Caravanstalling: Hoe kan ik mijn caravan winterklaar maken?

caravan winterklaar maken

Als het einde van het kampeerseizoen nadert, is het tijd om je caravan klaar te maken voor de winterstalling. Er zijn een paar trucjes die je kunt toepassen om je caravan probleemloos een half jaar op te bergen in een koude stalling. Het is niet ingewikkeld, maar wel handig om precies te weten wat je moet doen. In dit blog delen wij onze tips!

Voorbereidingen thuis:

 • Stap 1: Maak de caravan schoon.
 • Stap 2: Maak de koelkast schoon.
 • Stap 3: Zorg ervoor dat er geen water aanwezig is.
 • Stap 4: Laat je toilet schoon achter.
 • Stap 5: Verwijder de gasfles.
 • Stap 6: Verhoog de bandendruk.
 • Stappenplan voor in de stalling:

 • Stap 1: Haal de boordaccu uit de caravan.
 • Stap 2: Zet de kussens van je caravan rechtop.
 • Stap 3: Zet ramen en luiken op de ventilatiestand.
 • Stap 4: Gebruik een goede caravanhoes.
 • Stap 5: Zet je caravan niet op de handrem.
 • Stap 6: Zet de caravan goed op slot.
 • caravan winterklaar maken

  Voorbereidingen thuis:

  Stap 1: Maak de caravan schoon.

  Ga met een spons, een caravan wasborstel en een sopje aan de slag om de caravan goed schoon te maken. Zo gaat je caravan lekker schoon de stalling in en heeft het vuil geen tijd om schade aan te richten. Ben je benieuwd naar tips voor het schoonmaken? Lees dan ons blog: Caravan schoonmaken: hoe maak ik mijn caravan schoon?

  Stap 2: Maak de koelkast schoon.

  Controleer je koelkast (en andere kastjes) op etenswaren en maak de koelkast goed schoon. Etenswaren in je caravan laten liggen zorgt voor nare geuren in je caravan. Laat alles schoon achter zodat het vuil geen kans krijgt om in te trekken.

  Stap 3: Zorg ervoor dat er geen water aanwezig is.

  Water kan in de winter bevriezen en dit kan problemen veroorzaken in de leidingen. Tap de boiler af en zorg dat er geen water meer in de watertank en leidingen zit. Dit kan als volgt:

  1. Schakel de stroom uit
  2. Zet alle kranen open
  3. Draai de watertankplug in je watertank open
  4. Tap de boiler af

  Bonustip: Laat de waterkranen van je caravan open staan. Zo kun je de lucht in je watertank verversen.

  Stap 4: Laat je toilet schoon achter.

  Maak je toilet schoon en leeg. Zorg er ook voor dat je de tank goed reinigt. Hoe je dat doet lees je in ons blog: Hoe kan ik mijn toilettank reinigen?

  Als je toilettank schoon is, is het verstandig om alle doppen en losse onderdelen van de tank los te draaien en open te laten. Zo kan de tank goed ventileren en gaat het niet stinken. Vergeet niet om ook je schoonwatertank te legen en reinigen.

  gasfles verwijderen

  Stap 5: Verwijder de gasfles.

  Bij de meeste stallingen is het niet toegestaan om je gasfles in de caravan te laten staan. Ontkoppel de gasfles en zet de gasfles thuis op een koele en geventileerde plek.

  Stap 6: Verhoog de bandendruk.

  Verhoog de bandendruk met ongeveer 0,4 bar. Zo voorkom je platte banden.

  boordaccu

  Stappenplan voor in de stalling:

  Stap 1: Haal de boordaccu uit de caravan.

  Houd de boordaccu thuis goed op peil zodat je ‘m volgend jaar weer goed kunt gebruiken. Leg de boordaccu thuis aan een druppellader. Zo voorkom je diepontlading van de accu.

  Stap 2: Zet de kussens van je caravan rechtop.

  Hiermee voorkom je vochtvlekken.

  ramen ventileren

  Stap 3: Zet ramen en luiken op de ventilatiestand.

  Door goed te ventileren, voorkom je dat er een muffe geur ontstaat in je caravan. Zet je ramen en dakluik op de ventilatiestand. Maak ook gebruik van de ventilatiestand van de koelkast en vriezer.

  caravanhoes

  Stap 4: Gebruik een goede caravanhoes.

  Als je je caravan goed hebt schoongemaakt, wil je natuurlijk ook dat die mooi schoon blijft. Gebruik een goede caravanhoes zodat je caravan schoon en zonder beschadigingen uit de stalling komt. Weet je niet welke caravanhoes je moet hebben? Lees dan ons blog Waar moet je op letten bij het kopen van een caravanhoes?

  wielkeg

  Stap 5: Zet je caravan niet op de handrem.

  Als de caravan op de juiste plek staat in de stalling is het belangrijk om de handrem niet te gebruiken. De handrem kan namelijk vast komen te zitten door vuil. In plaats van de handrem kun je wielkeggen gebruiken.

  Stap 6: Zet de caravan goed op slot.

  Draai de caravan op slot, maar maak ook gebruik van een disselslot of een wielklem. Check ook even wat je verzekeringsmaatschappij hierover zegt.

  Als je bovenstaande stappen allemaal doorneemt voordat je de stalling verlaat, dan kun je je caravan over een aantal maanden in goede staat weer ophalen. Gaat je caravan niet naar een speciale stalling maar heb je thuis genoeg ruimte buiten of onder een carport? Maak dan ook gebruik van deze stappen. Zoek je nog een goede caravanstalling, maar weet je niet waar je op moet letten? Lees dan ons blog Hoe vind ik de juiste camper of caravanstalling?


  Deel dit artikel: