Mover plaatsen, voor of achter de as?

Als je op zoek bent naar een mover die op jouw caravan past, wil je waarschijnlijk graag weten waar en hoe je de mover monteert. Doe je dit voor of achter de as? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken? Wij vertellen het je in dit blog.

De inbouwhoogte: de hoogte van je chassisbalk

Waar de mover past, is afhankelijk van de hoogte van je chassisbalk. De chassisbalk is de balk waarop de mover wordt gemonteerd en zit zowel achter als voor de as. Bij iedere caravanmover uit ons online assortiment wordt de minimale inbouwhoogte aangegeven. De minimale inbouwhoogte staat voor hoe hoog je chassisbalk minimaal moet zijn om de betreffende mover te monteren.

Mover voor of achter de as plaatsen

Bij de Obelink Prestige II mover is dit bijvoorbeeld 17cm. Als je chassisbalk 17cm of hoger is, dan is de Hypercamp Prestige passend op je caravan. De inbouwhoogte voor en achter de as verschillen vrijwel altijd van elkaar. Meet dus altijd beide kanten. Door beide kanten te meten, kom je erachter aan welke kant je mover passend is. Als de inbouwhoogte aan beide kanten genoeg is, kun je zelf kiezen waar je hem plaatst.

Is de chassisbalk voor en achter de as kleiner dan de benodigde inbouwhoogte? Dan kun je adapterplaten gebruiken, waardoor je de mover toch kunt monteren.

Uitzonderingen

In sommige gevallen is de minimale hoogte aan beide kanten voldoende, maar kan een mover niet aan beide kanten gemonteerd worden. Dit kan te maken hebben met de volgende factoren:

  1. Een verlaagde instap aan je caravan: Dit komt vooral voor bij Fendt caravans. Als de verlaagde instap (de deur) achter de as zit, kan de mover alleen voor de as gemonteerd worden en andersom.
  2. Het waterafvoersysteem: Dit systeem zit onder je caravan gemonteerd en kan invloed hebben op de montage van de mover. De aansluiting voor het afvalwater van je caravan zit namelijk net voor of achter de as. Als de aansluiting achter de as zit, dan kun je de mover alleen voor de as monteren. Wil je dit niet? Dan kan de waterleiding verlegd worden.
Caravanmover plaatsen

Voor- en nadeel mover voor de as

  • Voordeel: De mover hangt niet in de draairichting van de banden, dus wordt minder snel vuil.
  • Nadeel: Gevoelig voor stoepranden of hoge drempels

Voor- en nadeel mover achter de as

  • Voordeel: Niet gevoelig voor stoepranden of hoge drempels
  • Nadeel: Omdat de mover achter de as in de draairichting van de banden hangt, komt er veel vuil op de mover. Houd er rekening mee dat je een mover achter de as vaker moet schoonmaken.

Heeft het plaatsen van een mover invloed op de kogeldruk?

Vaak wordt gedacht dat het gewicht van een mover veel invloed heeft op de kogeldruk, maar dit is niet waar. Een mover zit namelijk zo dicht op de as, dat dit vrijwel geen verschil maakt. Qua gewicht maakt het dus niet uit of je de mover voor of achter de as plaatst. Waar je wél op moet letten, is waar je de accu plaatst. Dit gewicht heeft namelijk wel invloed op de kogeldruk als je deze ver van de as monteert. Het beste is om de accu zo dicht mogelijk op de as te plaatsen.

Kan ik een mover zelf monteren?

Een mover wordt altijd geleverd met een gebruiksaanwijzing. Hier vind je instructies voor de montage voor en achter de as. De montage is namelijk niet helemaal hetzelfde. Als je de mover achter de as monteert, moeten de kabels op de elektronicabox andersom gemonteerd worden, anders rijdt je mover vooruit terwijl je op de afstandsbediening achteruit aangeeft.

In principe is het dus zo dat als de minimale hoogte van de chassisbalk hoog genoeg is, het niet uitmaakt of je de mover voor of achter de as plaatst. Is de chassisbalk niet hoog genoeg? Dan kun je adapterplaten gebruiken. Bij uitzonderingen zoals een verlaagde instap of een waterafvoersysteem is de montage vaak maar aan één kant mogelijk.


Deel dit artikel