Wat moet ik weten over een slaapmat?

Voor iedereen heeft comfort een andere betekenis. De één ligt het liefst op een zo hard mogelijk matras, en de ander houdt van een zacht bed. Hetzelfde geldt dus ook voor slaapmatten op de camping. Of misschien geef je wel de voorkeur aan een luchtbed. Slaapmatten worden onder kampeerders steeds populairder dus hoog tijd om je hierover wat meer uit te leggen!

Verschillende soorten slaapmatten

Een slaapmat is een oprolbare matras die meegenomen kan worden naar de camping of tijdens een backpack trip. Het slaapmatje zorgt voor warmte-isolatie en beschermt tegen scherpe voorwerpen. Dikkere slaapmatjes zorgen voor extra comfort. Het verschil met een luchtbed is dat er naast lucht ook een isolerende vulling in de slaapmat zit.

Slaapmatjes kunnen we in principe verdelen in drie soorten:

  • Lichtgewicht slaapmat
  • Trekkers slaapmat
  • Comfortabele Selfinflatable slaapmat

Lichtgewicht slaapmat

De lichtgewicht slaapmat is er in verschillende varianten. Zo is er de dunne zelfopblaasbare slaapmat, maar ook een noppenmatras of schuim slaapmat vallen hieronder. De meeste lichtgewicht slaapmatten zijn lichter dan 1 kilo en zijn klein en compact op te vouwen.

Trekkers slaapmat

Er zijn ook lichtgewicht slaapmatjes speciaal voor backpackers, bijvoorbeeld de Thermarest Trail Pro Large Gecko. Het verschil met andere lichtgewicht slaapmatten, is de isolatie. Als backpackers tijdens koude nachten op een noppenmatras slapen, dan is het veel te koud. Een slaapmat die licht van gewicht is - maar wel gevuld is met isolatiemateriaal - is uitermate geschikt voor backpackers die kamperen op plekken waar het メs nachts wat kouder is. Naast comfort en isolatie zijn de trekkers slaapmatten ook licht van gewicht en compact op te vouwen.

Selfinflatable slaapmat

Door kampeerders wordt over het algemeen de dikkere zelfopblaasbare slaapmat gebruikt. Door de dikte zijn ze ook zwaarder en minder compact op te vouwen dan de trekking matjes. Het buitenmateriaal van de matten is gemaakt van polyester of polyethyleen en aan de binnenkant zit een vulling van schuim. Wanneer het ventiel wordt geopend, vult de mat zich met lucht. Als je de slaapmat weer wilt opruimen kun je het ventiel weer openen en de lucht eruit drukken. De zelfopblaasbare slaapmatten zijn er in verschillende diktes, maten en isolatiewaarden. Zo voelt de ene slaapmat meer aan als een matras, zoals bijvoorbeeld de Obelink Sleepwell. Maar er zijn ook selfinflatable slaapmatten die wat harder zijn, wat bijvoorbeeld weer goed is als je rugklachten hebt.

Opbergen

Slaapmatten worden vrijwel altijd in een opberghoes geleverd. Deze opberghoes is ideaal voor onderweg, zodat je de slaapmat zo compact mogelijk mee kunt nemen. Als je de slaapmat opbergt, is het echter beter om de slaapmat geheel uit te rollen en de ventielen open te draaien. De vulling blijft in erg goede conditie als je de slaapmat op deze manier opbergt.

R-Value

De R-Value of R-waarde van een slaapmat staat voor de isolatiewaarde. In principe geldt: hoe hoger dit getal, hoe beter de mat geïsoleerd is. Ga je in het naseizoen kamperen of zelfs in de winter, dan is het belangrijk om te kiezen voor een slaapmat met een hoge R-Value.

R-waarde Temperatuur
1 - 2,5 Tot +7 ºC
2,5 - 3,5 Tot -5 ºC
3,5 - 4,5 Tot -11 ºC
4,5 - 5,5 Tot -17 ºC
5,5 of hoger vanaf -22 ºC
  • <2.5 - Een slaapmat met een R-waarde tot 2,5 is prima in de zomer te gebruiken, zelfs tot temperaturen tegen het vriespunt.
  • 2.5 - 4.0 - Een slaapmat met een R-waarde tussen de 2,5 en 4 is geschikt voor lente, zomer en herfst. Met deze R-waarde is het matje ook warm genoeg om te gebruiken als het licht vriest.
  • >4 - Een slaapmat met een R-waarde van 4 of hoger is in een koude herfst en winter noodzakelijk, bij bijvoorbeeld sneeuwval of als het vriest. Let wel op: bij lichte vorst voldoet een R-waarde van 4, maar vanaf -10 kies je voor een R-waarde hoger dan 5.

Let op: Niet van iedere slaapmat is de R-waarde bekend. Houd er rekening mee dat als er geen R-waarde vermeld is, de slaapmat waarschijnlijk alleen geschikt is in de zomer. Bij een slaapmat die ervoor gemaakt is om te gebruiken in koude temperaturen, zou vrijwel altijd een R-waarde worden aangegeven.


Deel dit artikel