De laatste jaren zie je steeds vaker leuke versierde tenten terug op de camping: lampionnetjes in verschillende kleuren en leuke verlichting in de caravan of (voor)tent. Naast leuke en vrolijke verlichting is het ook fijn om functioneel licht te hebben in je (voor)tent. Een fatsoenlijke lamp waar je een boek bij kunt lezen of een spelletje kunt spelen. Sfeerverlichting is namelijk niet genoeg om de hele avond mee door te komen. Benieuwd welke lamp voor jou handig is? Lees dan snel verder.

(Opvouwbare) hanglampen

Opvouwbare artikelen zijn een terugkerende trend op het gebied van kamperen, zo ook de opvouwbare hanglamp. Deze lamp is gemaakt van kunststof en siliconen. Het siliconen deel kun je eenvoudig invouwen, waardoor de lamp helemaal plat wordt. Doordat je de lamp kunt opvouwen, neemt de lamp onderweg erg weinig ruimte in en bovendien creëer je er twee soorten licht mee op de camping: een ingevouwen lamp geeft een bredere lichtbundel dan wanneer de lamp is uitgevouwen.

Handig voor: Kampeerders met een grotere tent of voortent, omdat je in grote tenten vaak extra lusjes hebt of een frame waaraan je de hanglamp kunt ophangen. Daarnaast is het in een grotere tent fijn om 1 lamp te hebben die een groot deel van de tent verlicht.

Werkend op: Netstroom of batterijen.

Lantaarn

Een lantaarn ziet er niet alleen erg gezellig uit, maar kan ook nog multifunctioneel worden ingezet. Je kunt een lantaarn namelijk gebruiken als tafellamp als je gezellig een spelletje speelt, maar door het hengsel kun je een lantaarn ook ophangen en wordt het als het ware een hanglamp. Last but not least: Moet je メs nachts naar het toiletgebouw maar is de batterij van je telefoon (waar je normaal gesproken de zaklamp van gebruikt) leeg? Gebruik de lantaarn dan als zaklamp en loop veilig met een lichtje over de camping.

Handig voor: zowel avontuurlijke kampeerders, traditionele kampeerders en festivalgangers. Zoals beschreven, is de lantaarn multi inzetbaar, en dat komt iedere kampeerder wel van pas! Voor de traditionele kampeerder zal een lantaarn ムextraメ licht zijn, voor de avonturier en festivalganger het belangrijkste licht.

Werkend op: Over het algemeen batterijen/accu, maar er zijn ook lantaarns die werken op lampenolie, netstroom of gas/benzine.

Multifunctionele camping lamp

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook de industrie in camping lampen blijft zichzelf ontwikkelen. Wat dacht je van de Bo-camp tafellantaarn Antares waar je tevens je telefoon mee kunt opladen? Ideaal als je ergens zonder stroom kampeert, maar niet zonder batterij wilt komen te zitten. Je kunt de accu van deze lamp thuis opladen en vervolgens heb je een lamp en telefoonoplader tegelijk!

Handig voor: de avonturier die gaat kamperen zonder stroom, een festivalkampeerder of gewoon als je van leuke gadgets houdt!

Werkend op: accu

Meerdere lichtstanden

Bovenstaande genoemde lampen zijn ook allemaal verkrijgbaar met meerdere lichtstanden. Op deze manier kun je het licht aanpassen naar de door jou gewenste sterkte. Sommige lampen hebben bijvoorbeeld een paar standen, maar er zijn ook lampen die traploos te dimmen zijn.

Onderschat verlichting dus niet op de camping. Zonder licht is het pikkedonker en het is erg vervelend als je te zwak of juist te fel licht hebt. Bedenk waar jij in je (voor)tent plek hebt voor verlichting, welk type verlichting (hanglamp of lantaarn) jouw voorkeur heeft en denk na over of je een lamp op stroom wilt of bijvoorbeeld op batterijen. Kies voor een goede heldere basislamp die genoeg licht geeft om メs avonds in het donker een boek bij te lezen, maar vergeet ook niet de bijverlichting zoals bijvoorbeeld een leuke lantaarn of leuke lampionnetjes.

Wat voor verlichting heb jij in je (voor)tent?