Voortent stormvast maken: hoe verstevig ik mijn voortent?

Het is natuurlijk altijd van belang om je voortent zo goed mogelijk op te zetten, maar vooral als er slecht weer op komst is. In dit blog geven we je een aantal tips hoe jij jouw voortent kunt verstevigen inclusief de links naar de bijbehorende producten.

Benodigdheden

1. Gebruik een framespanner

obelink framespanner

Allereerst is het van belang dat de voortent met het basisframe zo strak mogelijk wordt opgezet. Zorg ervoor dat er geen, of nauwelijks, plooien meer in het tentdoek zitten. Hier kan je een framespanner voor gebruiken. Daarmee span je snel en eenvoudig je voortentstokken maximaal op.

2. Gebruik nokbogen

nokboog gebruiken

Is er regen op komst en heb je een wat kleinere voortent met drie dakliggers? Dan kan je een nokboog gebruiken. Deze plaats je overdwars tussen de dakliggers van de voortent en door de ronde vorm loopt het regenwater van het tentdak af. Zo voorkom je waterzakken.

3. Gebruik dakliggers

dakliggers plaatsen

Heb je een wat grotere voortent of sta je op een seizoensplaats? Plaats dan zoveel mogelijk dakliggers in het dak. Hiermee span je het dak strakker en het zorgt voor een betere algehele stevigheid van je voortent. Als je niet genoeg oogjes op de caravan hebt om de dakliggers in te haken, hoeft dat geen probleem te zijn. De meeste voortenten hebben namelijk een dubbele pees. Op de dubbele pees kan je SHS-blokjes plaatsen en daar kan je de dakstangen in hangen.

4. Gebruik dwarsstangen

obelink dwarsstangen

Voor een optimaal resultaat kun je nog dwarsstangen tussen de dakliggers plaatsen. Hiervoor adviseren wij de kleine verandastangen. Dit is vooral raadzaam voor seizoenskampeerders.

5. Gebruik extra staanders

staanders

Als je de voortent hebt verstevigd met dakliggers wordt de voortent zwaarder en daarom moet je het frame van onderaf stutten met extra staanders, ook wel stormstangen genoemd. Deze kan je ook naast de deur plaatsen zodat je de deur er netjes omheen kan rollen, of in het midden van de wand om te voorkomen dat de wand naar binnen wordt gedrukt bij een windvlaag.

6. Gebruik stormbanden

Obelink Tie Down Max stormbandenset

Wij raden je aan om je voortent altijd van een stormband te voorzien. Een stormband zorgt ervoor dat je tent niet de lucht in vliegt bij zware windvlagen. Er zijn verschillende soorten stormbanden:

  • stormbanden die over de hele voortent heengaan
  • stormbanden die je aan de gesp van de voortent klikt
  • stormbanden met metalen ringen die je over de punten van de petluifel heen hangt of je lust deze stormband aan de binnenzijde om het frame van je voortent heen

De stormband over je hele voortent spannen is de meest stabiele manier, maar heeft als nadeel dat de band over het tentdoek schuurt. Schaf daarom altijd beschermhoesjes aan die je om de stormband maakt om beschadiging te voorkomen. Elke stormbandenset wordt geleverd met een stevig stormanker en een veer. De veer moet je altijd tussen de stormband en het stormanker plaatsen, want de veer vangt de klappen van de wind op.

Mocht je meer willen weten over onze voortentaccessoires, breng dan een bezoek aan onze winkel of bekijk alle voortentaccessoires op onze website.


Deel dit artikel