Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

omloopmaat berekenen caravan

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!

Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.

Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Er zijn veel verschillende soorten caravans, maar het maakt niet uit welke vorm je caravan heeft. Er wordt normaal gesproken onderscheid gemaakt tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Gelukkig hebben wij een manier van meten die bij alle soorten caravans hetzelfde is. Je hoeft dus niet uit te zoeken of je een normale of een aerodynamische caravan hebt.

caravan omloopmaat afmeting

Hoe meet je een caravan?

Benodigdheden
 • Lang touw of koord
 • Meetlint of rolbandmaat
  1. Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt.
  2. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen.
  3. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan.
  4. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voila, je hebt jouw omloopmaat. Wanneer je de caravan vanaf 1.85 m loodrecht naar beneden opmeet heb je altijd de juiste maat, het maakt dan niet uit of je caravan normaal, scheef, schuin of aerodynamisch is.

  Tot op de grond meten

  In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot de onderkant van de caravan te meten of tot een vlonder die voor een caravan staat. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.

  Kortom, het achterhalen van je omloopmaat is niet erg ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je op de juiste manier meet. Succes!

  Bekijk hier het aanbod: voortenten

  Bekijk hier het aanbod: luifels


  Deel dit artikel: