Low and slow cooking: hoe doe je dat?

Low and slow cooking op houtskoolbarbecue

Wil jij écht eens uitpakken tijdens de barbecue met je familie of vrienden? Met low and slow cooking zet je het lekkerste stukje vlees op tafel. Je moet er even de tijd voor nemen, maar als beloning krijg je een heerlijk mals stukje vlees dat bijna wegsmelt in je mond. Neem alle tijd voor een gezellige barbecue-middag! In deze blog vertellen we je alles over low and slow cooking op de bbq en wat je daarbij nodig hebt.

Wat is low and slow cooking?

Als je stug vlees lekker mals wil krijgen, moet je de low and slow cooking bbq techniek gebruiken. De naam zegt het al: je gaart het vlees langzaam op lage temperatuur. Hierdoor hebben de ingrediënten de tijd om smaak af te geven. Het vlees dat geschikt is voor deze kooktechniek bevat maar weinig vocht. De temperatuur mag daarom niet te snel oplopen, want dan raakt het vlees het vocht en dus ook de smaak kwijt.

Welk vlees is geschikt voor low and slow cooking?

Het is belangrijk om een groot, stug stuk vlees te gebruiken. Een stuk vlees met veel vet of bot erin. Deze stukken vlees worden het lekkerst met de low and slow cooking bbq techniek, doordat het vlees de tijd heeft om het vocht om te zetten in gelatine. Hierdoor blijft de smaak behouden en kun je genieten van een heerlijk stukje vlees. We geven je een aantal voorbeelden van verschillende soorten vlees die je met low and slow cooking kunt bereiden:

  • Spareribs
  • Tomahawk
  • Bavette
  • Entrecote
  • Rollade
  • Procureur
  • Short ribs
  • Buikspek
  • Poulet
  • Picanha
  • Brisket

spare ribs slow cooking

Welke bbq en accessoires moet ik gebruiken?

Voor de low and slow cooking bbq techniek heb je in ieder geval een barbecue met deksel en ventilatiegaten nodig, zodat de temperatuur constant blijft. De temperatuur van de barbecue kun je aflezen van de dekselthermometer en de temperatuur van het vlees kun je meten met een vleesthermometer. Als je de deksel van de barbecue afhaalt, gebruik dan een barbecue handschoen. De deksel kan namelijk behoorlijk warm zijn nadat de barbecue al een aantal uren aanstaat.

Je kunt low and slow bbqen op elk type barbecue, maar toch raden we je aan om een keramische barbecue, pellet barbecue of een barbecue op hout te gebruiken. Hiermee krijgt het vlees een rooksmaak en dat is toch wel het allerlekkerst! Maar wat is dan de beste bbq voor slow cooking? De Kamado barbecues en pellet barbecues zijn zeer geschikt voor deze techniek.

The Bastard Urban Large Complete 2022 Kamado barbecue Weber SmokeFire EX6 pellet barbecue

Hoe regel ik de temperatuur van een bbq?

Temperatuur verhogen of verlagen

De temperatuur van de barbecue kun je regelen door zuurstof toe te voegen of weg te nemen. Bij het toevoegen van zuurstof gaat de temperatuur omhoog en bij het wegnemen omlaag. Dit regel je heel makkelijk met de ventilatiegaten aan de boven- en onderkant van je barbecue. De onderkant stel je in op de maximale temperatuur die je wilt bereiken. Met de bovenste schuif kun je de temperatuur regelen als het net iets te hard of te zacht gaat.

Temperatuur constant houden

Je houdt de temperatuur gelijk door beide ventilatiegaten niet volledig open of dicht te zetten. Het is vooral een beetje proberen en tussendoor af en toe even checken of het constant blijft. Je kunt bijsturen door de ventilatiegaten aan de bovenkant van de barbecue te gebruiken. Houd de deksel op de barbecue, want door de deksel er continu af te halen verstoor je de temperatuurregeling.

Het bereiden van vlees met low and slow cooking

De bereidingstemperaturen variëren tussen de 80°C en 99°C en het garen kan tot wel 5-6 uur duren, afhankelijk van wat jij lekker vindt (rare, medium of doorbakken). Haal een groot stuk vlees bij de slager en laat je adviseren over de temperatuur die je moet aanhouden. Voor low and slow cooking op een gewone houtskoolbarbecue, zoals op de Weber houtskool bbq, kun je de volgende stappen aanhouden:

  1. Verhit een paar kolen (een stuk of 6 afhankelijk van de grootte van je barbecue) in de brikettenstarter.
  2. Vul ondertussen één of meerdere brikettenhouders met kolen of briketten en voeg een aantal houtsnippers of pellets toe voor de rooksmaak.
  3. Vervolgens zet je de brikettenhouder(s) in de barbecue en daarnaast zet je een bakje met water. Het bakje water zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft en je vlees nóg lekkerder gaat smaken! Tip: je kunt hier prima een aluminium lekbakje voor gebruiken.
  4. Als de kolen warm zijn kun je deze bovenop de gevulde brikettenhouder(s) leggen. Doordat er maar een aantal kolen warm zijn, kan de barbecue rustig op temperatuur komen.
  5. Regel de temperatuur van je barbecue. Leg het vlees er pas op als de temperatuur constant is.
  6. Prik een thermometer in het stuk vlees en sluit de deksel. Het is belangrijk om een thermometer met draad te gebruiken, zodat je de kerntemperatuur van het vlees kunt aflezen terwijl de deksel gesloten blijft. De Weber Connect smart grilling hub is een handige barbecue assistent die de temperatuur van het vlees meet en via WiFi verschillende meldingen naar je telefoon stuurt, zodat je ondertussen de mogelijkheid hebt om bezig te gaan met het voorbereiden van de salade!
  7. Nadat het vlees een aantal uren op de barbecue heeft gelegen, laat je het vlees nog even rusten. Snijd het nog niet direct aan, zodat de sappen in het vlees blijven. Daarna is het dan eindelijk tijd om ervan te genieten!

Belangrijk: Low and slow cooking op een Kamado barbecue of pellet barbecue werkt net even iets anders, want hier gebruik je geen brikettenstarters of -houders. Een aantal van bovenstaande stappen zien er dus iets anders uit!

Low and slow cooking is ook gewoon proberen en oefenen. Je zult zien dat je het na een aantal keren al goed onder de knie krijgt, maar vooral ook dat het veel lekkerder is. ;)

Wil je eens een keer wat anders proberen op de barbecue? Lees in de blog 'Pizza op de BBQ bakken: hoe doe je dat?' hoe je heel gemakkelijk een heerlijke pizza kunt bereiden!


Deel dit artikel: