Het aansteken van de kooltjes, de geur, de smaak: het ‘echte barbecuegevoel’ ervaar je toch wel met een houtskoolbarbecue. Het nadeel van een houtskoolbarbecue is alleen dat het wel een klusje is om de barbecue schoon te maken, maar met de juiste trucjes en tips is dit een fluitje van een cent. Wij vertellen je in dit blog hoe je de houtskoolbarbecue het beste kunt schoonmaken!

Benodigdheden:

  • Schoonmaaktray met sopje (optioneel)
  • Ruwe en zachte borstel
  • Water
  • Vochtig doekje
  • Keukenrolpapiertje

Stap 1: Laat de barbecue afkoelen

Hier zijn de meningen over verdeeld: je kunt de barbecue (voornamelijk het rooster) het beste schoonmaken als het rooster nog warm is. Het vet en de etensresten laten namelijk makkelijker los. Toch adviseren wij je barbecue eerst te laten afkoelen. Dit is het meest veilig: je kunt je in ieder geval niet meer aan het rooster branden.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Stap 2: Laat het rooster weken in een sopje

Haal het rooster uit de barbecue en verwijder de grove etensresten met een barbecuereiniger en een ruwe borstel. Daarna leg je het rooster een paar uurtjes in een emmer of een tray zodat het vuil los kan weken. Gebruik na een paar uurtjes een borstel om de laatste restjes van het rooster te verwijderen en hij is weer helemaal schoon.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Tip: Heb je geen goede emmer of tray? Dan kun je het rooster ook een nachtje in het gras laten liggen. Door de dauw op het gras laten de etensresten ook gemakkelijk los. Je kunt het rooster na gebruik ook insmeren met citroensap. Na ongeveer 2 uurtjes intrekken, veeg je de etensresten er gemakkelijk af.

Tijdens het weken kun je verdergaan met de volgende stappen.

Stap 3: Verwijder de overgebleven asresten

De meeste houtskoolbarbecues hebben een aspan onder de barbecue. Als dit zo is, dan zit er aan de onderkant van de barbecue ook een functie om de as te laten ontsnappen. Laat de as uit de barbecue gieten en gooi de as weg. Houtskool(as) hoort bij het restafval.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Stap 4: Reinig de binnenkant

Nu is de binnenkant aan de beurt. Verwijder de laatste asresten aan de binnenkant van je barbecue met een zachte borstel. Je kunt vervolgens de binnenkant afnemen met een vochtig doekje en/of een keukenrolpapiertje.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Stap 5: Reinig de buitenkant

De buitenkant heeft ook vaak wat vet- en etensresten. Laat je barbecue weer glimmen door de buitenkant af te nemen met een doek en wat schoonmaakmiddel.

Extra tips

  • Smeer je rooster vooraf (en tussendoor) in met olie, ui of citroen. Dit zorgt ervoor dat je vlees of groente niet aan het rooster blijft plakken.
  • Een prop aluminiumfolie doet ook wonderen. Wrijf met de prop over het rooster en het vuil laat gemakkelijk los.
  • De vuilniszak hack: Leg het rooster afgekoeld in een vuilniszak plat op de grond met wat biotex en kokend water. Bind de zak dicht en laat een nacht rusten. De volgende dag kun je het rooster schoonwrijven met een borstel.

Kortom, de barbecue schoonmaken is geen ingewikkelde klus, maar het kost wel even wat tijd. Als je je houtskoolbarbeuce op deze manier goed schoonmaakt na gebruik, dan heb je jaren plezier van je barbecue!