Wanneer je een nieuwe tent koopt wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Om te voorkomen dat je tent gaat lekken is regelmatig impregneren belangrijk. In dit blog leggen we je uitgebreid uit wanneer het nodig is om een tent te impregneren en hoe je dat precies doet.

Moet je een tent bij aanschaf impregneren?

Bij aankoop van een nieuwe tent hoef je hem niet meteen te impregneren, dit doen ze namelijk in de fabriek al. Toch zijn er zowel bij polyester als katoenen of katoen/polyester tenten dingen waar je rekening mee moet houden.

Katoen en katoen/polyester tenten

Bij tenten van katoen en katoen/polyester moet je er rekening mee houden dat bij de eerste regenbui het iets door de tent kan nevelen. Wanneer je een tent voor het eerst opzet komt er namelijk veel spanning op het doek te staan waardoor de naden en garen iets gaan trekken. Hierdoor kunnen er kleine gaatjes ontstaan. Als de tent vervolgens in aanraking komt met water zuigen de naden en garen zich vol met water en groeien de gaatjes dicht. Dit proces heet 'zetten'. Verder verspreidt het impregneermiddel zich al wat in en over het doek wanneer het een keer goed nat is geweest. Wil je voorkomen dat tijdens je vakantie de regen iets door je tent heen nevelt? Zorg dan dat je de tent voor het eerste gebruik eerst goed nat maakt en laat opdrogen.

Polyester tenten

Bij polyester tenten kan het voorkomen dat de naden op sommige plekken wat water doorlaten. De naden zijn wel getapet, maar op plekken waar lusjes of slaapcabines zijn ingenaaid werkt dit niet altijd 100%. Daarom raden we altijd aan om een naadverdichter mee te nemen. Deze breng je dan aan de binnenzijde van de tent aan.

Wat betekent de PU waarde van polyester tenten?

De waterdichtheid wordt bij tenten uitgedrukt met de term 'waterkolom', vaak weergegeven als aantal mm PU. Tenten van polyester zijn voorzien van een coating (vaak van Polyurethaan) en daardoor waterdicht. Hoe meer je een tent gebruikt hoe sneller deze coating slijt, de PU waarde wordt hierdoor ook lager. Met name UV-straling heeft een groot effect op de coating. Om te voorkomen dat de coating van je tent snel op is kun je het beste een tent aanschaffen met een hoge PU waarde. Wij raden een PU waarde van ongeveer 3000 aan.

Meer informatie over de waterkolom? Lees ons blog: 'Wat is de waterkolom van een tent?'.

Wanneer moet je een tent impregneren?

Wanneer je een tent opnieuw moet impregneren verschilt per situatie. Hoe langer je kampeervakantie is, hoe eerder je een tent moet impregneren. Factoren zoals UV-straling, natuurlijk vuil en huishoudelijke verontreiniging hebben invloed op de waterdichtheid van je tent. Over het algemeen houden we de regel aan van 1 x per 3 a 4 jaar impregneren.

Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt.

Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat. Niemand heeft immers zin in een lekkende tent tijdens de vakantie. Door eens in de 3 a 4 jaar te impregneren blijft je tent in een goede conditie.

Begint je tent toch te lekken? Dan is het ook tijd om je tent te impregneren. Zorg dat je altijd de tent in zijn geheel schoonmaakt en impregneert, ook als de lekkage maar op 1 plek is. Het kan namelijk zijn dat als je een plek behandeld hebt, daarna een andere plek begint te lekken. Ook voorkom je hiermee de kans op kleurverschil in het tentdoek.

Let op: Maak je een tent schoon met schoonmaakmiddel? Dan is het belangrijk de tent altijd opnieuw te impregneren. Schoonmaakmiddel tast namelijk de waterdichtheid van een tent aan.

Hoeveel impregneermiddel heb je nodig?

Met één liter impregneermiddel kun je gemiddeld 10 tot 15 m2 besproeien. Dit hangt van het type impregneermiddel af, kijk daarom altijd even op de verpakking.

Hoe impregneer je een tent?

Zorg ervoor dat je de tent grondig schoonmaakt en laat drogen. Daarna kun je beginnen met impregneren. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Zet je tent op en zorg ervoor dat de tent er strak bij staat.
  2. Spuit het impregneermiddel verneveld op het doek, bijvoorbeeld met een plantenspuit of pomp. Sommige impregneermiddelen worden standaard geleverd in een sproeifles.
  3. Gebruik een zachte borstel - zoals de 123 Products tentdoekborstel - om het impregneermiddel uit te smeren. Zo komt het middel goed in het doek.
  4. Laat het middel even inwerken.
  5. Spoel de tent goed af met water, hiervoor kun je bijvoorbeeld een tuinslang gebruiken.
  6. Laat de tent vervolgens weer goed drogen voordat je hem opruimt.

Heb jij al eens een tent geïmpregneerd? En hoe heb je dat aangepakt? Laat het ons weten in de reacties!