Voortent repareren: hoe repareer ik mijn voortent?

Schade aan de voortent hoeft niet altijd het einde van de vakantie te betekenen. Veel schades kun je namelijk zelf snel en eenvoudig herstellen zonder dat hier een zeilmaker aan te pas moet komen. In dit artikel leggen we je de meest voorkomende kleine reparaties uit die je zelf kunt uitvoeren.

Reparatie 1: scheur in voortent doek repareren

De meeste voortenten zijn van stevig materiaal, toch kan het weleens voorkomen dat er een scheurtje in het doek komt. Gelukkig kun je deze eenvoudig repareren.

Benodigdheden Stappen
  1. Reinig als eerste het tentdoek aan met een alcoholdoekje.
  2. Herhaal deze stap voor de ander zijde.
  3. Knip vervolgens de reparatietape op de juiste lengte.
  4. Knip de hoekjes rond af voor een betere hechting.
  5. Plak tot slot het reparatiedoek op de scheur.

Reparatie 2: scheur in voortent raam repareren

Voor het repareren van de scheur in het raamfolie, doorlopen je dezelfde stappen. Alleen gebruiken we hiervoor speciaal reparatiedoek dat voor tentramen geschikt is.

Benodigdheden

Reparatie 3: nieuw afspanpunt plaatsen

Een uitgescheurd afspanpunt kun je laten herstellen door een zeilmakerij. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze reparatie zelf te doen. Met een tapijtclip kun je zelf een nieuw afspanpunt aan je voortent zetten.

Benodigdheden Stappen
  1. Plaats de tentclip op de plek naast het defecte afspanpunt. Dit kan soms wat kracht kosten.
  2. Haal tot slot een rubberring door de tentclip heen.

Reparatie 4: frameveer vervangen

De laatste veel voorkomende schade aan je voortentent is die aan het frame. Het vervangen van een frameveer is een fluitje van een cent. De nieuwe frameveer duw je eenvoudig met een schroevendraaier in de verjonging van de tentstok. Heb je geen schroevendraaier bij je? Dan kun je dit ook met een tentharing doen.

Benodigdheden
  • Schroevendraaier of tentharing
  • Frameveer

Dit waren de vier meest voorkomende reparaties aan je voortent. Mocht je er zelf niet uitkomen of twijfel je over bepaalde handelingen? Neem dan zeker contact met ons op.


Deel dit artikel