Pizza op de BBQ bakken: hoe doe je dat?

pizza op de bbq bakken

Eén van de bbq trends van 2023 is pizza bakken op de bbq. Het is gemakkelijk, gezellig en geeft je even het gevoel van een echte pizzabakker! Maar hoe maak je een pizza op de bbq en waar moet je op letten bij het aanschaffen van bbq accessoires voor het bakken? Je leest het in deze blog.

  1. Barbecue
  2. Pizzasteen
  3. BBQ gereedschap

Wat heb je nodig voor pizza bakken op de bbq?

Je hebt een aantal dingen nodig. Deze hebben wij voor je op een rij gezet!

1. Barbecue

Het allerbelangrijkste: een barbecue. ;) Waarschijnlijk vraag je je af welke barbecue je nodig hebt om pizza te maken? Voor het maken van pizza op de bbq heb je een barbecue met deksel nodig. Door de deksel op de barbecue te leggen, boots je als het ware een oven na en wordt de pizza goed gaar. Verder maakt het niet uit welk type barbecue je gebruikt.

2. Pizzasteen

Om daadwerkelijk een pizza te bakken op de barbecue, heb je een pizzasteen nodig. Er zijn verschillende formaten pizzastenen. Welke je gebruikt maakt niet uit! Als de diameter van de barbecue maar groter is dan die van de pizzasteen. De pizzastenen zijn geschikt voor gasbarbecues, elektrische barbecues én houtskool barbecues.

Een échte pizza bakker bakt zijn heerlijke Italiaanse pizza’s in een oven met stenen vloer. Wij raden je daarom ook aan om een stenen pizzasteen te gebruiken. Steen houdt de warmte goed vast en trekt het vocht uit het pizzadeeg. Met als resultaat: een echte knapperige Italiaanse pizza! Let op: dit geldt niet voor een geglazuurde pizzasteen. Het vocht kan hier moeilijker weg.

Ben je van plan om één of twee pizza’s te bakken op de bbq? Kies dan voor een pizzasteen van circa 1 cm, zoals de pizzasteen Cadac Pro 40. Een dunne pizzasteen warmt snel op, maar koelt ook weer snel af. Wil je meerdere pizza’s bakken? Dan raden we je aan om te kiezen voor een dikkere pizzasteen (meer dan 2 cm dik). Het opwarmen duurt wat langer, maar een dikke steen houdt de hitte langer vast. Al je afgebakken pizza’s worden daardoor even knapperig!

Cadac Pro 40 pizzasteen COBB pizzasteen

3. BBQ gereedschap

Als je de pizza van de bbq haalt, is het belangrijk dat je hiervoor een pizzaschep gebruikt. De barbecue en pizzasteen zijn namelijk gloeiend heet. Daarnaast heb je eventueel plastic gereedschap nodig voor het schoonmaken van de pizzasteen.

Pizza bakken op de barbecue

Hoe maak je nou de perfecte pizza op de bbq? Wij leggen het je uit in een aantal stappen:

  1. Maak je eigen verse pizza(s) zoals jij deze lekker vindt.
  2. Zet ondertussen de barbecue aan en leg de pizzasteen op het rooster van de barbecue, zodat deze geleidelijk mee kan verwarmen (Leg je de steen later op de barbecue? Dan kan deze barsten door het temperatuurverschil.). Het is belangrijk om de pizza te bakken met indirecte hitte. Dit doe je door gebruik te maken van een pizzasteen met warmteverdeler, zoals de pizzasteen Cadac Pro 40. Of de kolen aan de zijkant te leggen in plaats van onder de pizzasteen (als je een kolenbarbecue gebruikt). Bak je met directe hitte? Dan wordt je pizza snel zwart!
  3. Laat de barbecue, met de deksel erop, verwarmen tot een temperatuur van circa 300°C (af te lezen van de dekselthermometer). Zorg er wel voor dat de temperatuur niet hoger komt dan de pizzasteen kan hebben. De duur van het opwarmen verschilt per type barbecue die je gebruikt, maar laat de pizzasteen zeker 20 minuten opwarmen.
  4. Als de barbecue volledig op temperatuur is, kun je de pizza op de pizzasteen leggen. Sluit de deksel direct weer, zodat je geen warmte verliest. Afhankelijk van de temperatuur, dikte en het beleg is de pizza met 3 tot 12 minuten gaar en lekker knapperig!
  5. Haal de pizza van de steen af met een bbq pizzaschep. Let op: de pizzasteen is gloeiend heet!

Eet smakelijk!

pizza van de bbq

Pizzasteen schoonmaken

Het is belangrijk om de pizzasteen na elk gebruik goed schoon te maken. Dat doe je op de volgende manier:

  1. Laat de pizzasteen na gebruik volledig afkoelen (dit kan even duren). Doe je dit niet? Dan kan de steen barsten.
  2. Schraap de etensresten vervolgens voorzichtig van de steen met een plastic spatel om krassen te voorkomen.
  3. Gebruik een licht vochtige doek om de laatste resten te verwijderen. De doek mag niet te nat zijn, want als de pizzasteen te veel water opneemt kan deze uitzetten of barsten.
  4. Er zullen na verloop van tijd wat vlekken van het bakken ontstaan. Dit heeft verder geen invloed op de smaak en de steen, maar laat gewoon zien dat de pizzasteen goed gebruikt wordt. ;)

Nadat je de pizzasteen hebt schoongemaakt is het natuurlijk belangrijk om de barbecue ook schoon te maken. Heb je een houtskool barbecue? Dan lees je in deze blog hoe dat moet: ‘Houtskool bbq schoonmaken: hoe maak je een houtskool bbq schoon?

Eet smakelijk en veel succes met het bakken van de eerste pizza’s op je barbecue. ;)

Nieuwsgierig naar de andere BBQ trends 2023? Je leest ze in ons blog: ‘De BBQ trends van 2023’.


Deel dit artikel: