Caravan movers zijn er in allerlei verschillende types met uiteenlopende prijzen. We verdelen de types in twee categorieën: half automatische movers en vol automatische movers. Het aanschaffen van een caravan mover is een aardige investering, daarom is het belangrijk om goed te weten wat je precies wilt. In dit blog leggen we je uit wat het verschil is tussen een half- en vol automatische caravan mover.

Half automatische mover

De naam zegt het al: een half automatische mover werkt niet volledig automatisch. Er is nog een handeling die verricht moet worden voordat de mover zijn werk kan doen. Je moet namelijk de aandrijfrollen handmatig met een hevel of slinger op het wiel zetten. Wanneer de rollen op de wielen staan, en de schakelaar is aangezet, kan de caravan bestuurd worden met de afstandsbediening.

Wanneer je een mover aanschaft krijg je hier twee motordelen bij: één voor de linkerzijde en één voor de rechterzijde van je caravan. Tussen de linker en rechter mover plaats je een bijgeleverde stang. Deze stang zorgt ervoor dat, wanneer je de aandrijfrollen erop zet, beide aandrijfrollen tegelijkertijd en gelijkmatig op de banden worden gezet.

Voordeel:

  • Het grootste voordeel van dit type movers is de prijs. Half automatische movers zijn namelijk verkrijgbaar vanaf 649 tot 1.290 euro. Een vol automatische mover kost 899 tot bijna 2.000 euro.

Nadelen:

  • Er is wel wat kracht nodig om de aandrijfrollen op de banden te zetten.
  • Je zult altijd moeten bukken om een handeling te verrichten.
  • Minder geschikt voor zwaardere caravans.

Vol automatische mover

Bij een vol automatische caravan movergebeuren alle handelingen elektrisch. Ook de rollen worden automatisch op het wiel geplaatst: wanneer de hoofdschakelaar is omgezet kun je met de afstandsbediening de rollen op de wielen zetten. Om dit te kunnen doen beschikt een vol automatische mover over een extra motor.

Voordelen:

  • Alles is automatisch te bedienen via de afstandsbediening.
  • Het plaatsen van de aandrijfrollen gaat automatisch en past zich aan op de bandendruk.
  • Vol automatische movers zijn sterker qua trekkracht.
  • Vol automatische movers wegen minder dan half automatische movers.

Nadeel:

  • De prijs ligt aanzienlijk hoger dan die van een half automatische mover.

Kies ik een half automatische of een vol automatische caravan mover?

Prijstechnisch gezien is een half automatische mover de beste optie. Een nadeel hiervan is wel dat je altijd moet bukken en kracht moet gebruiken om de aandrijfrollen erop te zetten. Ben je hier lichamelijk niet toe in staat of wil je gewoon wat extra technische snufjes? Dan kun je beter voor een volautomatische mover kiezen. Verder zullen we bij zwaardere caravans altijd een vol automatische mover aanraden, aangezien deze sterker zijn.

Heb jij de keuze al gemaakt? En waar let je vooral op bij de aanschaf van een caravan mover?