Binnenkort openen veel campings weer hun slagbomen. Heb jij ook zo'n zin in het campingseizoen? En heb je je voortent al weer te voorschijn gehaald? Misschien heb je zelfs een nieuwe voortent aangeschaft en kun je niet wachten om 'm te gebruiken. Een voortent is natuurlijk best een grote aankoop, maar als je goed mee omgaat, heb je er heel lang plezier van. Maar hoe zorg je er nu voor dat je zo lang mogelijk plezier van je voortent hebt? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Een goede voorbereiding

Vorig jaar wijdden we al meerdere artikelen aan voortenten, onder andere over de omloopmaat en over de voorbereiding voordat je gaan opbouwen. Heb je net een nieuwe voortent, dan ga ik ervan uit dat die de juiste, op jouw caravan passende omloopmaat heeft. Lees het blog 'hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan' gerust even door, dan ben je op dat gebied al prima voorbereid op het campingseizoen.

Voortent goed afspannen

Span je je voortent op de juiste manier af, dan gaat die veel langer mee dan een tent die met minder zorg en aandacht is opgezet. De juiste afspanning van jouw voortent is heel belangrijk, want je moet weten dat een tent die niet goed afgespannen is, veel sneller slijt. Er ontstaan vouwen in het tentdoek en ook in de ramen, waar vuil zich gemakkelijk ophoopt, met als gevolg dat de stof kapot gaat. Ook is het belangrijk de tent onderaan bij de ritsen kruislings af te spannen, zodat er niet te veel spanning op de ritssluitingen komt. Als trouwens de omloopmaat van jouw tent niet goed is, dan kun je de tent nooit goed strak krijgen. Een tent die goed afgespannen is, 'staat' gewoon veel mooier en je voelt je comfortabeler in je tijdelijke onderkomen. Wat ik zelf erg handig vind, is een framespanner, zoals de Hercules Twin. Die helpt je het frame heel gemakkelijk op te spannen. De spanner werkt als een soort hefboom, dus ook als je niet zo sterk bent, gaat het opspannen best gemakkelijk. Met één keer afspannen ben je er overigens niet. Ik raad je aan regelmatig te controleren of de afspanning nog in orde is. Is dat niet zo, stel die dan gewoon bij. Mijn advies is dat je eerst in de breedte opspant en daarna in de diepte. Begin onderaan aan de caravanzijde en ga dan door naar de voorste hoeken. Je werkt dan eigenlijk in een rechthoek.

Extra stangen bevestigen

Voortenten met een diepte tot en met 300 cm van ons eigen merk Hypercamp beschikken vanaf maat 11 over 5 dakstangen. De kleinere maten zijn met 3 dakstangen uitgerust. Tenten die 350 cm zijn, beschikken al vanaf maat 7 over vijf dakstangen. Als je jouw voortent het hele seizoen, een groot gedeelte van het seizoen of het hele jaar opgebouwd laat staan, dan is mijn dringende advies om extra losse stangen te gebruiken. Je vraagt je misschien af, waarom deze stangen er niet standaard al in zitten. De reden hiervoor is dat wij constateren dat veel mensen nog extra stangen (van een oude voortent) hebben liggen en die dan gebruiken voor de extra versteviging van hun frame. Heb je ze niet (meer) liggen? Geen nood, voor een klein bedrag schaf je extra stangen aan, die je veel leed kunnen besparen. Voor alle voortenten van PVC en Ten Cate All Season (dak WM 19 en wanden WR 18) adviseren wij het volgende:

Voortentmaat 2 t/m 10
Minimaal twee extra dakstangen of minimaal twee nokbogen en minimaal twee stormstangen.

Voortentmaat 11 t/m maat 14
Minimaal vier extra stormstangen.

Voortentmaat 15 t/m maat 20
Minimaal vier extra dakstangen en minimaal vier extra stormstangen.

Ook met reistenten is het bovenstaande aan te raden! Immer, het kan in twee weken vakantie ook veel regenen, waardoor je tent extra dak- en stormstangen nodig heeft. De nadruk ligt trouwens op minimaal. Wat betreft de diameter van de stangen: die moet overeenkomen met de stangen van jouw voortent.

Tentdoek schoonmaken

Naast het juist opspannen van het frame is ook de juiste wijze van omgaan met het tentdoek van groot belang. Je wilt vast ook dat jouw tent er mooi uit blijft zien? Ga dan als volgt te werk: spoel de buitenkant van de tent met water af. Je kunt daarbij een zachte borstel gebruiken. Gebruik in ieder geval geen zeep of andere schoonmaakmiddelen, want die tasten de impregnering aan. Ik raad klanten aan om dit meerdere keren per seizoen te doen. Met de ramen ga je overigens op dezelfde manier om. De binnenkant van de tent maak je het beste één keer per week schoon, want je loopt al snel zand en stof mee naar binnen en daardoor kan het tentdoek verweren.

Wij krijgen van klanten ook vaak de vraag wat ze moeten doen als hun omloopmaat net op de grens van twee maten zit. Mijn collega's en ik raden dan altijd aan om de kleinste maat te nemen, op voorwaarde dat je de caravan niet helemaal omhoog draait. Je kunt beter een krappe tent hebben die je strak kunt afspannen dan een te grote tent die je niet kunt spannen!

Ik wens je een prachtig kampeerseizoen toe. Neem je deze tips ter harte, dan doe je er alles aan om jouw tent zo lang mogelijk in goede conditie te houden. Hoe onderhoud jij eigenlijk jouw voortent.