Profiteer nu van hoge korting tijdens de Paas sale 🐣

6 handige tips om zelf je tent te repareren

Tent zelf repareren

Is er op vakantie een glasfiberstok gebroken of zit er een gaatje in het doek? Moet je nu je fijne tunneltent weggooien? Dat hoeft niet! Wij geven je met alle plezier een aantal tips voor kleine reparaties aan je tent. Voor het gemak hebben wij ze hier op een rijtje gezet:

Tentdoek repareren

Katoen

Wanneer een scheur zich op de naad (bijvoorbeeld net boven de spatrand) bevindt is het de beste optie om de tent te laten repareren. Hij moet dan namelijk vastgestikt worden. Om scheuren en gaten op het doek te repareren kan een opstrijkbaar reparatiedoek worden gebruikt. Het reparatiedoek kan eenvoudig op het gaatje of de scheur worden gestreken. Geen strijkijzer? Een verwarmd pannetje kan ook gebruikt worden. Deze reparatieset is ook geschikt om windschermen, luifels en parasols van katoen te repareren.

tent repareren
Polyester

Kleine scheurtjes of gaatjes in een polyester tentdoek kun je ook prima zelf herstellen. Voor synthetische materialen zijn er speciale stukken zelfklevend tentdoek verkrijgbaar. Deze kun je gemakkelijk op het scheurtje of gaatje plakken. We raden je aan om dit aan beide kanten te doen. Het zelfklevende doek is waterbestendig en zal dus ook in de regen zijn werk doen.

Ook zijn er reparatiesets voor andere materialen verkrijgbaar. De Multi Solution reparatietape is geschikt voor bijna alle materialen zoals polyester, aluminium en roestvrij staal. Voor PVC en vinyl kan PVC Solution reparatietape worden gebruikt. Deze zijn zelfklevend in plaats van opstrijkbaar.

Lekkage op het doek

Heb je last van lekkage op het doek? Ook dit probleem kun je eenvoudig verhelpen. De meeste tenten moeten eens in de zoveel jaren opnieuw geïmpregneerd te worden. Er zijn mensen die dat niet doen en nooit lekkage hebben, maar wij raden het aan om dit wel te doen en kwaad kan het in ieder geval zeker niet. Ondervind je lekkage? Dan is het sowieso tijd om te impregneren. Voor het impregneren van je tent zijn verschillende impregneermiddelen beschikbaar:

Katoen

Voor een katoenen tentdoek is er een Omega Dry variant en een Omega Wet variant. We raden je aan om altijd de Omega Dry te gebruiken, omdat deze de beste hechting heeft. Voordat je je tent gaat impregneren moet de tent goed schoon zijn, hiervoor kun je de Alpha tentdoekreiniger en een speciale tentdoekborstel gebruiken. Wanneer het tentdoek schoon en droog is, spuit je de Omega Dry er in meerdere dunne laagjes op.

Polyester

Polyester kun je met een impregneerspray voorzien van een nieuwe waterafstotende coating. Je spuit de spray er van de buitenkant op, laat dit goed drogen. Naast dat het je tent waterafstotend maakt, beschermt het ook tegen UV-straling.

Wil je meer weten over het impregneren van je tent? Lees dan het blog Tent impregneren: hoe maak je je tent waterdicht?

druppels op tentdoek

Lekkage op de naden

Katoen

Bij lekkage op de naden bij een tent van katoen of een mengweefsel kun je het beste een impregneerspray gebruiken. We raden je af om bij lekkage op de naden van een katoenen tent een naadverdichter te gebruiken.

Polyester

Heb je een synthetische tent en lekkage op de naden? Hierbij kun je wél een naadverdichter gebruiken. Wij raden klanten sowieso altijd aan naadverdichter mee te nemen. Naadverdichter is vloeibaar en hardt uit na het aanbrengen. Op deze manier breng je een permanente dichtingslaag aan.

Glasfiberstokken repareren

Is een glasfiberstok kapot gegaan? Geen nood, want een glasfiberstok is eenvoudig te repareren. Vaak hoef je niet een volledig nieuwe stok te kopen, maar kun je eenvoudig één segment vervangen. Hiervoor gebruik je een set glasfiberstokdelen. Bij sommige tenten zitten al een paar reservedelen en elastiek bijgeleverd. In onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe je een glasfiberstok repareert.

Kleine reparatie grondzeil

Voor grondzeilen kan je dezelfde methode als voor synthetisch tentdoek hanteren: zelfklevend tentdoek. Heb je een grondzeil van PVC? Dan kun je de plek met behulp van een klein stukje PVC en PVC-lijm repareren.

Stroef lopende ritsen

Heb je last van stroef lopende ritsen? Gebruik dan droge PTFE spray of siliconenspray. Na de behandeling met zo'n spray, zal de rits weer soepel lopen. Bij een tent die maar twee tot drie weken per jaar gebruikt wordt raden we aan om dit zoveel mogelijk te beperken, ongeveer één keer per drie à vier jaar is voldoende. Bij een seizoenstent zou dit ongeveer één keer per jaar kunnen, omdat deze vaker en intensiever wordt gebruikt. Tip: Kijk wel uit dat je de spray niet op je tentdoek sprayt.

Met deze tips geef je je tent weer een tweede leven!


Deel dit artikel: