Wattage berekenen: welk zonnepaneel is geschikt voor mij?

wattage zonnepanelen berekenen

Met een zonnepaneel op het dak van je camper of caravan ben je minder afhankelijk van een externe stroombron. Dit biedt extra vrijheid onderweg, en hierdoor kan je ook een nachtje zonder walstroom kamperen. In het blog Welke soorten zonnepanelen zijn er? hebben we je verteld over de verschillende soorten zonnepanelen. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar welk zonnepaneel bij jouw behoeften en verbruik past. Hoeveel wattage zonnepanelen heb je nou nodig voor jouw camper of caravan? In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe jij kunt bepalen hoeveel wattage zonnepanelen je nodig hebt.

Bedenk met welke apparaten je allemaal energie verbruikt en zet deze onder elkaar, vergeet hierbij niet het aantal te vermelden.

Voorbeeld:

Aantal Verbruikers
3 Smartphone
1 Koffiezetapparaat
5 Led lampen
1 Laptop
1 Waterkoker

Vervolgens kijk je hoeveel wattage ieder apparaat verbruikt. Dit staat vaak aangegeven in de handleiding of op het typeplaatje van het apparaat, en anders kun je het ook opzoeken op internet.

Voorbeeld:

Aantal Verbruikers Wattage Totale wattage
3 Smartphone 10 30W
1 Koffiezetapparaat 600 600W
5 Led lampen 1,8 9W
1 Laptop 75 75W
1 Waterkoker 850 850W

Nadat je de verbruikers en de wattage op een rijtje hebt staan, ga je kijken naar het aantal uur dat je het apparaat gebruikt, per dag. Vermenigvuldig de wattage van ieder apparaat met het aantal uur (per dag) dat je het apparaat gebruikt.

Voorbeeld:

Aantal Verbruikers Wattage Totale wattage Gebruik in uren Totaal
3 Smartphone 10 30W 2,5 75W
1 Koffiezetapparaat 600 600W 0,25 150W
5 Led lampen 1,8 9W 4 36W
1 Laptop 75 75W 1 75W
1 Waterkoker 850 850W 0,25 212,5W

Tel het totale verbruik van ieder apparaat bij elkaar op, nu heb je het totale energieverbruik per dag.

Voorbeeld:

Aantal Verbruikers Wattage Totale wattage Gebruik in uren Totaal
3 Smartphone 10 30W 2,5 75W
1 Koffiezetapparaat 600 600W 0,25 150W
5 Led lampen 1,8 9W 4 36W
1 Laptop 75 75W 1 75W
1 Waterkoker 850 850W 0,25 212,5W
548,5W

Nu je het totale verbruik per dag weet, kun je dit delen door het gemiddeld aantal zonuren per dag. In Europa kun je het gemiddelde van zo’n 4 uur aanhouden. Het aantal watt dat hier uitkomt is het aantal watt dat je nodig hebt voor je zonnepanelen.

Voorbeeld:

  • Gemiddeld aantal zonuren per dag (Europa) = 4
  • 548,5 / 4 ≈ 140W

In dit geval zou een zonnepaneel van 140W dus voldoende zijn. Echter zou je voor een iets hoger wattage kunnen kiezen wat zorgt voor wat extra speling, bijvoorbeeld 150W.Met dit stappenplan kun je een schatting maken wat je kan helpen bij het maken van je keuze over welke zonnepaneel geschikt is voor jou. Er is geen standaard rekensom, omdat de gemiddelde dagopbrengst nooit hetzelfde is, maar een schatting aan de hand van deze stappen kan wel een goede indicatie geven. Echter zijn er nog wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden en die van invloed zijn op de opbrengst van je zonnepanelen. De belangrijkste factor is het weer en de kracht van de zon, hoe langer de zon schijnt op een dag, hoe hoger je opbrengst is. Vooral in Nederland kan het aantal zonuren per dag nog weleens verschillen. Sommige dagen schijnt de zon de hele dag, maar er kunnen ook dagen zijn dat de zon amper schijnt. Daarnaast zijn in de zomermaanden de dagen langer dan in de wintermaanden, wat zorgt voor een grotere opbrengst in de zomer. Ga je vaak met je camper of caravan naar het buitenland? Doe dan eerst onderzoek naar het gemiddeld aantal zonuren in dat betreffende land voordat je een zonnepaneel aanschaft. Is het aantal zonuren hoog, dan zou je een zonnepaneel met een wat lager wattage kunnen nemen.

Ben je er uit welk zonnepaneel het meest geschikt is voor jou? Dan is de laatste stap het monteren van de zonnepanelen. Alles daarover lees je in het blog Hoe monteer ik mijn zonnepaneel?


Deel dit artikel: