Het barbecueseizoen staat weer voor de deur! Het aansteken van de barbecue, de typische geur als de kooltjes branden en de heerlijke kenmerkende houtskoolsmaak: krijg je er een glimlach van op je gezicht? Dan is een houtskoolbarbecue zeker iets voor jou. Er zijn door de jaren heen een heleboel verschillende houtskoolbarbecues op de markt gekomen. Ben jij benieuwd hoe je tot de beste keuze komt? Met onze houtskoolbarbecue keuzehulp kom je erachter!

Inhoud keuzehulp houtskoolbarbecue

  1. Materiaal van het rooster
  2. Grootte van het rooster
  3. De manier van schoonmaken
  4. Fast of slow barbecueën

1. Materiaal van het rooster

Het is belangrijk dat het materiaal van het rooster geschikt is voor hetgeen wat jij op de barbecue wilt bereiden. Ga je sporadisch barbecueën en maak je niet veel bijzonders? Dan kun je prima voor een verchroomd stalen rooster kiezen. Maar maak je graag grote stukken vlees klaar? Dan kun je beter kiezen voor een gietijzeren rooster of voor geëmailleerd staal.

Materiaal barbecuerooster
Materiaal Voordelen Nadelen
Roestvrij staal - Makkelijk schoonmaken
- Roest niet
- Gaat lang mee
- Prijs
Aluminium - Prijs
- Roest niet
- Niet geschikt voor steaks of grote stukken vlees
- Beschadigd snel
Gietijzer - Kan warmte heel lang vasthouden
- Heel geschikt voor steaks of grote stukken vlees

- Kan roesten
- Vaak schoonmaken
Verchroomd staal - Roest niet
- Prijs
- Geschikt voor allerlei bereidingen
- Productie niet milieuvriendelijk
Geëmailleerd staal - Roest niet
- Gaat lang mee
- Lastig schoonmaken
- Breekbaar

2. De grootte van het rooster

Van hele grote houtskoolbarbecues tot hele kleine: als je voor een houtskoolbarbecue kiest, is er echt voor een ieder wat wils. Toch is het lastig om te zien als je online winkelt of in een winkel staat met veel keuze welke grootte nou voor jou precies geschikt is. Dit hangt voornamelijk van de volgende factoren af:

  • Met hoeveel mensen ga je gebruik maken van deze barbecue?
  • Hoeveel ruimte heb je om een barbecue neer te zetten?

Als je vaak met z’n tweeën barbecuet en je hebt een kleine tuin, dan adviseren wij niet gelijk de grootste te kopen. Maar houd je ervan om met een grote groep te barbecueën en heb je meer dan genoeg ruimte? Dan kun je net zo goed gelijk een grote kopen. Wij houden meestal deze gemiddelden aan:

  • Roosters kleiner dan 47 centimeter: perfect tot 3 personen.
  • Roosters tussen 47 - 57 centimeter: perfect voor 4 - 6 personen.
  • Roosters van 61 centimeter of groter: perfect vanaf 6 personen.

3. Het schoonmaken

Ook is het handig om te weten hoeveel onderhoud de barbecue nodig heeft. Zoals je hierboven al hebt gezien, moet je het ene rooster vaker schoonmaken dan het ander en is het niet bij ieder rooster even makkelijk. Daarnaast heb je met een houtskoolbarbecue nog te maken met de as. De as van houtskool wordt opgevangen op verschillende manieren.

One-Touch reinigingssysteem

One-Touch reinigingssysteem: Het legen van de barbecues die zijn uitgevoerd met dit systeem gaat heel snel en makkelijk omdat de as wordt opgevangen in een gesloten aluminium aspan. De as kan dus niet wegwaaien en het levert weinig rommel op.

barbecue asketel

Losse asketel: Een losse asketel is open en zit onder de barbecue. Het nadeel hiervan is dat de as bij wind bijvoorbeeld weg kan waaien. Dit kan wat rommel geven.

4. Fast of slow barbecueën

Een trend van de laatste jaren is low & slow cooking. Je hebt ze vast wel eens gezien: de ei-vormige barbecues. Deze zijn speciaal voor gerechten die wat langer de tijd nodig hebben om te garen. Met low & slow cooking heb je een barbecue nodig met een low-and-slow-ventilatie die zorgt voor de juiste luchttoevoer voor het roken terwijl de warmteverdeler de temperatuur constant laag houdt door de hitte terug te kaatsen. Op deze manier kun je gerechten bereiden die wel uren nodig hebben om te garen, bijvoorbeeld een groot stuk vlees. Ga jij voor de traditionele hamburger en speklap? Dan kun je beter niet voor een ei-vormige barbecue kiezen.

Kortom, er zijn een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een houtskoolbarbecue! Als je bovenstaande stappen volgt, dan kom je sowieso uit bij een barbecue die goed bij jou past. Laat het barbecueseizoen maar beginnen.