Maak het je gemakkelijk op de camping

Op de camping maken we het ons steeds gemakkelijker. Als fervent kampeerder heb je ongetwijfeld al veel veranderingen mogen aanschouwen. Ging je vroeger wellicht met vijf personen op vakantie in een caravan voor drie personen, nu zie je eerder het omgekeerde. Ook zien we dat de inrichting van caravans steeds luxer wordt. Airco, TV met schotelantenne, zonnepanelen, het kan allemaal. Dit soort producten maakt het verblijf op de camping nog aangenamer, al zal de die-hard basic kampeerder dit bestrijden. De laatste jaren komen er ook steeds meer gemaksartikelen op de campingmarkt. We lichten er een aantal uit.

Kampeergemak met een opblaasbare tent

Op het eerste oog ziet een opblaasbare tent er als een 'gewone' tent uit, maar het grote verschil met dat type tent is dat een opblaasbare tent geen tentstokken bevat. In plaats van stokken van glasfiber, aluminium of staal beschikt een opblaasbare tent over luchtslangen. Het merendeel van de oppomptenten zijn uitgerust met aparte luchtslangen en sommige hebben luchtslangen die allemaal onderling verbonden zijn. Je zet de bijgeleverde pomp op het ventiel en in no-time staat je tent. Aan jou dan nog de taak om de tent af te spannen en naar je eigen wens in te richten en voilà, jouw vakantie gaat van start! Omdat opblaasbare tenten echt een trend zijn, hebben we er eerder al een blog aan gewijd.

Voordelen en nadelen van een opblaasbare tent:
+ Opzetsnelheid
+ Opzetgemak
+ Gewicht
+ Stabiliteit
= Pakmaat

Even een voorbeeld, een grote opblaasbare tunneltent voor 6 personen zet je in zo'n 15 minuten op. Dat is gemiddeld genomen minder dan de helft van de opbouwtijd van een 'normale' tent. Tel uit je winst! En die winst wordt nog groter wanneer je tijdens je vakantie op meerdere campings verblijft en dus vaker je tent opzet en afbreekt. Verder is het opzetten heel gemakkelijk: pomp op het ventiel zetten 'does the trick'. Een opblaasbare tent heeft geen stokken en weegt dus minder dan een tent met stokken. Dat vindt jouw lichaam ook fijn. Een andere grote plus is de stabiliteit. Luchtslangen bewegen in tegenstelling tot 'normale' stokken met de wind mee, waardoor ze ze minder belast worden. Daarmee is de tent dus beter bestand tegen harde wind. Als je 'klein' wilt reizen, kan het een nadeel zijn dat de pakmaat van een opblaasbare tent wat groter is, voornamelijk doordat de pomp in het tentdoek gerold is. In ons assortiment vind je opblaasbare tenten van de merken Outwell, Vango en natuurlijk ons eigen Obelink merk, van 4 tot zo'n 8 personen. Ook hebben we meerdere lichtgewicht opblaasbare tenten, campervoortenten en een busvoortent. Ook heb je de keuze uit tenten van diverse materialen zoals katoen/polyester of polyester en in verschillende prijsklassen.

Moeiteloos je caravan op de plaats

Je hebt het vast wel eens gezien of zelf ondervonden. Tig keer insteken, bijsturen voordat je de caravan op de juiste plek hebt staan. Intussen parelt het zweet van je voorhoofd en ben je rood aangelopen. Dat hoeft toch helemaal niet! Om dit soort situaties te voorkomen, is de caravanmover ontwikkeld. Hiermee zet je jouw caravan zonder kracht te hoeven zetten op de plek van bestemming. Een mover is uitgerust met twee elektromotoren. Deze kunnen apart van elkaar op de wielen van de caravan draaien. De mover stuur je aan met een afstandsbediening. De aandrijfrollen die tegen de wielen gedraaid zijn, manoeuvreren de caravan precies naar jouw plek.

Voordelen en nadelen van een caravanmover:
+ Gemak
+ Slechts één persoon nodig
+ Minder kans op schade
+ Achteruitrijden niet meer nodig
Gewicht

Heb je eenmaal een mover gemonteerd, dan hoort het duwen en trekken van de caravan tot het verleden. Sterker nog, je zet de caravan moeiteloos in je eentje op de plek. Omdat snelheid maken of extra kracht gebruiken bij het duwen van de caravan niet meer nodig is, verklein je het risico op schade. Ook het verplaatsen van de caravan op de camping is een makkie met een mover. En ook wel zo prettig is dat achteruit rijden met je caravan niet meer nodig is. Het nadeel van een mover is het gewicht, want je caravan wordt er zwaarder van. Lees trouwens nog meer over movers in een eerder blog van mij.

Heerlijk slapen op een zelfopblazende matras

Een slaapmat, ook wel self-inflating genoemd, vult zich zodra je 'm uitrolt, met lucht. Voorbij is het gedoe met een pomp, waarbij je - dat heb ik dan altijd - het passende mondstuk weer kwijt bent. Een zelfopblazende matras bevat schuim dat tegelijk voor isolatie zorgt. Zelfopblazende matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, lengtes en breedtes. Een dunnere mat is minder comfortabel dan een dikkere mat, maar wel weer compacter.

Voordelen en nadelen van een zelfopblazend matras:
+ Comfort
+ Isolatie
+ Compact
+ Gebruiksvriendelijk
+ Licht (in vergelijking met een luchtbed)
+ Geen pomp nodig
- Kan lek gaan

Je ligt gewoon prima op een self inflating matras. Ga je voor comfort, kies dan een dikkere mat. Wil je juist compact reizen, schaf dan een dunner model aan. Een extra voordeel wanneer je compact reist, is dat je geen pomp mee hoeft te nemen. Door de schuimkern in de zelfopblazende matras isoleert ie prima. De matras is ook super gemakkelijk in gebruik, want je rolt 'm uit en hij doet zelf het werk. Het prijskaartje dat aan een self inflating matras hangt is wel wat hoger dan de prijs van een luchtbed of schuimmat. Ook kan die, als je er onvoorzichtig mee omgaat, lek gaan.

Dit is maar een heel kleine greep uit het assortiment gemaksartikelen.


Deel dit artikel