Hoe kan ik mijn slaapzak wassen en onderhouden?

slaapzak onderhouden

Een artikel dat tijdens het kamperen niet gemist kan worden: een lekkere slaapzak! Of het nou winter of zomer is, een slaapzak staat altijd bovenaan de checklist. Je gebruikt de slaapzak waarschijnlijk maar een paar weken per jaar en de rest van het jaar belandt de slaapzak op zolder. Hoe je de slaapzak wast en opbergt is erg belangrijk voor het behoud van de slaapzak. Wij geven je 5 tips over hoe je dit het beste kunt doen.

*De gegeven tips zijn toepasbaar voor slaapzakken met een synthetische vulling

  1. Niet oprollen maar proppen

  Een slaapzak wordt standaard in een hoes geleverd. Uit gewoonte rollen we de slaapzak altijd op, om de slaapzak zo compact mogelijk in te pakken. Dit is echter niet goed voor de slaapzak. Door het rollen wordt namelijk de vulling erg snel aangetast en de rits kan door het rollen beschadigen. Je kunt daarom beter de slaapzak in de hoes 'proppen'. Doe hierbij de rits open, zodat je deze niet kunt beschadigen.

  Slaapzak opbergen

  2. Volg het waslabel

  Was een slaapzak alleen als het echt nodig is. Mocht de slaapzak een beetje muf ruiken, dan zou je de slaapzak ook buiten even kunnen luchten. Wil je de slaapzak wel wassen? Volg dan altijd het waslabel in de slaapzak. De meeste slaapzakken kunnen wel in de wasmachine, maar controleer dit altijd nog even voor de zekerheid. Let er goed op dat de slaapzak goed in de wasmachine past. De wasmachine kan namelijk niet goed spoelen als de slaapzak te groot is, met als gevolg dat er wasmiddel in de slaapzak blijft zitten waardoor er vlekken kunnen ontstaan.

  Een paar tips voor het wassen van je slaapzak:

  • Gebruik uitsluitend vloeibaar wasmiddel en geen wasverzachter of waspoeder: dit tast de vulling aan.
  • Was de slaapzak nooit warmer dan 30 graden.
  • Doe de rits open als je de slaapzak in de wasmachine stopt, anders kan de rits beschadigen.
  Hoe was je een slaapzak

  3. Liever niet in de droger

  Wij adviseren om de slaapzak niet in de droger te stoppen. Het is altijd beter om ervoor te kiezen de slaapzak te laten drogen op een rek. Schud tijdens het drogen de slaapzak regelmatig op om de vulling weer goed los te maken. Wil je toch gebruik maken van de droger? Check dan van te voren op het label of het bij jouw slaapzak kan. Daarnaast raden we je aan om tennisballen bij de slaapzak in de droger te stoppen, hierdoor blijft de vulling los en luchtig.

  4. Gebruik de hoes alleen bij het vervoeren

  Daarnaast raden wij je aan de hoes alleen te gebruiken als je de slaapzak bijvoorbeeld moet vervoeren. Bij aankomst op de camping is het belangrijk dat je de slaapzak ruim voor het slapen gaan uit de hoes haalt. Schud de slaapzak goed op zodat de vulling zich weer goed herstelt en verdeelt.

  Slaapzak onderhouden

  5. Berg de slaapzak op in een donkere ruimte

  Heb je de slaapzak gewassen en wil je de slaapzak opbergen omdat je 'm de komende maanden niet gebruikt? Dan kun je de slaapzak het beste op een donkere plek opbergen zonder hoes. Op deze manier kan de slaapzak blijven ademen en worden de vulling en het isolatievermogen behouden.

  Met bovenstaande tips kun jij lang gebruik maken van jouw fijne slaapzak. Wil je nog even rustig bekijken hoe je jouw slaapzak moet wassen? In deze video legt productspecialist Rosanne het uit:

   


Deel dit artikel: