Tent zelf repareren

Is er op vakantie een glasfiberstok gebroken of zit er een gaatje in het doek? Moet je nu je fijne tunneltent weggooien? Dat hoeft niet! Wij geven je met alle plezier een aantal tips voor kleine reparaties aan je tent. Voor het gemak hebben wij ze hier op een rijtje gezet:


Glasfiberstokken repareren

Is een glasfiberstok kapot gegaan? Geen nood, want een glasfiberstok is eenvoudig te repareren. Vaak hoef je niet een hele nieuwe stok te kopen, maar kun eenvoudig één segment vervangen. Hiervoor gebruik je een set glasfiberstokdelen. Bij sommige tenten zitten al een paar reservedelen en elastiek bijgeleverd. We hebben ook een video gemaakt, waarin je precies kunt zien, hoe je een glasfiberstok repareert.

Kleine reparaties aan het tentdoek

tent repareren

Polyester tentdoek repareren

Kleine scheurtjes of gaatjes in je tentdoek kun je ook prima zelf herstellen. Voor synthetische materialen zijn er speciale stukken zelfklevend tentdoek verkrijgbaar. Deze kun je gemakkelijk op de defecte plaats plakken. We raden je aan om dit aan beide kanten te doen. Het zelfklevende doek is waterbestendig en zal dus ook in de regen zijn werk doen.

Katoenen tentdoek repareren

Wanneer een scheur zich op de naad (bijvoorbeeld net boven de spatrand) bevindt is het de beste optie om de tent te laten repareren. Hij moet dan namelijk vast gestikt worden. Om scheuren en gaten op het doek te repareren kan een opstrijkbaar reparatiedoek worden gebruikt. Het reparatiedoek kan eenvoudig op het gaatje of de scheur worden gestreken. Geen strijkijzer? Een verwarmd pannetje kan ook gebruikt worden. Deze reparatieset is ook geschikt om windschermen, luifels en parasols van katoen te repareren.

Ook zijn er reparatiesets voor andere materialen verkrijgbaar. Tear-Aid type A is geschikt voor bijna alle materialen, zoals polyester, aluminium en roestvrij staal. Voor PVC en vinyl kan Tear-Aid type B worden gebruikt. Deze zijn zelfklevend in plaats van opstrijkbaar.

Kleine reparatie grondzeilen

Voor grondzeilen kan je dezelfde methode als voor synthetisch tentdoek hanteren. Heb je een grondzeil van PVC? Dan kun je ook door middel van een klein stukje PVC en PVC-lijm de plek repareren.

Lekkage op naden

Heb je een synthetische tent en lekkage op de naden? Gebruik dan naadverdichter. Wij raden klanten sowieso altijd aan naadverdichter mee te nemen. Naadverdichter is vloeibaar en hardt uit na het aanbrengen. Op deze manier breng je een permanente dichtingslaag aan. Bij lekkage op de naden bij een tent van katoen of een mengweefsel is naadverdichter echter niet de oplossing. Gebruik dan een bus met impregneerspray.

Lekkage op het doek

Heb je last van lekkage op het doek? Ook dit probleem kun je eenvoudig zelf verhelpen. De meeste tenten moeten eens in de zo veel jaren opnieuw geïmpregneerd te worden. Er zijn mensen die dat niet doen en nooit lekkage hebben, maar wij raden het onze klanten wel een en kwaad kan het in ieder geval niet. Ondervind je lekkage? Dan is het sowieso tijd om te impregneren. Gebruik voor synthetische tenten bijvoorbeeld synthproof van WME, bij katoenen tenten Anchor extra en bij mengweefsel doek Pretentine. Er zijn ook impregneersprays verkrijgbaar, maar wil je een hele tent in zijn geheel opnieuw impregneren, dan raden we echter de eerder genoemde producten aan. Het is echter wel handig om voor nood een busje impregneerspray bij je te hebben.

Rits loopt stroef

Heb je last van stroef lopende ritsen? Gebruik dan droge PTFE spray of siliconenspray. Na de behandeling met zo'n spray, zal de rits weer soepel lopen. We raden je wel aan dit af en toe te doen, als je wilt dat je ritsen lang mee gaan. Kijk echter wel uit dat je de spray niet op je tentdoek sprayt.

Hopelijk kun je met deze tips je tent weer een tweede leven geven.


Deel dit artikel