Hoe zet je je voortent op?

Hoe zet je je voortent op?

Oefening baart kunst. Dat gaat op voor leren fietsen, zwemmen, maar ook voor het opzetten van een tent. Maar uiteraard hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. We helpen je stap voor stap door de instructie heen. We schreven eerder al blogartikel over het bepalen van de omloopmaat van je caravan en over wat je eigenlijk moet weten en nodig hebt om zo lang mogelijk plezier van jouw voortent te hebben. Lees deze blogs eens door, zodat je zeker weet dat je helemaal klaar bent om je tent op te zetten en van het leven op de camping te genieten.

Voorbereiding voor de opbouw

We adviseren iedereen altijd de tent proef op te bouwen. Hierbij kun je tent, frame en accessoires op compleetheid controleren. Mocht er dan onverhoopt wat ontbreken, dan kunnen wij de ontbrekende onderdelen snel nasturen. Als eerste plaats je de caravan helemaal horizontaal op een vlak stuk grond, zodat je de tent uiteindelijk zo optimaal mogelijk kunt afspannen. Om te voorkomen dat je voortent vuil wordt, is het verstandig een plastic folie te gebruiken waarop je de voortent kunt uitleggen. Om inscheuren te voorkomen adviseren we je eventuele bramen en scherpe randen aan de caravanrail te verwijderen.

Opbouw in 8 stappen

1. Trek de voortent, nadat je eerst alle losse panelen verwijderd hebt, door de tentrail. Het is handig om dit met twee personen te doen. Eén voor het doortrekken en één voor het goed invoeren van de voortent in de rail. Vervolgens breng je de afspanpunten links en rechts op gelijke hoogte aan.

2. Je gaat nu met het frame aan de slag. Leg het frame volgens de frametekening op de plaats. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, breng dan de buisklemmen aan en monteer de pootdelen in de hoeken. Let op: zet het geheel nog niet in elkaar.

3. Als je gebruik maakt van SHS-clips, breng deze dan nu op de juiste hoogte aan.

4. Zet het middenstuk van het frame schuin onder de voortent en hang de middelste dakligger met de haak in het tentoog. Verbind de middelste dakligger met het middenstuk. Neem dan het linkerhoekstuk, schuif dit eerst aan het middenstuk, plaats de hoek op de juiste plaats en laat de staander iets naar binnen staan. Haak nu, net als bij het middenstuk, de dakliggers met de haak in het tentoog en verbind deze weer met het hoekstuk. De andere hoek breng je op dezelfde manier aan. (Heb je een voortent van 350 cm diep, plaats dan nu het frame van de voorbouw.)

5. Plaats nu de losse panelen en sluit alle ritsen.

6. Vervolgens breng je de petluifelstokjes aan. Span deze zo ver uit dat de frontliggers aan de binnenzijde nog net het tentdoek van de voorwand raken. Zet vervolgens de staanders op zodanige hoogte dat de afspanpunten overal even ver boven de grond hangen. Span nu het front in de breedte uit en zorg daarbij dat het middenstuk exact in het midden van de opening komt (Heb je een voortent van 350 cm diep, span dan eerst de voorbouw en daarna het basisframe in de breedte). Nadat je de voorwand in de breedte goed gespannen hebt, span je de dakliggers in de diepte.

7. Nu begin je met het afspannen door middel van de haringen en trapspanners. Start bij de twee afspanpunten achteraan bij de caravan en daarna de beide hoekpunten vooraan. Zorg hierbij dat de wanden keurig recht in één lijn staan.

8. Na het afspannen trek je de tochtstrook en wielafdekking door de rail en vouw je de slikranden naar binnen. Als laatste hang je gordijnen op.

Je bent nu klaar om vakantie in je voortent te vieren! Ben je trouwens meer visueel ingesteld, bekijk dan eens deze instructievideo:


Deel dit artikel