Keuzehulp zonnepanelen: welke verschillende zonnepanelen zijn er?

keuzehulp zonnepanelen

Met een zonnepaneel op het dak van je camper of caravan ben je minder afhankelijk van een externe stroombron. Dit biedt extra vrijheid onderweg, en hierdoor kan je ook een nachtje zonder walstroom kamperen. Sta je wel eens zonder stroom en wil je dan toch gebruik kunnen maken van diverse elektrische apparaten of diensten, dan zijn zonnepanelen een handige uitkomst. We onderscheiden drie verschillende soorten zonnepanelen: opvouwbare panelen, flexibele panelen en glaspanelen. In dit blog lichten we ze alle drie voor je uit, inclusief voor- en nadelen.

Opvouwbare zonnepanelen, ook wel inklapbare zonnepanelen genoemd, zijn compact en overal te gebruiken, hierdoor zijn ze makkelijk te verplaatsen of in te pakken. Zo kun je ze ieder moment van de dag in de juiste richting naar de zon toe zetten. In de meeste gevallen zijn opvouwbare zonnepanelen gemaakt van lichtgewicht materialen, zoals canvas of nylon. Omdat de zonnepanelen draagbaar zijn, zit je niet gebonden aan vaste montage van de panelen. Daarnaast zijn er geen ingewikkelde montagevoorschriften: uitvouwen, stekker in de accu en klaar! Opvouwbare zonnepanelen zijn ook aansluitbaar op een powerstation. Qua rendement hebben deze zonnepanelen wel een lager rendement in vergelijking met glaspanelen.

Voordelen Nadelen
+ Draagbaar
+ Compact
+ Licht van gewicht
+ Geen ingewikkelde montage
+ Aansluitbaar op powerstation
- Lager rendement vergeleken met glaspanelen

opvouwbaar zonnepaneel

Het grootste voordeel van flexibele zonnepanelen is, zoals de naam al zegt, dat ze flexibel zijn en dus aangepast kunnen worden naar de verschillende oppervlakken. De panelen zijn gemaakt van buigzame materialen, waardoor ze ook geschikt zijn voor ronde ondergronden. Dit kan een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld kampeerders die kamperen met een camper(bus) of vouwwagen. De montage van deze panelen is permanent en kan eenvoudig gedaan worden door ze op de ondergrond te plakken en/of kitten. Flexibele zonnepanelen hebben een lager rendement in vergelijking met glaspanelen.

Voordelen Nadelen
+ Flexibel
+ Geschikt voor ronde oppervlakken
+ Eenvoudige montage
+ Vaste installatie
- Lager rendement vergeleken met glaspanelen

flexibel zonnepaneel

Glaspanelen zijn ideaal voor kampeerders die op zoek zijn naar een permanente opstelling van hun zonnepanelen, bijvoorbeeld op het dak van de caravan of camper. De panelen zijn gemaakt met een stevig glazen oppervlak, hierdoor gaan ze lang mee en zijn ze ook bestand tegen extreme weersinvloeden. Het monteren van glaspanelen vergt iets meer tijd en moeite omdat het om een vaste montage gaat, maar na de juiste montage heb je er nog weinig mee van doen! Glaspanelen hebben een hoog rendement en daardoor kun je het uiterste uit de panelen halen.

Onder glaspanelen vallen ook de lightweight zonnepanelen. Deze panelen zijn, zoals de naam al zegt, lichter van gewicht. De beschermende laag die bij glaspanelen van glas is, is bij lightweight panelen van lichter en flexibeler materiaal gemaakt, een soort dunne kunststof. Op deze manier zijn de lightweight zonnepanelen ook beschermd tegen weersinvloeden, maar blijft het totale gewicht van de panelen laag.

Voordelen Nadelen
+ Hoog rendement
+ Duurzaam
+ Vaste installatie
- Complexere montage vergeleken met opvouwbare- en flexibele panelen

glaspaneel

De drie bovengenoemde soorten zonnepanelen, kunnen ook nog verschillen van type. Een flexibel zonnepaneel kan bijvoorbeeld poly of mono zijn. Polykristallijne (poly) en monokristallijne (mono) zijn de twee meest voorkomende types. Het grootste verschil tussen deze twee is het aantal kristallen in de zonnecellen van de panelen. Poly zonnecellen bestaan uit meerdere kristallen en mono zonnecellen enkel uit één kristal.

Doordat mono zonnepanelen opgebouwd zijn uit één kristal hebben ze een egale structuur, wat ervoor zorgt dat ze net wat meer opbrengen dan poly zonnepanelen. Deze panelen kunnen met een kleinere omvang hetzelfde opbrengen als een poly zonnepaneel met een wat grotere omvang. Voor kleinere daken kunnen hierdoor de mono zonnepanelen wat aantrekkelijker zijn. Bij slecht en bewolkt weer kunnen de mono zonnepanelen ook net wat meer opleveren vergeleken met de poly zonnepanelen.

Mono zonnepanelen zijn vaak zwart, dit maakt dat deze zonnepanelen minder opvallen vergeleken met de poly zonnepanelen die vaak blauw van kleur zijn. Het uiterlijk van poly zonnepanelen is te vergelijken met een raster. Mono panelen hebben een rustigere uitstraling en zijn te herkennen aan de witte ruitjes. Daarnaast bestaan er ook all black uitvoeringen van mono zonnepanelen die, zoals de naam al zegt, volledig zwart zijn. Qua prijs zijn poly zonnepanelen over het algemeen wat goedkoper vergeleken met mono zonnepanelen.

polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen

Van links naar rechts: poly zonnepaneel - mono zonnepaneel - all black zonnepaneel.



Ben je dus op zoek naar een draagbaar zonnepaneel die je op elke gewenste plek kunt plaatsen? Dan is een opvouwbaar zonnepaneel de juiste keuze. Wil je de zonnepanelen op een rond oppervlak plaatsen? Dan zijn flexibele zonnepanelen de ideale uitkomst. Of wil je juist permanente zonnepanelen op je caravan of camper? Dan zijn glaspanelen voor jou de beste keuze! Houd er daarnaast rekening mee dat mono panelen een hoger rendement en langere levensduur hebben in vergelijking met poly panelen, wat ook weer terug te zien is in de aanschafprijs van de panelen.

Nu je bekend bent met de verschillende zonnepanelen, is het belangrijk om te kijken welk zonnepaneel het beste bij jouw behoeften en verbruik past. Hierover lees je verder in het blog Welk zonnepaneel is geschikt voor mij?


Deel dit artikel: