Mover monteren: Past er een mover onder mijn caravan?

Ben jij in het bezit van een caravan en heb je problemen met het verplaatsen van de caravan? Dan kan een mover de oplossing bieden. Een caravanmover verplaatst je caravan binnen no-time naar de juiste plek. In dit blog leggen wij je uit hoe je erachter komt of er een mover op jouw caravan past.



Om te bepalen of een mover onder jouw caravan past, moet je op de volgende dingen letten:

 • 1. Kan de mover het totaalgewicht van je caravan trekken?
 • 2. Is de chassisbalk hoog genoeg?
 • 3. Zit er genoeg ruimte onder het chassis?
 • 4. Heeft de caravan genoeg bodemvrijheid?
 • 1. Kan de mover het totaalgewicht van je caravan trekken?

  Allereerst is het goed om te kijken wat het totaalgewicht van je caravan is. Deze informatie vind je bij de meeste caravans op het typeplaatje in de disselbak van je caravan. Bij oudere caravans kan het voorkomen dat dit typeplaatje aan de buitenkant van de caravan zit. Het maximale trekvermogen van een mover vind je op onze website bij de productspecificaties. Als je een mover hebt gevonden die het totaalgewicht van jouw caravan kan trekken kun je verder naar punt twee.

  carvan chassis

  2. Is de chassisbalk hoog genoeg?

  Eerst even wat algemene informatie over het caravanchassis. Het chassis is simpel gezegd het onderstel van de caravan, de constructie waarop de caravan is gebouwd. De hoogte van je chassisbalk bepaalt of je mover met of zonder adapterplaten gemonteerd kan worden. De minimale hoogte van de chassisbalk wordt bij de productinformatie van de mover aangegeven zodat je weet hoe hoog de chassisbalk moet zijn voor het plaatsen van de mover. De meeste movers hebben een ruimte nodig tussen de 15 en 19 centimeter. Maar een aantal movers hebben meer of minder ruimte nodig. Controleer dit dus goed.

  caravan chassisbalk meten

  De hoogte van de chassisbalk meet je als volgt: Meet van bodem caravan tot onderkant chassisbalk. Dit meet je direct naast de caravanband, want dat is ten slotte de plek waar je de mover gaat monteren. Is de maat minder hoog dan je eigenlijk nodig hebt? Dan heb je een hulpmiddel nodig. Soms hoef je bijvoorbeeld slechts een paar centimeter te overbruggen. Dit kan met opvulplaten. Bij sommige caravans is de chassisbalk maar 8 centimeter hoog, dan heb je echte adapterplaten nodig. Als de chassisbalk te laag is en er wordt een mover gemonteerd zonder deze platen, dan stoot de mover tegen de caravanvloer waardoor beschadiging kan ontstaan.

  LET OP: Er is 1 soort chassis waar je voor de as altijd adapterplaten nodig hebt. Dit is het zogenoemde M-chassis van AL-KO. Dit komt voornamelijk voor bij caravans vanaf bouwjaar 2011. Een M-chassis herken je door de M die is ingeslagen op het disselgedeelte van je chassis.

  Hoe monteer ik een caravan mover

  3. Zit er genoeg ruimte onder het chassis?

  Naast de hoogte van de chasisbalk, is de ruimte onder je chassis ook belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een reservewieldrager onder je caravan achter de as? Dan past op die plek de mover niet. Ook kan een afvoer van je waterleiding bijvoorbeeld flink in de weg zitten voor het monteren van een mover. Kijk hier dus goed naar. Het is mogelijk om een mover te plaatsen als je schokdempers gebruikt, maar kijk wel uit dat ze elkaar niet raken als je de mover installeert.

  4. Heeft de caravan genoeg bodemvrijheid?

  Als laatste is het belangrijk dat je de bodemvrijheid meet. Als er weinig ruimte zit tussen de grond en je chassisbalk is de kans groot dat je mover bijvoorbeeld een drempel raakt als je hierover rijdt. Het advies is altijd om een bodemvrijheid te hebben van 17 centimeter.

  Het is belangrijk om deze vier punten langs te lopen. Wanneer dit allemaal klopt, past er sowieso een mover onder jouw caravan. Ben je benieuwd hoe je zelf onze Obelink Prestige II mover monteert? Bekijk dan onderstaande video.


  Deel dit artikel