Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer in die van Sandra en Marco.

Eigenaren van deze caravan: Sandra (39) en Marco (45)
Kamperen sinds: 2004
Caravantype: Bürstner 5305 City
Bouwjaar: 1995

 

Vertel eens iets over jezelf, partner en kinderen

"Mijn man en ik zijn sinds 1997 samen en hebben twee kinderen: Leah van 17 en Noah van 11 jaar. We zijn sinds 2003 getrouwd en wonen in Rostock (Duitsland).De eerste keer dat wij samen een langere kampeervakantie hebben gehad was in 2004 met een tent. De ouders van mijn man zijn al hun hele leven kampeerders en wij zijn toen spontaan met hun naar Usedom Zempin (een eiland boven in Duitsland, vlakbij de Poolse grens) gegaan. In die tijd was ik met ouderschapsverlof en was een kampeervakantie relatief goedkoop. We sliepen met mijn schoonouders in een tent en voor Leah hadden we een reiswieg bij ons. Nu is het ondenkbaar om met twee families in één tent te zitten. Daarna kregen we de tent van mijn schoonouders cadeau en het jaar daarop gingen we voor het eerst alleen kamperen. Die vakantie brachten wij door op natuurcamping Ückeritz op Usedom. Daar hebben we de liefde voor kamperen ontdekt en daar gingen we vanaf toen elke zomervakantie naartoe."

"Jaren later ontdekten we ook de pinkstervakanties en daarom brengen we de Pinksterdagen nu ook op die camping door. De jaarlijkse “stamgroep” waar we bij horen bestaat inmiddels uit 5 groepen met in totaal 17 personen."

Vertel iets over de aankoop van deze caravan

"We gingen steeds voor een iets grotere tent, gooiden de luchtbedden weg en kozen voor campingbedden. Een opblaasbare bank, koelkast en televisie werden de basisuitrusting. Als je elk jaar naar dezelfde camping gaat, ken je de andere kampeerders om je heen. Je zag de kinderen opgroeien en zo zag je ook veel gezinnen het ene jaar met een tent en het jaar daarop met een caravan. Elke keer dat we naar huis reden werd het verlangen naar een caravan groter."

"In 2016, een week voor pinksteren, zei mijn man op een zondagmiddag tegen mij “Kijk nou eens hier!” In Marlow, vlakbij Rostock, stond een caravan te koop. We reageerden op de advertentie en hadden een afspraak gemaakt om de caravan te bezichtigen. Daar begon het mee. Met vlinders in mijn buik. Mijn eerste gedachte was, oké, het ruikt niet vies, een beetje oud maar alles is nog in orde, prima indeling, genoeg plaats voor ons vier en ik was verkocht. Het was me duidelijk, deze wil ik. Mijn man was niet zo overtuigd als ik, maar misschien deed hij dat ook wel om beter uit de onderhandeling te kunnen komen. Het ging even heen en weer, maar uiteindelijk riepen we: wij kopen hem!"

"Nu was het zondag en een week later gingen we, zoals elk jaar, met pinksteren naar Ückeritz. En natuurlijk moest de caravan ook mee. Dus de verkoper heeft alles twee dagen later in orde gemaakt en konden we hem op 12 mei 2016, een avond voor het pinksterweekend, ophalen. Jeetje, wat waren wij trots."

Hoe is het idee ontstaan om de caravan te pimpen? 

"Voor mij was het vanaf het begin al duidelijk dat de meubels niet zo bruin konden blijven. Mijn man dacht toen nog “Ach, dat heeft charme. Het aanpassen is erg veel werk en wat nou als het er niet goed uit komt te zien?” Maar daar liet ik mij niet door ontmoedigen. Ik kocht spontaan lichte dekens en bedekte daarmee de lelijke bekleding tijdens onze eerste Pinkstertrip. Wat was dat al een grote verandering. De eerste nacht was spannend voor de kinderen, maar ook voor ons. En op de een of andere manier bleef de gedachte om de caravan onder handen te nemen in mijn hoofd hangen. Op Instagram volg ik veel caravanbezitters en ik wist zeker dat mijn caravan een complete renovatie zou ondergaan: wit/donkergrijs moest het gaan worden."

 

Hoe is de renovatie verlopen en wat hebben jullie allemaal gepimpt?

"De eerste grote verandering was de bekleding. Ik had op internet een lichte leerstof gevonden en direct 15 meter besteld. Helaas wilde mijn naaimachine niet doen wat ik graag wilde, dus uiteindelijk moest ik de hoezen met de hand naaien. Maar ik had de smaak wel te pakken: elke avond een hoes. Na twee dagen deden mijn vingers zo erg pijn dat mijn man mij ging helpen. Daardoor hadden we deze klus in zes dagen al geklaard! Daarna kocht ik nog leuke knopen als decoratie en nu is de bekleding weer als nieuw. We gingen direct naar de caravan en het was een verschil van dag en nacht. Een enorm succes voor ons. Mijn vingertoppen hebben nog wel een tijdje pijn gedaan, maar het was het zeker waard."

