voor kiezen om, wanneer je de mogelijkheid hebt, de camper af en toe iets verzetten zodat je geen platte banden krijgt. We raden aan dit één keer per maand te doen. Als je de bandenspanning verhoogt kun je dit eens per twee maanden doen.

  Stap 19: Zorg voor een goede camperhoes.

  Zorg voor een goede camperhoes. Leg geen plastic over de camper. Hierdoor wordt de lak dof en bovendien is de kans op schimmel groter aangezien plastic niet ademt. Door het gebruik van een goede camperhoes is je camper beschermd tegen vuil, water en UV-straling. Een camper kan ook buiten blijven staan met een camperhoes. Heb je nog geen camperhoes? In deze video legt Bram uit hoe je meet welke maat camperhoes je nodig hebt:

  Stap 20: Maak foto’s van je camper.

  Vergeet als laatste niet om foto’s te maken van de camper voordat je hem in de stalling zet. Mocht er schade ontstaan in de stalling, dan kun je dit duidelijk aantonen.


  Deel dit artikel: