Keuzehulp gasbarbecues: welke gasbarbecue kies ik?

Ben je op zoek naar een gasbarbecue voor op de camping of thuis? Dan kun je barbecueën op een tafelmodel gasbarbecue, een staande barbecue of op een grote buitenkeuken. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij de aanschaf van een gasbarbecue? Je leest het in onze keuzehulp gasbarbecues.

  1. Bepaal welk model bij je past
  2. Piëzo of automatische batterij ontsteking
  3. Bepaal de opties
  4. Let op welke aansluiting de barbecue heeft

Stap 1: Bepaal welk model bij je past

Tafelmodel

Een tafelmodel is heel handig voor thuis of op de camping als je alleen of met z’n tweeën bent. Deze barbecues zijn vaak licht van gewicht en zijn gemakkelijk mee te nemen. Er zijn veel tafelmodel gasbarbecues die op kleine gasbusjes werken. Let altijd goed op of je de goede gasbus hebt.

Staand

Naast de tafelmodellen, hebben we natuurlijk ook de staande modellen. Een staand model voor op de camping wordt ook vaak een ‘skottelbraai’ genoemd. Een echt camping begrip waarmee we eigenlijk een gasbarbecue voor op de camping bedoelen. Ze hebben meestal 3 poten en bovenop een grote schaal die je kunt afwisselen met een bakplaat, wok of zelfs een steelpannetje. Ideaal dus om verschillende maaltijden op te bereiden. Een staande gasbarbecue is heel geschikt om mee te nemen naar de camping, maar je kunt ‘m natuurlijk ook thuis gebruiken.

Buitenkeuken

En dan hebben we nog de grote modellen voor thuis, de buitenkeukens. Een buitenkeuken is meestal een hele grote barbecue waar je een heleboel tegelijkertijd op kunt klaarmaken. Ideaal voor grote gezinnen of als je graag met vrienden de barbecue aansteekt. Dit soort barbecues zijn meestal uitgerust met (klap)tafeltjes aan de zijkant waardoor je alle benodigdheden kwijt kunt zoals je barbecuetang en wat vlees en kruiden. De onderkant heeft meestal een kastje met 2 deurtjes. Hier kun je de gasfles inzetten zodat je ‘m niet ziet.

Stap 2: Piëzo of automatische batterij ontsteking

Een gasbarbecue heeft een piëzo-ontsteking of een automatische batterij ontsteking. Bij beide heb je geen aansteker nodig. Met een piëzo-ontsteking druk je op een knop waardoor een vonkje ontstaat en het gas vlam vat. Het kan zijn dat je een aantal keer op de piëzoknop moet drukken voordat je barbecue vlam vat. Bij een automatische batterij ontsteking gebeurt de ontsteking automatisch door één druk op de knop en hoef je vervolgens alleen aan de knop te draaien van de juiste gasbrander. Bedenk welke ontsteking jouw voorkeur heeft.

Stap 3: Bepaal de opties

Vooral bij de grote buitenkeukens heb je veel keuze, van basic tot luxe. Je kunt daarbij nog nadenken over het volgende:

  • Welk materiaal roosters wil je? Gietijzeren rooster, roestvrijstaal rooster of een geëmailleerd staal rooster.
  • Welke extra’s heeft de buitenkeuken? Denk hierbij aan een warmtehoudt rek of een extra zijbrander. Deze wordt vak gebruikt om een gerecht warm te houden terwijl je tegelijkertijd een ander gerecht klaarmaakt.
  • Wil je een tuinkeuken met of zonder deurtjes? Met deurtjes kun je de gasfles heel mooi wegwerken zodat ‘ie uit het zicht is.
  • Tot slot kun je ook nog kiezen voor een verrijdbare buitenkeuken.

Stap 4: Let op welke aansluiting de barbecue heeft

De meest gestelde vragen over gasbarbecues zijn welke gasslang je nodig hebt, welke drukregelaar en welke gasfles. Wij leggen het je uit.

Gasdrukregelaar en gasslang

Hiervoor zijn 2 dingen belangrijk: de gasdruk van de barbecue en het type aansluiting. Is de gasdruk 30 mbar? Dan heb je ook een 30 mbar drukregelaar nodig. Het type aansluiting kan schroef of slangpilaar zijn. Bekijk deze video voor meer informatie:

De gasfles

Als je benieuwd bent welke gasfles je het beste kunt gebruiken voor jouw gasbarbecue, bekijk dan deze video voor meer informatie:


Kortom, als je weet waarvoor je de gasbarbecue gaat gebruiken en welk model je ongeveer zoekt, ben je al een heel eind op weg. Vergeet niet de belangrijke kenmerken in de gaten te houden, zoals hoe de ontsteking werkt en welke aansluiting je nodig hebt.


Deel dit artikel