"Als tweede klus stond de badkamer op de planning. Het kunstof was intussen namelijk best vergeeld. Dit project wilden we in een weekend op de nabijgelegen camping in Graal Müritz aanpakken. Vrijdagavond na het werk hadden we nog een ontspannen avond en zaterdag zouden we na het ontbijt starten met de badkamerrenovatie in de caravan. Maar toen ik terugkwam van de afwas lag de hele badkamerinrichting al voor de caravan en was de badkamer bijna leeg. Mijn man kon niet meer wachten om te beginnen. Alleen het toilet zat er nog in. We hadden een nieuwe wasbak besteld en deze werd aangebracht, als enige. De wanden werden wit, een beetje decoratie voor de handdoeken en tandenpoets spullen en klaar was onze nieuwe eenvoudige badkamer. Alles leek nu veel groter, moderner en vriendelijker. En toen was het duidelijk dat de herinrichting van de meubels moest worden aangepakt. We hebben twee weekenden doorgebracht op ons ‘weekendterrein’ in Krakau am See met schuren en schilderen. Mijn man heeft de deuren gedemonteerd, alles binnen geschuurd en geschilderd. Ik heb de deuren buiten geschuurd en geverfd. Na twee weekenden was alles klaar en straalde de caravan in een nieuw modern design. Ook de schuifdeur tussen het woon- en slaapgedeelte hebben we eruit gehaald. Dit hebben wij namelijk niet nodig en is toch weer gewicht waar je anders mee rondrijdt."

"Mijn man heeft nog een aantal zaken geïnstalleerd/gemonteerd: een nieuwe grotere watertank, een watervulopening, nieuw serviceluik en nieuwe dakluiken. De oude luifel van 3,5 meter is vervangen door een nieuwe luifel van 5 meter en er zijn nieuwe zijwanden (van Obelink) aangeschaft."

"In de jaren daarna hebben we het tafelblad en de kastjes nog veranderd. Deze hebben we beplakt met vinyl. Vorig jaar hebben we de vloer nieuw gelegd en dit jaar is de gaskachel er uitgehaald en hebben we het keukenblad met vinyl bekleed."

"We hebben de caravan volledig vernieuwd in de 3,5 jaar dat we hem nu hebben."

Heeft jullie caravan een koosnaam?

"De kinderen mochten een naam bedenken en omdat de caravan een Bürstner is, kwamen ze al snel op Bürsti. Sindsdien heet ‘ie zo. Onze Bürsti."

Waar zijn jullie het meest trots op?

"Op het project an sich en de tijd die we er samen aan hebben gewerkt. Onze ideeën die in eerste instantie alleen in ons hoofd zaten en steeds meer werkelijkheid begonnen te worden."

"Dat we voor weinig geld deze caravan hebben kunnen kopen en door veel eigen tijd en energie er een gave blikvanger van hebben gemaakt. We hebben als familie samen heel veel mooie momenten beleefd. We hebben erg veel zin in het nieuwe kampeerseizoen. Wij staan in de startblokken."

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan onderweg zijn?

"Op de camping komen we elke keer weer met mensen in gesprek en het komt ook voor dat er plotseling vreemde mensen bij ons in de voortent staan en heel graag even een kijkje willen nemen in de caravan. We hebben in onze familie en vriendenkring alleen maar positieve reacties gekregen. Het ging zelfs zo ver dat vrienden van ons een vergelijkbare caravan hebben gekocht en hem nu ook zo hebben verbouwd. Ook mijn schoonouders zijn nu besmet met het caravanvirus. Ondertussen gaan we samen meerdere weekenden per jaar met onze drie caravans op pad. Onze eigen kleine kampeergemeenschap."

Wat zijn jullie plannen in de nabije toekomst met de caravan?

"We zijn sinds mei 2016 al 45 keer met onze Bürsti er op uit getrokken. We houden een klein caravan-dagboek bij waarin we de datum, plaats en een foto van ons voor de caravan zetten."

"Onze plannen voor het nieuwe seizoen zijn al duidelijk. Vakanties en weekenden zijn we onderweg met onze Bürsti. Pasen, Vaderdag, Pinksteren, zomervakantie en de herfstvakantie zijn al gepland en deels geboekt*. De losse weekenden plannen we niet. Dan kijken we gewoon spontaan wat we gaan doen. Vorig jaar waren we bij de Chiemsee, dit jaar in Nederland en volgend jaar Zweden. Italië en het Gardameer staan op de planning. We gaan het zien welke oorden we nog gaan ontdekken met onze Bürsti."

"Voor ons staat het in ieder geval vast, dat wij nog een aantal jaren gaan reizen met onze Bürsti. We hebben zo veel tijd en liefde geïnvesteerd in onze caravan dat ik me niet kan voorstellen dat we hem gaan verkopen. Daarvoor ben ik er teveel aan verknocht. Bürsti is voor ons heel speciaal."

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan, camper of tent? Stuur dan een mail naar: socialmedia@obelink.nl en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!