Opblaasbare tent: in mum van tijd klaar om te kamperen

Trends zijn er in alle soorten en maten. De zogenaamde trendwatchers hebben van het voorspellen van trends hun vak gemaakt. Ook op het gebied van tenten heb je te maken met trends. Trends doen zich voor in kleurgebruik, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van opzetgemak. Gemak dient de mens zegt het spreekwoord nu eenmaal. Een aantal jaren geleden zagen we de eerste pop-up-tent. Je gooit de tent in de lucht en hij vouwt zich vanzelf uit. Binnen een paar seconden klaar om te kamperen. De trend dit jaar is de opblaasbare tent. Wat is er zo ideaal aan? We leggen het je uit.

Tent zonder stokken

Als je eenmaal weet hoe het moet, is het niet zo moeilijk een tent met stokken op te zetten. Maar ben je niet zo handig, dan is een oppompbare of opblaasbare tent echt een uitkomst voor je. Je hoeft niet naar stokken te zoeken, je hebt niet te maken met kapotte stokken, want er zijn simpelweg geen stokken. Bij een oppompbare tent zijn alle tentstokken vervangen door luchtslangen. Die slangen kun je met een meegeleverde handpomp of met een speciaal hiervoor verkrijgbare elektrische pomp oppompen. Deze luchtslangen zijn heel sterk en zijn bijvoorbeeld veel sterker dan glasfiberstokken. En mocht je erin slagen een luchtslang kapot te krijgen, dan kun je die eenvoudig vervangen. Vergelijk het met een binnenband van een fiets.

Opzetten en afbreken is een eitje

Een ander (groot) voordeel van een opblaasbare tent is het gemak in opzetten en afbreken. Waar je bij een 'gewone' tunneltent minimaal 2 personen voor de opbouw nodig hebt, kun je het bij een opblaasbare tent gemakkelijk in je eentje af en dan ook nog eens in een fractie van de tijd. En omdat je geen tentstokken hebt, is de tent meestal een stuk lichter, wat het vervoer vergemakkelijkt. In deze video laat Wessel zien hoe je een opblaasbare tent opvouwt:

Eigen merk

Wij hebben voor 2016 een groot scala aan oppomptenten ofwel opblaasbare in onze collectie zitten. Zo is er voor ieder wat wils. Zo hebben wij verschillende familietenten in polyester en polyesterkatoen, lichtgewicht-caravanvoortenten en voortenten voor kleinere kampeerbusjes.

De meeste oppomptenten zijn voorzien van afzonderlijke luchtslangen. Je pompt de luchtslangen afzonderlijk op via de ventielen aan de onderkant van de tent. Bij een enkele tent is de opbouw extra eenvoudig omdat de buitentent, het grondzeil en de binnentent allemaal met elkaar verbonden zijn. Bij de Miami 6 (het vlaggenschip van onze collectie) is dit het geval en zijn alle luchtslangen van de tent onderling verbonden (behalve die van de luifel), zodat je het tentgedeelte in één keer volledig kunt oppompen.

Obelink Miami Easy Air

De voordelen en nadelen op een rij

Uiteraard moet je vooral kiezen wat voor jou goed voelt. We zetten de voor- en nadelen van een opblaasbare tent nog even op een rij:

Voordelen:

  • Zeer snel en gemakkelijk op te zetten;
  • lichter in vergelijking met 'normale' tunneltenten;
  • geen gebroken;
  • beschadigde of verdwenen tentstokken meer;
  • luchtslangen bewegen mee met de wind, waardoor ze minder belast worden en uiteindelijk beter tegen storm en harde windvlagen kunnen.

Nadelen:

  • De pomp zit in het tentdoek ingerold wat de pakmaat wat groter maakt. Daardoor zijn deze tenten minder geschikt voor een fietsvakantie. Maar des te meer voor een gezinsvakantie.
  • Omdat de buitentent, het grondzeil en de binnententen allemaal met elkaar verbonden zijn, is het niet mogelijk om de tent op te delen in meerdere pakketten. Het kan dus minder praktisch zijn met het inpakken van de auto.
  • Bij warm weer zetten de luchtslangen uit. Bij temperaturen boven 25 graden raden wij aan om de luchtslangen minder hard op te pompen om te voorkomen dat de druk in de slangen te groot wordt.
opblaasbare tent

Deel dit artikel