Tent schoonmaken & opbergen in 4 stappen!

Tent schoonmaken en opbergen

Met goed onderhoud kun je de levensduur van je tent zo lang mogelijk maken. We hebben diverse tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je nog jarenlang plezier hebt van je tent. Hoe krijg je die lastige vlek eruit en hoe vouw je een tent het beste op? Met ons 4-stappenplan zorg je ervoor dat je volgend jaar weer lekker van je tent kunt genieten.

 • 1. Tent schoonmaken
 • 2. Tent waterdicht maken (impregneren)
 • 3. Tent repareren
 • 4. Tent opruimen
 • 1. Tent schoonmaken

  Het is belangrijk om geen (agressieve) schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van een tent. Schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de coating en waterdichtheid aantasten. We raden aan de tent alleen schoon te maken met water en een zachte borstel of doek, om er zeker van te zijn dat je tent waterdicht blijft. Krijg je de vlekken er niet uit met water en wil je toch een tentreiniger gebruiken? Denk er dan aan dat je daarna de tent opnieuw impregneert. Vergeet niet om ook de stokken, haringen en grondpennen schoon te maken, deze kun je afnemen met een doek.

  tent schoonmaken

  Schoonmaakinstructies per materiaal

  Een tent schoonmaken kan soms een lastig klusje zijn. Ieder tentmateriaal heeft namelijk een andere gebruiksaanwijzing. Om het tentdoek niet te beschadigen is het belangrijk om voorzichtig te werk gaan. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de schoonmaakinstructies per tentmateriaal.

  Materiaal Schoonmaakinstructie
  Katoen Houd het tentdoek goed schoon en verwijder vlekken op een vroeg stadium met lauw water en een doek of zachte borstel. Stof verwijderen kan het beste met een zachte veger.
  Polyester, nylon en Ten Cate Schoonmaken met lauw water, een doek of zachte borstel.
  PVC Reinigen met lauw water, een borstel en een sopje. Gebruik geen groene zeep, deze laat resten achter en dit kan gaan schimmelen.

  Extra schoonmaaktips:
  - Borstel de tent eerst af met een zachte borstel/veger, hiermee wordt veel vuil al verwijderd. Daarna kun je de tent schoonmaken met water.
  - Leg de tent tijdens het schoonmaken op een grondzeil (niet op de grond!) om nieuwe vlekken te voorkomen.

  Schoonmaakinstructies per type vlek

  We hebben een handig overzicht gemaakt van de meest voorkomende vlekken op een tent. Houd er rekening mee dat je bij gebruik van schoonmaakmiddel(en) de tent opnieuw moet impregneren.

  Soort vlek Schoonmaakinstructie
  Vogelpoep Zo snel mogelijk verwijderen met water en een doek of zachte borstel. Of: Vogelpoep hard laten worden en eraf schrapen met een lepeltje. Vervolgens met water en een doek of zachte borstel reinigen, verder niet te veel aan doen.
  Hars Eerst de harsvlek laten stollen (hardmaken met een ijsblokje) en daarna voorzichtig de hars van de tent afschrapen met een lepeltje.
  Bessenvlek Reinigen met water en een doek of zachte borstel.
  Schimmel en alg Ook wel weervlekken genoemd in kampeerland. Het helemaal verwijderen van schimmel en alg is lastig, met name bij katoen. Gebruik een schoonmaakmiddel en was de tent daarna met een schimmelverwijderaar. Houd er rekening mee dat agressieve middelen, zoals een schimmelverwijderaar, de trekkracht van het doek kunnen aantasten.
  Koffie Zo snel mogelijk met lauw water en een doek schoonmaken.
  Kaarsvet Eerst hard laten worden (eventueel hardmaken met een ijsblokje). Daarna het kaarsvet voorzichtig eraf schrapen met een lepeltje.
  Vet Een vetvlek is (bijna) onmogelijk uit je tentdoek te krijgen en je kunt het dus beter voorkomen. Het kan zelfs de waterdichtheid van je tent aantasten. Zorg er dus voor dat er voldoende afstand tussen de kookplek en tent zit. Mocht er toch iets zijn misgegaan, dep dan de vlekken met keukenpapier op. Vooral niet verder uitsmeren door te wrijven.
  Stof Stof verwijderen gaat het beste met een zachte veger.

  Schoonmaakmiddelen

  Gaan de vlekken er ondanks alle inspanningen niet uit met alleen water? Dan kun je ervoor kiezen om een reinigingsmiddel te gebruiken. Wij raden de 123 Products Alpha tentdoekreiniger aan. Dit product heeft de schoonmaakmiddelen test van Kampeer & Caravan kampioen gewonnen en is makkelijk in gebruik. Gebruik geen schoonmaakmiddelen waar weekmakers inzitten zoals groene zeep, deze middelen kunnen namelijk resten achterlaten en gaan schimmelen.

  2. Tent waterdicht maken (impregneren)

  Het waterafstotend maken van een materiaal wordt ook wel impregneren genoemd. Impregneermiddel zorgt ervoor dat een tent water- en vuilafstotend wordt. Daarnaast beschermt het middel tegen vocht, schimmels, vuil en Uv-stralingen. Wanneer je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit de waterdichtheid van tenten aantasten. Zorg daarom dat je de tent na een schoonmaakbeurt opnieuw impregneert.

  Het is aan te raden om je tent te impregneren, ook wanneer je geen schoonmaakmiddelen gebruikt. Wanneer je dit eens per 8 a 10 gebruiksweken doet, verleng je de levensduur van je tent. Is je tent droog? Dan kun je de 123 Products Omega Dry waterdichting gebruiken. Geen tijd om de tent te drogen tussen de buien door? Kies dan voor de Omega wet waterdichting. Een tent impregneren kan op verschillende manieren. Hoe het precies werkt, is verschillend per impregneermiddel. Het is daarom belangrijk om altijd de handleiding van het impregneermiddel te volgen. Meer informatie over het impregneren van een tent lees je in ons blog Tent impregneren: hoe maak je je tent waterdicht?

  3. Tent repareren

  Misschien heb je tijdens het kamperen al wel kapotte onderdelen ontdekt, schrijf deze op en loop na je vakantie de tent nog een keer na. Maak een lijstje van alle onderdelen die gerepareerd of vervangen moeten worden. Zo weet je precies wat er nog aan je tent moet gebeuren. Hoe je bijvoorbeeld een tentdoek of glasfiberstok repareert hebben we in een ander blog beschreven zodat je zelf de tent kunt repareren.

  tent opruimen

  4. Tent opruimen

  Om schimmel te voorkomen is het belangrijk dat de tent schoon en droog is voordat je hem opbergt. Met name katoenen tenten zijn erg gevoelig voor schimmel. Wanneer een tent eenmaal is aangetast door schimmel is dit bijna niet weg te krijgen.

  Natte tent opruimen

  Soms is het gewoon niet te voorkomen: terug naar huis met een vochtige tent. Zorg dan dat je de tent losjes inpakt zodat hij nog kan ademen. Zet de tent zodra je thuis bent meteen op of leg hem uit zodat de tent alsnog kan drogen. Verwissel de tent regelmatig van positie zodat hij aan alle kanten goed droog wordt. Pas wanneer de tent helemaal droog is kun je hem opbergen.

  Een tent opvouwen

  Het opvouwen van een tent is een belangrijk onderdeel van het opruimen. Productspecialist Daniël legt in de onderstaande video uit hoe je een tunneltent opvouwt. Daarnaast leggen we in onze blogs uit hoe je verschillende typen tenten opvouwt, lees hier hoe je een opblaasbare tent, tunneltent of koepeltent opvouwt.

  De tent opbergen

  Zorg dat je de tent opbergt in een ruimte waar het droog is en waar goede ventilatie is. Ook is het belangrijk dat er geen ongedierte bij kan komen. Veel tenten hebben glasfiberstokken. Bind deze per stok aan elkaar, zodat ze niet door elkaar komen of beschadigen. Stalen stokken kun je invetten met vaseline, dit houdt roestvorming tegen.


  Deel dit artikel