Heb ik adapterplaten nodig voor mijn mover?

Stel je eens voor: je hebt een mover aangeschaft en komt er bij het monteren van je mover achter dat het helemaal niet past. Om de mover passend op jouw caravan te krijgen, heb je namelijk adapterplaten nodig. Balen! Dit had je natuurlijk vooraf willen weten, zodat je alles tegelijkertijd had kunnen aanschaffen. Om dit te voorkomen, delen wij onze twee tips met jou hoe je erachter komt of jij adapterplaten nodig hebt. Op deze manier kun jij straks binnen no time met jouw mover manoeuvreren!

Een mover wordt op het chassis van je caravan geplaatst. Bij veel caravans komt het voor dat er op het chassis te weinig ruimte is om de mover te installeren. Hier schieten de adapterplaten te hulp: door het gebruik van adapterplaten creëer je namelijk net dat extra beetje ruimte op het chassis van je caravan, waardoor de mover alsnog probleemloos gemonteerd kan worden.

Om erachter te komen of je adapterplaten nodig hebt, heb je antwoord nodig op de volgende twee vragen:

Welk chassis heeft mijn caravan?

Als je wilt weten of je adapterplaten nodig hebt voor het monteren van je mover, dan is het eerst belangrijk om te achterhalen welk type chassis er onder je caravan zit. Dit kunnen twee soorten chassis zijn: Een AL-KO chassis of een BPW chassis.

AL-KO

AL-KO chassis zijn het meest voorkomend en komen vooral voor bij Fendt caravans. Heb je een AL-KO chassis van 2010 of jonger? Dan heb je vrijwel altijd adapterplaten nodig. Een AL-KO chassis vanaf 2010 kun je herkennen aan de 'M' die in de chassisbalk is gegrafeerd. Voor dit chassis zijn speciale 'M' adapterplaten verkrijgbaar.

AL-KO chassis

Verder zijn er nog 2 andere soorten AL-KO chassis: het wat oudere chassis met een balk van 8 centimenter en het chassis met een balk van +/- 20 centimenter. Bij het wat oudere chassis, die vrijwel altijd een chassisbalk heeft van 8 centimeter, heb je adapterplaten nodig. Het AL-KO chassis met een balk van +/- 20 cm herken je aan de twee gaten in het chassis zoals je hieronder op de foto ziet. Bij dit chassis heb je geen adapterplaten nodig.

AL-KO chassis

BPW

Een BPW chassis komt vooral voor bij Hobby caravans. Bij dit chassis is het niet gelijk duidelijk of je adapterplaten nodig hebt. Bij een BPW chassis hangt dit namelijk af van de inbouwhoogte, oftewel: de hoogte van de chassisbalk.

Wat is de inbouwhoogte van het chassis?

De inbouwhoogte is de hoogte van de chassisbalk. De mover wordt voor of achter de as gemonteerd op de chassisbalk en daarom is het belangrijk dat de chassisbalk de juiste hoogte heeft. In principe heeft iedere mover een inbouwhoogte nodig tussen de 17 en 20 centimeter voor het monteren van een mover.

Mover monteren

Inbouwhoogte lager dan 17 centimeter

Is de inbouwhoogte kleiner dan 17cm? Dan heb je adapterplaten nodig. Adapterplaten verlengen als het ware de inbouwhoogte met een paar centimeter, zodat de mover vervolgens wél gemonteerd kan worden.

Inbouwhoogte lager dan 11 centimeter

Heb je een chassisbalk die kleiner is dan 11 cm? Dan heb je adapterplaten nodig speciaal voor een kort chassis, zoals de set voor plat chassis kort of de set adapterplaten voor laag chassis

Heb ik adapterplaten nodig voor het monteren van een mover

Inbouwhoogte groter dan 20 centimeter

Is de inbouwhoogte groter dan 20cm? Dan heb je in de meeste gevallen geen adapterplaten nodig. Let wel op dat als de mover gemonteerd is, de afstand tussen de onderkant mover en de grond minimaal 12 centimeter moet zijn. Hoe hoger de chassisbalk, hoe groter de kans dat er te weinig ruimte zit tussen de grond en de mover. Als er minder dan 12 centimeter overblijft, dan kan de mover niet gemonteerd worden.

Kortom, bij een AL-KO chassis van 2010 of jonger heb je vrijwel altijd adapterplaten nodig. Bij een BPW chassis is het afhankelijk van de inbouwhoogte, die je meet door de hoogte van de chassisbalk te meten. Is deze hoogte lager dan 17 cm? Dan heb je adapterplaten nodig! Bij het monteren van een mover is het ook belangrijk om te bepalen of je de mover voor of achter de as plaatst. Wil je weten wat de beste optie voor jou is? Lees dan ons blog Monteer ik mijn mover voor of achter de as?


Deel dit artikel