Een voortent gekocht, en nu?

Je hebt een nieuwe voortent gekocht. Gefeliciteerd met jouw aankoop. Misschien ben je al een ervaren kampeerder. In dat geval is de meeste informatie die volgt, je wel bekend. Maar toch, lees het even door, want dan ben je weer helemaal up-to-date. Ben je beginnend kampeerder en wil je het allemaal niet zelf hoeven uit te vinden? Dan is dit artikel zeker interessant voor jou. Je vindt hierin allerlei informatie, waarmee je zo veel en zo lang mogelijk plezier hebt van jouw voortent en uiteindelijk het opzetten van je tent gemakkelijker maakt.

Check of je de juiste maat hebt

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: controleer voor de zekerheid of je de juiste maat voortent hebt besteld. Is dat namelijk niet het geval en ga je de voortent passen, dan zullen er vrijwel altijd sporen te zien zijn. De tent is dan niet meer in nieuwstaat en de verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen. Hij is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan. We schreven eerder al een blog over hoe je de omloopmaat van je caravan bepaalt.

Voortentframe

Bij onze voortenten heb je altijd een framekeuze; een keuze in materiaal, systeem (schroef of klem) of stangdikte. Bij het frame tref je een frametekening aan waarop alle onderdelen inclusief positienummer worden weergegeven. Wij raden je aan het frame te controleren door de onderdelen aan de hand van de frametekening te sorteren. Wanneer je de buisklemmen en klembeugels vooraf monteert, dan hoef je dat tijdens de opbouw niet meer te doen. Dat scheelt dus weer werk. Schuif ook alle telescoopbare delen in elkaar en klem ze licht vast. In de framezak, die bij elke Hypercamp-voortent wordt geleverd, kun je de gemonteerde delen handig gebundeld opbergen.

Standaarduitrusting van een Hypercamp-voortent

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn, naast een compleet frame, standaard uitgerust met haringen, ladderspanners, gordijnen, tochtstrook, wielflap en tentzakken. Het merendeel van deze accessoires is in het dakdeel van de voortent gerold. Wees dus niet bevreesd wanneer je de tent uitpakt en je deze accessoires niet direct aantreft. Als je de tent helemaal uitvouwt, vind je ze vanzelf.

SHS-clips voor schroefloze bevestiging

De voortenten van Hypercamp zijn al heel compleet, maar we hebben accessoires die de opbouw gemakkelijker of aangenamer maken en ook de tent uitgebreider. Denk aan een framespanner, een stormbandset, een aanbouw of tent- en frametassen (met hengsel).

Wat meer aandacht geven we aan SHS-clips. Als je die gebruikt, is het niet meer nodig dat je tentogen op de caravan schroeft. Bovendien kun je met SHS-clips de dakstangen optimaal plaatsen en dit bevordert een betere afspanning. Elke Hypercamp-voortent is voorzien van een speciaal koord aan de binnenkant van het dak voor de schroefloze bevestiging van de SHS-clips. Nadat je de voortent door de tentrail van de caravan hebt geschoven, kun je de SHS-clips aan het speciale koord bevestigen. Bij het opbouwen van de voortent worden de dakliggers ingehaakt en bij het uitspannen wordt de clip met het vlakke deel automatisch vast tegen de caravanwand gedrukt. Wil je geen SHS-clips gebruiken, dan moet je jouw caravan voorzien van de bijgeleverde tentogen. Het is dus het één of het ander.

Verstevig je seizoenstent

De voortenten met een diepte tot 300 cm van ons huismerk Hypercamp zijn vanaf maat 11 uitgerust met vijf dakstangen. De kleinere maten hebben drie dakstangen. Tenten met een diepte van 350 cm beschikken vanaf maat 7 al over vijf dakstangen. We raden je dringend aan extra stangen mee te bestellen of bij te kopen voor extra stabiliteit, helemaal als jouw tent het hele seizoen of zelfs het hele jaar opgebouwd blijft. Voor alle PVC-tenten en Ten Cate All Season tenten is ons advies als volgt:

Maat 2 t/m 10
Minimaal twee extra dakstangen of minimaal twee nokbogen en minimaal twee stormstangen.

Maat 11 t/m maat 14
Minimaal vier extra stormstangen.

Maat 15 t/m maat 20
Minimaal vier extra dakstangen en minimaal vier extra stormstangen.

Let op: de nadruk ligt op minimaal. Wat betreft de diameters van de stangen: die moet overeenkomen met de stangen die je bij jouw voortent bestelt.

Klaar voor de start

Nu ben je klaar op de tent op te bouwen. In een volgend blog leiden we je stap voor stap door de opbouw van jouw voortent heen, zowel in woord als beeld. Als je onze aanwijzingen opvolgt, kan het niet misgaan.


Deel dit artikel