Hoe kun je een tent opbergen?

Als je een tent hebt, dan ben je meestal vooral geïnteresseerd in de vraag, hoe snel en hoe makkelijk je deze op kunt zetten. Je wilt tenslotte niet te veel tijd verliezen en bovendien een stabiele en windvaste tent hebben staan. Aan het afbouwen en het opbergen van de tent wordt vaak minder aandacht besteed. Terwijl vooral het laatste invloed kan hebben op de levensduur van je tent. Wij geven je in deze blog enkele tips hierover.

 

  1. Altijd in een afgesloten tenttas- Een tent nooit los op zolder of ergens anders neerleggen. Geef muizen en andere gediert geen kans om aan je tent de knabbelen.
  2. Een katoenen tent altijd in een katoenen zak opbergen - Is je originele zak kapot of zoek, koop dan een nieuwe en leg de katoenen tent niet in een plastic tas. Daar kan veel sneller condens vocht en daardoor schimmel ontstaan.
  3. In een droge en goed geventileerde ruimte neerleggen - Een kelder of een schuur is meestal te vochtig. Ook op zolder kan het te vochtig zijn. Ideaal is bijvoorbeeld de bijkeuken, de trapkast of natuurlijk één van de slaapkamers.
  4. Laat je kinderen er niet mee spelen - Misschien overbodig om te zeggen maar laat je kinderen niet met de stokken of het tentdoek spelen. Dat kan wel leuk zijn voor de kinderen, maar minder voor de levensduur van de tent en de stokken.
  5. Tentstokken bij elkaar in een tentframetas en bij de tent leggen.
  6. Glasfiber stokken zijn licht maar ook breekbaar en minder sterk. Daarom is het handig om elke stok een touwtje te binden. Zo raken de stokken niet verstrikt in elkaar en kunnen niet beschadigen.
  7. Stalen stokken invetten met vaseline, dit houdt roestvorming tegen. Zeker als je aan de kust hebt gekampeerd, is deze behandeling aan te bevelen. Zout versnelt namelijk de roestvorming.
  8. Aluminium stokken zijn meestal tegen roest behandeld en hoeven dus niet ingevet te worden.

Extra tip: Vergeet niet de haringen bij elkaar in een haringzak bij de tent te leggen. Het is heel vervelend als je voor een volgend uitstapje eerst nog de haringen bij elkaar moet zoeken of ze zelfs vergeet mee te nemen. Ben je op zoek naar alle benodigdheden voor het organiseren van je tent? Bekijk dan ons ruime assortiment tent opbergaccessoires.

Vermijd vocht bij het opbergen

Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat je een tent niet nat of vochtig moet opbergen. Maar wat gebeurt er precies met een nat tentdoek als het ergens opgevouwen in een tas of zak ligt? Hetzelfde als met wasgoed dat je vochtig in de wasmand legt en het daar een paar dagen laat liggen. Of heb je wel eens gewassen kleren vergeten uit de wastrommel te halen en op te hangen? Dat heb je gemerkt, dat de frisgewassen kleding helemaal niet meer fris ruikt maar een muffe geur gekregen heeft. En dan gaat het misschien maar om één of twee dagen. Als je een tent meerdere weken of maanden vochtig laat liggen, is de kans groot dat het vol vocht- en schimmelplekken zit, die niet meer te verwijderen zijn. Zeker als het om een tent van katoen gaat, is die niet meer te redden. Katoen is een plantaardig vezel en daarom bijzonder gevoelig voor schimmelvorming. Hetzelfde geldt voor viscose en linnen. Synthetische vezels zijn veel minder gevoelig, maar sterk vervuilde synthetische stof kan natuurlijk alsnog gaan schimmelen. Dus zorg ervoor dat je de tent droog opbergt. Hoe je voor een droge tent zorgt, lees je in het blog Hoe kan ik een tent laten drogen?


Vouw de tent op de juiste manier op

Het opvouwen van een tent is een belangrijk onderdeel van het opruimen. Productspecialist Daniël legt in de onderstaande video's uit hoe je een tunneltent en koepeltent opvouwt.

Tunneltent opvouwen

Koepeltent opvouwen


Met deze tips komt je tent na een rustperiode als nieuw voor de dag.


Deel dit artikel