

Voor veel kampeerders is de fiets een onmisbaar onderdeel van de vakantie. Of je nu ’s ochtends een ritje maakt naar de bakker of juist hele fietstochten plant door de natuur: je fiets gaat natuurlijk mee! Maar hoe vervoer je die het beste als je met een caravan reist? In deze keuzehulp zetten we alle opties voor fietsendragers op of aan de caravan op een rij, inclusief de voor- en nadelen. Zo maak jij de juiste keuze!
- Fietsendrager op de dissel
- Fietsendrager op de achterwand van de caravan
- De voor- en nadelen op een rij
Fietsendrager op de dissel
Een fietsendrager op de dissel wordt tussen de caravan en de trekhaak van je auto gemonteerd. Je fietsen staan dan vóór op de caravan. Een fietsendrager dissel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, want niet elke fietsendrager past op iedere caravan. Voor een fietsendrager op de dissel van je caravan is een dissel met een minimale lengte van 40 centimeter nodig. Daarnaast is het ook belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen de fietsendrager dissel en de auto, om te voorkomen dat de fietsendrager je auto raakt bij een scherpe bocht. Deze ruimte moet minimaal 85 centimeter zijn.
Het draagvermogen van een dissel fietsendrager ligt vaak tussen de 40 en 60 kilo. Houd er rekening mee dat het gewicht van de dissel fietsendrager voor de as komt te liggen, wat de kogeldruk verhoogt. Een te hoge kogeldruk kan tot instabiel rijgedrag en onveiligheid leiden. Alles over de juiste kogeldruk lees je in het blog Hoe belaad ik mijn caravan?.
In ons assortiment onderscheiden we drie verschillende soorten dissel fietsendragers:
1. Standaard fietsendrager
Qua prijs is dit de voordeligste fietsendrager. Echter is het nadeel van dit soort, dat je altijd eerst je fietsen moet demonteren voordat je bij de disselbak kunt.
2. Kantelbare fietsendrager
De naam zegt het al, deze fietsendragers voor op de dissel zijn kantelbaar, waardoor je dus bij de disselbak kunt, zonder de fietsen te hoeven demonteren.
3. Verschuifbare fietsendrager
Deze dissel fietsendragers kun je naar voren schuiven, in plaats van klappen, om bij de disselbak te kunnen. Dit is een nog lichtere handeling, want ook minder spanning op de fietsen geeft.
Fietsendrager op de achterwand van de caravan
Een achterwand fietsendrager wordt direct op de achterkant van de caravan gemonteerd. Populaire fietsendragers voor op de achterwand zijn bijvoorbeeld die van Fiamma en fietsendrager Thule. Achterwand fietsendragers zijn meestal geschikt voor 2 fietsen en soms uitbreidbaar tot 3 (lichte) fietsen. Bij een fietsendrager aan de achterzijde van de caravan, blijft de dissel van je caravan dus vrij. Het draagvermogen van een achterwand fietsendrager ligt vaak tussen de 30 en 60 kilo. Omdat de fietsendrager achter de as gemonteerd wordt, verlaagt de achterwand fietsendrager de kogeldruk. Let er goed op dat de kogeldruk niet te laag wordt, want dan kan de caravan gaan slingeren. Houd er rekening mee dat niet elke caravanwand geschikt is voor een fietsendrager. Oudere of lichtere caravans hebben vaak geen versteviging. In deze gevallen is montage met montageplaten een optie.
De nieuwste innovatie onder de fietsendragers: de achterwand fietsendragers met elektrische lift. Hiermee bevestig je de fietsen eenvoudig, door ze simpelweg in de wielgoot te rijden en vervolgens zet je ze omhoog met de elektrische lift. Gemakkelijker wordt het niet!
De voor- en nadelen op een rij
Voordelen | Nadelen | |
Dissel | - In het zicht tijdens het rijden - Eenvoudig (zelf) te monteren - Geschikt voor elektrische fietsen (indien voldoende draagvermogen) |
- In de meeste gevallen geschikt voor max. 2 fietsen - Verhoogt de kogeldruk - Fietsen demonteren om bij de disselbak te kunnen (bij sommige modellen) |
Achterwand | - Toegang tot dissel(bak) blijft vrij - Vaak op werkhoogte - Optie tot uitbreiden tot 3 fietsen |
- Niet geschikt voor alle caravan achterwanden - Complexere montage - Verlaagt de kogeldruk - Minder geschikt voor elektrische fietsen i.v.m. lager draagvermogen |
Waar moet je nog meer op letten?
- Gewicht: Check het maximaal toegestane draaggewicht van de fietsendrager en caravan. Houd er rekening mee dat elektrische fietsen zwaarder zijn dan gewone fietsen.
- Montage: Veel systemen vereisen permanente bevestiging. Laat dit indien nodig door een specialist doen.
- Veiligheid: Zorg dat je kentekenplaat zichtbaar blijft en je verlichting niet geblokkeerd wordt.
- Stabiliteit: De verdeling van het gewicht (voor/achter de as) heeft invloed op de rijstabiliteit. Verdeel het gewicht dus altijd goed.