Je gaat voor het eerst kamperen met een caravan. De caravan heb je inmiddels aangeschaft, maar je wilt er ook graag een voortent bij. Of misschien ga je al jarenlang kamperen en is je voortent na al die jaren nu echt aan vervanging toe. Beide situaties zijn een goede reden voor het aanschaffen van een nieuwe voortent. Maar hoe kies je uit het grote aanbod van materialen, dieptes, kleuren en merken nu de voortent uit die het beste bij jouw manier van kamperen past? We helpen je graag op weg, zodat je dadelijk wel weer de bomen door het bos ziet.

Om een goede keuze te kunnen maken uit dat woud aan voortenten, is de belangrijkste vraag: "Hoe wil je kamperen?" Ga je één keer per jaar drie à vier weken in de zomer op vakantie? Kies je voor een vaste plek waar je je tent het hele seizoen of misschien zelfs het hele jaar laat staan? Of ga je er vaker voor een paar dagen op uit, maar dan juist naar verschillende campings? Voor iedere manier van kamperen kun je namelijk een passende voortent vinden. Uiteraard ook bij Obelink.

Tent voor de zomervakantie

Ga je in de zomer een paar weken achter elkaar op vakantie of in ieder geval in de doorgaans warmere maanden? Of ga je vaker een wat kortere periode weg, maar heb je behoefte aan genoeg ruimte om je spullen op te bergen of om zelf comfortabel te kunnen zitten? Dan is een caravanvoortent een goede oplossing voor je. We hebben in ons assortiment tenten van verschillende tentmaterialen.

Als je gaat voor een zomertent, kijk dan of bij de materiaalaanduiding het volgende staat: Ten Cate All Season, dak WR 18 en wanden WR 17. Ten Cate All Season is in verschillende diktes verkrijgbaar. Dit dunnere Ten Cate-doek is bij uitstek geschikt voor zomertenten, omdat je door het geringere gewicht van het doek, minder gewicht hoeft mee te sjouwen. Het materiaal zorgt bovendien voor een condensarm klimaat in je tent. Om nog meer gewicht te 'besparen', kun je in plaats van het 25 mm frame dat standaard meegeleverd wordt, tegen een meerprijs een aluminium frame kopen (in 25 of 28 mm). Je kunt ook kiezen voor een extra gemakkelijk systeem, met klemmen in plaats van schroeven, het zogenaamde quickframe of PowerGrip-frame.

Seizoenstent

Wil je de tent langer laten staan, bijvoorbeeld omdat je een seizoensplek hebt? Dan is de dikkere kwaliteit Ten Cate All Season zeer geschikt voor je. Je herkent deze kwaliteit aan de volgende benaming: Ten Cate All Season dak WM 19 en wanden WR 18. De binnenkant van het dak is bedrukt met een condensreducerende print en is daarmee fors dikker dan de lichtere Ten Cate-kwaliteit. Ook een tent van PVC is een optie als seizoenstent. Een PVC-tent kun je zelfs het hele jaar door gebruiken. Lees voor de voor- en nadelen van PVC het stukje over 4-seizoenentent.

We raden je altijd aan om, wanneer je niet op de camping bent, de tent extra goed te ventileren. Dit doe je door de tochtstrook en/of de wielflap weg te halen of anders op te rollen. Daarnaast is het ook belangrijk om te ventileren in de nok. Als je je voortent 'enkel' als seizoenstent wilt gebruiken, besef je dan dat het leefklimaat in een tent van Ten Cate All Season een stuk aangenamer is dan in een PVC-tent, want Ten Cate All Season is condensarm. Ook is het in een Ten Cate All Season-tent veel lichter dan in een PVC-tent vanwege het 'dichte' PVC-doek.

Omdat je in het seizoen niet altijd op de camping bent, is het een goed idee om je seizoenstent te verstevigen met stormstangen en dakstangen om mogelijke waterzakken te voorkomen. Kies bij voorkeur voor een stalen frame. Staal is zwaarder dan aluminium en je tent staat steviger met een stalen frame. De opbouw van een tent van Ten Cate All Season is gemakkelijker dan een PVC-tent.

4-seizoenentent

Wil je het hele jaar, van januari tot en met december, kunnen genieten van het campingleven, dan ontkom je niet aan een voortent die zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant PVC-gecoat is. Daarmee is de tent bestand tegen onder meer winterse omstandigheden, maartse buien en felle zomerzon. Bij dit type tent is ventileren van groot belang, want PVC ademt niet. Bij de tenten die voor het hele jaar geschikt zijn, zit het PVC aan de buitenkant en de binnenkant en is daarmee erg gevoelig voor condensvorming. Een voordeel van een PVC-tent is dan weer dat zich door het materiaal geen schimmel kan vormen, wat bij Ten Cate All Season wel kan gebeuren als je niet goed ventileert. Het voordeel van een PVC-tent is dat het gemakkelijk schoon te maken is.

Enkele PVC-tenten in ons assortiment: de Onyx 240, de Sorrento 240, de Arola 275, de Provence 275 en de Latio 350 beschikken over raamflappen om de raamfolie te beschermen. Kijk ook eens bij de categorie wintertenten. Daar vind je ook nog een aantal PVC-tenten.

In vergelijking met een tent van Ten Cate All Season is een PVC-voortent zwaar en daarmee als 'reistent' niet aan te bevelen. Wat de opbouw van de tent betreft, moet je bij een PVC-tent redelijk wat moeite doen om het dak strak te krijgen, omdat PVC stugger is dan Ten Cate All Season. Het is eigenlijk een must om een PVC-tent extra te verstevigen met stormstangen en dakstangen om waterzakken te voorkomen. We raden je aan om bij een PVC-tent een stalen frame van 28 mm te nemen.

Tent voor korte trips

Ga je graag meerdere keren per jaar voor een periode van een paar dagen weg, dan wil je over het algemeen niet te zwaar reizen. Daarnaast vind je het waarschijnlijk ook wel handig dat je je tent snel kunt opbouwen. In dat geval is een lichtgewicht voortent een goede keus. Zo'n voortent monteer je eenvoudig en snel. Als je een beetje geoefend bent, heb je 'm binnen 20 minuten opgezet. In een volgend blog gaan we verder in op de lichtgewicht of universele voortenten.

Hoe wil jij kamperen en welke eisen stel jij aan jouw voortent? Wij horen het graag!