Profiteer van de beste deals tijdens ons 65-jarig jubileum! 🎈 Mis het niet

Veelgestelde vragen over barbecues

Veelgestelde vragen over barbecues

Hoe lang de gasfles meegaat, hangt natuurlijk af van de inhoud van de gasfles en het verbruik van je gasbarbecue. Als je deze informatie hebt, kun je de volgende som maken:

Inhoud van je gasfles : verbruik gasbarbecue = aantal uren dat je kunt barbecueën

Inhoud van gasfles

Bij een volle gasfles weet je precies wat de inhoud is, maar als je niet weet hoe vol je gasfles is kun je dit meten. Hoe je dat doet, kun je lezen in onze blog: ‘Hoe vol is mijn gasfles?’.

Verbruik gasbarbecue

Het verbruik van je gasbarbecue kun je meestal vinden in de handleiding of bij de productspecificaties op de productpagina van de barbecue. Het verbruik wordt weergegeven in grammen per uur. Als je de juiste informatie hebt, kun je de volgende som gebruiken:

5 kilo inhoud : 291 gram verbruik = 17 uur barbecueplezier

Meer weten over het gebruiken van een gasbarbecue? Lees onze blog: ‘Gasbarbecue gebruiken: Hoe gebruik je een gasbarbecue?’.

Vlees en vis roken doe je met snippers rookhout:

  1. Week de snippers even in een bakje met water
  2. Plaats ze tussen de briketten in de barbecue

Door de warmte komt de smaak van het rookhout vrij en die smaak mengt zich met het gerecht op de barbecue. In ons assortiment producten voor het aansteken van de barbecue, verkopen wij rookhoutsnippers met verschillende smaken: variërend van appel tot whisky.

Barbecue je op gas? Stop de snippers dan in een speciale Smoker Box. Plaats deze op de grillplaat naast de ingrediënten.

De meeste barbecues hebben een lekbak, onder het rooster, waar het vet in druppelt. Reinig de bak na afloop om de barbecue vetvrij te houden. Heeft je barbecue geen lekbak? Dan kun je ook een aluminium wegwerp lekbakje gebruiken.

Dat verschilt per barbecue. Zijn de vetresten na het barbecueën nog zacht? Dan kun je ze sowieso makkelijker verwijderen. Roosters van gietijzer of RVS kun je schoonmaken met een borstel. De vetresten verdwijnen dan in de lekbak. De lekbak kun je vervolgens legen in de container. Gebruik voor gemêleerde roosters geen borstel maar een doek en reinigingsmiddel. Hierdoor blijft de poedercoating van het rooster in tact.

Heb je een houtskoolbarbecue? Lees dan onze blog: ‘Houtskool bbq schoonmaken: hoe maak je een houtskool bbq schoon?’, zodat jouw barbecue weer spik en span is na gebruik!

Je kunt je grillrooster schoonmaken door de etensresten weg te branden:

  1. Verwijder alle grove etensresten met een keukenpapiertje.
  2. Zet het vuur op de hoogste stand.
  3. Sluit de deksel.
  4. Laat het vuur zo’n 10 tot 15 minuten branden.
  5. Borstel het rooster schoon.

Direct grillen

Direct grillen is ideaal voor kleine stukken vlees die je snel wilt bereiden. Het vlees wordt direct boven de kolen geplaatst, zodat de opstijgende hitte het vlees een krokant laagje geeft. Het is wel belangrijk om het vlees goed in de gaten te houden, want het kan snel aanbranden.

Indirect grillen

Indirect grillen wordt vaak gedaan bij grote stukken vlees. Hierbij is het ook belangrijk dat de binnenkant goed gaar is. Met direct grillen is de temperatuur te hoog waardoor een groot stuk vlees gaar lijkt, maar de binnenkant niet gaar is. Bij indirect grillen, grill je op een lagere temperatuur voor langere tijd. Dit doe je door de kolen aan één zijde van de barbecue te plaatsen en het vlees aan de andere kant. Ook wordt de deksel vaak gebruikt, zodat de hitte circuleert en het vlees kan garen.

Voor sommige recepten worden beide barbecue technieken gebruikt: eerst de buitenkant dicht laten schroeien door direct grillen, en daarna lekker laten garen door indirect grillen.

Houtskool

Houtskool is ideaal voor snel gebruik. Het brandt snel en kan een hoge temperatuur bereiken. Houtskool wordt dus vaak gebruikt voor direct grillen en gaat ongeveer zo’n 2 uur mee. Wij raden je aan houtskool te gebruiken als je meerdere kleine stukken vlees wilt grillen en de barbecue een paar uurtjes wilt aanzetten.

Briketten

Briketten zijn ideaal voor indirect grillen. Ze blijven langer op temperatuur dan houtskool en blijven gloeien waardoor ze heel geschikt zijn voor vlees dat langere tijd op de plaat moet liggen. Houd er wel rekening mee dat het bij briketten langer duurt voordat ze op temperatuur zijn.

Voor de levensduur van je barbecue is het altijd goed om je barbecue te beschermen. Blootstelling aan water, wind, zand en zon is niet bevorderlijk voor het behoud van je barbecue. Je kunt de barbecue na gebruik bijvoorbeeld het beste opbergen in de schuur en gebruik maken van een beschermhoes tegen beestjes. Als je geen schuur hebt, kun je de barbecue ook buiten laten en beschermen met een beschermhoes.

Zorg ervoor dat je de hoes af en toe van de barbecue verwijdert bij wisselvallig weer. Hierdoor is er extra ventilatie en dit gaat condensvorming onder de hoes tegen. Laat de hoes in de winter ook altijd om de barbecue.


Deel dit artikel: