Als je eenmaal weet hoe het moet, is het niet zo moeilijk om een tent met stokken op te zetten. Maar ben je niet zo handig, dan is een oppompbare of opblaasbare tent echt een uitkomst, daarnaast scheelt het ook veel tijd. In dit blog vertellen we je waar een opblaasbare tent uit bestaat, hoe je dit soort tent op- en afbouwt en wat de voor- en nadelen zijn.
- Waar bestaat een opblaasbare tent uit?
- Hoe bouw je een opblaasbare tent op en af?
- Reparaties
- Voordelen
- Nadelen
Waar bestaat een opblaasbare tent uit?
Een opblaasbare tent heeft geen stangen of stokken. In plaats hiervan zitten er opblaasbare buizen in de tent. De opblaasbare buizen zitten al in het doek gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat een opblaasbare tent veel sneller en makkelijker staat dan een tent met stangen en/of stokken. De opblaasbare buizen kun je met een meegeleverde handpomp of met een speciaal hiervoor verkrijgbare elektrische pomp oppompen. De luchtslangen zijn heel sterk en veel sterker dan glasfiberstokken. Mocht de luchtslang toch kapot raken, dan kun je die eenvoudig vervangen. Het is te vergelijken met een binnenband van een fiets. Omdat een opblaasbare tent geen stangen of stokken heeft, is de tent vaak lichter van gewicht, wat het vervoer ook weer vergemakkelijkt.
De opblaasbare buizen veren mee met de wind. Mocht het harder gaan waaien, dan kunnen er geen stokken breken. Met glasfiber-stangen gebeurt dat sneller, een opblaasbare tent is in dat opzicht dus steviger.
Hoe bouw je een opblaasbare tent op en af?
Een ander voordeel van de opblaasbare tent is het gemak in opzetten en afbreken. Waar je bij een 'gewone' tunneltent minimaal 2 personen voor de opbouw nodig hebt, kun je het bij een opblaasbare tent gemakkelijk in je eentje af en dan ook nog eens in een fractie van de tijd. Bij elke opblaasbare tent zit een handpomp meegeleverd (dit is een soort grote fietspomp), deze sluit je aan op de ventielen aan de buitenkant van de tent. Bij de luxere opblaasbare tenten zijn alle luchtbuizen met elkaar verbonden. Hierdoor kan je dus via één ventiel het volledige luchtframe oppompen. Bij de eenvoudigere modellen, moet je de buizen één voor één oppompen.
Het afbreken van een opblaasbare tent gaat ook erg simpel door de speciale leegloopventielen. Als je deze opendraait, gaat de lucht erg snel uit de tent. Nu kan je de tent opvouwen en de laatste lucht eruit persen, net zoals je doet wanneer je een luchtbed opvouwt. In deze video laten we je zien hoe je een opblaasbare tent opvouwt:
Meer weten over hoe je een opblaasbare tent stap voor stap opvouwt? Lees dan het blog: Hoe vouw ik een opblaastent op?
Reparaties
Mocht een luchtbuis onverhoopt lek raken, dan zijn deze eenvoudig te plakken met speciale reparatiesetjes, net zoals je een fietsband plakt. Mocht de luchtbuis total loss zijn, kan je hem vaak ook eenvoudig vervangen. Bij de luxere modellen met één oppompventiel kan je de buizen van elkaar loskoppelen met speciale kraantjes, zo hoef je dus niet het volledige luchtframe te vervangen, maar is één buis vervangen voldoende.
Hoe je de luchtbuis repareert, lees je in onze blog 'Hoe repareer ik een tent luchtslang?'.
Voordelen
- Zeer snel en gemakkelijk op te zetten.
- Lichter in vergelijking met 'normale' tunneltenten.
- Geen gebroken, beschadigde of verdwenen tentstokken meer.
- Luchtslangen bewegen mee met de wind, waardoor ze minder belast worden en uiteindelijk beter tegen storm en harde windvlagen kunnen.
Nadelen
- De pomp zit in het tentdoek ingerold wat de pakmaat wat groter maakt. Daardoor zijn deze tenten minder geschikt voor een fietsvakantie. Maar des te meer voor een gezinsvakantie.
- Omdat de buitentent, het grondzeil en de binnententen allemaal met elkaar verbonden zijn, is het niet mogelijk om de tent op te delen in meerdere pakketten. Het kan dus minder praktisch zijn met het inpakken van de auto.
- Bij warm weer zetten de luchtslangen uit. Bij temperaturen boven 25 graden raden wij aan om de luchtslangen minder hard op te pompen om te voorkomen dat de druk in de slangen te groot wordt.