Daklengte en aanbouwhoogte meten: welke voortent past op mijn caravan?

opmeten caravan aanbouwhoogte en daklengte

Als je op zoek bent naar een (nieuwe) voortent voor je caravan, is het belangrijk om eerst een aantal maten op te meten. Is je oog gevallen op een deeltent, zoals een opblaasbare voortent, lichtgewicht voortent of wintertent? Dan moet je weten of het rechte stuk van je caravanrail lang genoeg is, dus meet je de daklengte. Vervolgens meet je de hoogte van de caravan. In deze blog leggen we je uit hoe je dit op kunt meten en wat er verder nog bij komt kijken!

Daklengte caravan meten

Caravanvoortenten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Een deeltent wordt alleen bevestigd in het rechte stuk van de caravanrail, dus het is belangrijk dat de spanning in het dak juist is. Meet het rechte stuk van de caravanrail (dus zonder knik of bocht), oftewel de daklengte.

daklengte caravan meten

Aanbouwhoogte caravan meten

Naast de daklengte is het ook van belang om de juiste aanbouwhoogte te meten. Kies je voor een voortent met een verkeerde aanbouwhoogte, dan zijn dit de gevolgen:

  • Is je caravan te laag? Dan liggen de zijwanden van de tent op de grond en kun je de tent niet strak spannen.
  • Is je caravan te hoog? Dan hangen de zijwanden in de lucht en kun je ook niet afspannen.

Let op: gebruik je oprijblokken onder je caravan? Dan neem je de hoogte inclusief de levellers. Doe dit wel alleen als je altijd oprijblokken gebruikt, anders is de tent als nog te groot.

De aanbouwhoogte meet je vanaf de grond tot aan de bovenzijde van de caravanrail.

aanbouwhoogte caravan meten

Nu je de lengte van het rechte stuk van de caravanrail en de aanbouwhoogte weet, kun je op zoek gaan naar de juiste voortent. Houd er rekening mee dat de zijwand van de voortent een caravan raam of serviceluik kan blokkeren. Dit is niet nadelig, maar kan wel vervelend zijn als je hier tijdens de vakantie bij moet.

Daniël laat in de video nog eens zien hoe je de daklengte en aanbouwhoogte van je caravan juist opmeet:


Is je oog gevallen op een volledige voortent die de hele caravan bedekt? Dan meet je de omloopmaat in plaats van de daklengte en aanbouwhoogte. Loopt je caravan rond? Dan passen alleen de volledige voortenten. Meer informatie lees je in de blog 'Omloopmaat caravan berekenen: kies de juiste caravanvoortent '.


Deel dit artikel: