Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Zelfvoorzienend kamperen: tips en tricks!

Tips zelfvoorzienend kamperen

Zelfvoorzienend kamperen, ook wel off-grid kamperen, wordt steeds populairder. Zelfvoorzienend kamperen houdt in dat je geen toegang (nodig) hebt tot water- en/of elektriciteitsbronnen. De nieuwste kampeervoertuigen bevatten steeds moderne snufjes en technieken om het voertuig zo zelfvoorzienend mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een afvalwatertank, eigen installatie van gas en elektriciteit en drinkwatervoorraad. Daarnaast zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor (dak)tenten en vouwwagens op het gebied van zelfvoorzienend kamperen, zoals draagbare accu’s in combinatie met zonnepanelen. In dit blog lees je onze tips en tricks voor een zelfvoorzienende kampeervakantie!

  1. Sanitair
  2. Koken & eten
  3. Zonne-energie
  4. Extra tips

1. Sanitair

Camping toilet
Niet meer naar het openbare toilet hoeven te lopen en je eigen privé sanitair hebben. Veel campers en caravans zijn tegenwoordig al voorzien van privé sanitair met een ingebouwd toilet, ook wel cassette toilet genoemd. Deze zijn vast gemonteerd en enkel de afvaltank is uitneembaar en draagbaar. Wil je geen ingebouwd toilet, of kampeer je met een tent of vouwwagen? Dan is een chemisch toilet de ideale uitkomst, bijvoorbeeld de Obelink Sani Travel. Draagbare toiletten bevatten een ingebouwde afvaltank die je zelf kan legen. De toiletten bestaan uit twee delen: een spoelwatertank met een toiletpot en een afvaltank. Dankzij de spoeltank is het niet nodig om het toilet op een waterleiding aan te sluiten, waardoor je het toilet overal kan gebruiken. Een must-have dus bij het zelfvoorzienend kamperen! Benieuwd naar welke soorten chemische toiletten er allemaal zijn? Lees dan ons blog Welke soorten chemische toiletten zijn er? Naast de chemische toiletten, zijn er ook toiletemmers, ook wel draagbaar toilet genoemd. Deze kun je eenvoudig legen, onderhouden en overal mee naartoe nemen.

Met je eigen toilet is het wel zo fijn om deze ook goed schoon te kunnen houden, gelukkig zijn hier ook genoeg middelen voor. Zo zijn er verschillende toiletvloeistoffen die speciaal ontwikkeld zijn voor dit soort camping toiletten. Wat je precies allemaal nodig hebt bij je chemisch toilet en hoe je deze goed onderhoudt, hebben we voor je op een rijtje gezet in ons blog Welk toiletpapier en middelen voor een chemisch campingtoilet?
chemisch campingtoilet

Camping douche
Naast een toilet is het natuurlijk ook fijn om een douche te hebben wanneer je zelfvoorzienend gaat kamperen. Ook hierin zijn verschillende types campingdouches verkrijgbaar waarbij je geen stroom of waterleiding nodig hebt, zoals een solar douchezak, een vaste solar douche. Het water in de zak of douche wordt overdag verwarmd door de zon, zodat je ‘s avonds een lekkere douche kunt nemen. In ons blog Welke campingdouche is geschikt voor mij? lichten we de verschillende campingdouches toe.

Tip: neem een douche- / toilettent mee voor wat meer privacy.

2. Koken & eten

Koken op gas
Wanneer je zelfvoorzienend gaat kamperen, kun je het beste kiezen voor een kooktoestel op gas of gasbarbecue. Kooktoestellen op gas zijn er in allerlei varianten, van 1-pits branders die je direct kunt aansluiten op het gasbusje, tot 2-, 3- en 4-pits kooktoestellen die werken met een externe gasfles. Koken op gas gaat lekker snel en makkelijk, maar houd er wel rekening mee dat koken op gas alleen geschikt is buiten of in goed geventileerde ruimtes.

Tip: heerlijke ovenschotels of broodjes bereiden op de camping? Vergeet dan ook zeker de Omnia campingoven niet!
koken op gas

Koelbox
Zonder stroom je eten en drinken koud houden? Dat kan met een absorptie koelbox! Absorptie koelboxen werken zowel op stroom als gas, waardoor je dus niet afhankelijk bent van stroom. Deze koelboxen slaan niet aan, zoemen niet en je hoort geen ventilator draaien, daarmee zijn de koelboxen dus volledig stil. Houd er wel rekening mee dat de koelprestatie van een absorptie koelbox afhankelijk is van de omgevingstemperatuur, de koelbox kan koelen tot 25 graden onder de omgevingstemperatuur. Ga je naar een omgeving waar het warmer is dan 30 graden? Dan is een absorptie koelbox niet aan te raden.

3. Zonne-energie

Zonnepanelen
Het maakt het zelfvoorzienend kamperen een stuk gemakkelijker: zonnepanelen. Ga je zelfvoorzienend kamperen met de camper of caravan? Dan heb je ze zeker nodig, onder andere voor het opladen van je accu. Ga je kamperen met een tent of vouwwagen? Dan bieden zonnepanelen je extra gemak. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je telefoon, zaklamp of laptop, een mobiele douche, koffiezetapparaat of waterkoker. Er zijn verschillende soorten en typen zonnepanelen, denk bijvoorbeeld aan mobiele panelen en glas zonnepanelen. In het blog Welke verschillende zonnepanelen zijn er? lees je alles over de verschillende soorten zonnepanelen en de voor- en nadelen.

Solar verlichting
Solar lampen: dé uitkomst voor (sfeer)verlichting bij je kampeerplek wanneer je geen toegang tot stroom hebt. Solar lampen werken op zonne-energie, de lampen laden zichzelf op door middel van zonlicht. Zodra het donker wordt gaan de meeste solar lampen automatisch branden. Naast solar lampen, zijn er ook fakkels die je rondom je kampeerplek kunt plaatsen. Fakkels zorgen voor licht en een gezellige sfeer en geven daarnaast ook warmte!
solar verlichting op de camping

4. Extra tips

  • Neem thermoskannen en/of -flessen mee zodat je je water, koffie en thee extra lang warm kunt houden!
  • Neem powerbank(s) mee voor extra laadmogelijkheden.
  • Wees goed voorbereid! Zelfvoorzienend kamperen kan een uitdaging zijn, maar met bovenstaande tips en de juiste voorbereiding wordt het een onvergetelijke ervaring!

Deel dit artikel: