Winterbarbecue organiseren

Bij eten in de winter denk je vast aan pepernoten, gourmetten en uitgebreide kerstdiners bij kaarslicht met een goede fles wijn. Dat de zomer voorbij is en er inmiddels zelfs sneeuw valt, wil natuurlijk niet zeggen dat we niet meer kunnen barbecueën. Heb je er wel eens aan gedacht om een winterbarbecue te organiseren? De echte grillmasters onder ons zullen de barbecue zelfs met -15 nog uit de schuur halen. Maar ook met wat minder barbecue ervaring kun jij een spetterende winterbarbecue neerzetten! In deze blog leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij een winter bbq organiseren.

Welk type barbecue gebruik je in de winter?

Barbecues zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, maar niet iedere barbecue is geschikt voor gebruik in de winter. Wanneer het buiten kouder is, beïnvloedt dit de temperatuur in de barbecue. Daarom is het belangrijk om voor een barbecue te kiezen met een deksel, zodat de warmte niet kan ontsnappen.

Een fijne barbecue is bijvoorbeeld de Weber Master-Touch, een houtskoolbarbecue met een GBS (Gourmet Barbecue Systeem) grillrooster. Met dit systeem is het middenstuk van de grill uitneembaar en vervangbaar door bijvoorbeeld een wok- of braadpan: talloze mogelijkheden! Een buitenkeuken zoals de Weber Spirit E-320 is ook aan te raden voor een winterbarbecue en geschikt voor grotere groepen.

Voor écht strenge winters kun je voor een keramische barbecue kiezen. Dankzij de dikke wanden van deze barbecues heeft de kou geen invloed op de temperatuur aan de binnenkant. Bijvoorbeeld een kamado van The Bastard, deze bieden we aan in onze megastore.

Waar zet je de barbecue neer in de winter?

Het is voor jou, je gasten en de barbecue het prettigst om op een plekje uit de wind te kiezen. Je kunt de barbecue het beste naast een muur of schutting zetten waar hij geen of weinig wind vangt. Zorg natuurlijk wel dat je de barbecue niet te dicht bij een houten schutting of andere brandbare materialen zet.

Ga nooit in een afgesloten ruimte barbecueen, het is belangrijk dat er voldoende ventilatie is!

Zorg dat iedereen het warm heeft tijdens de barbecue

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je een gezellige oude schuur hebt die je leuk kunt aankleden. Mocht dat niet zo zijn kun je het buiten alsnog warm genoeg maken.

Zorg ervoor dat jij en je gasten uit de wind zitten en eventueel ook onder een afdakje, zoals een partytent of carport. Vertel je gasten van tevoren dat jullie buiten gaan zitten, zo kan iedereen zich voorbereiden en een extra laagje kleding aantrekken. Je kunt ook de volgende spullen in huis halen zodat iedereen er warmpjes bijzit tijdens de winterbarbecue:

  • Een heater, vuurkorf of tuinhaard
  • Fleecedekentjes
  • Stoelkussens

Met een glaasje glühwein of een sterke borrel wordt iedereen ook vanbinnen lekker warm!

Tips voor een winterbarbecue

Er zijn nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden bij een winter bbq organiseren:

  • Zorg voor voldoende licht! Aan de eettafel zijn kaarsjes of kleine lantaarns vaak voldoende, maar bij de barbecue is het belangrijk dat je goed kunt zien of het vlees gaar is. Kies dan voor een zaklamp of hoofdlamp.
  • Kies voor vlees of vis dat wat dunner is, zodat je geen uren buiten hoeft te staan kokkerellen.
  • Zorg voor voldoende brandstof. In de winter duurt het langer tot de barbecue warm is en dit kost meer gas of kooltjes.
  • Schep de sneeuw rondom de barbecue weg, het kan hier erg glad worden als het weer gaat vriezen.
  • Laat de klep zo veel mogelijk dicht. Anders ontsnapt er veel warmte en duurt het een stuk langer voordat je vlees gaar is.
  • Mocht je gasbarbecue toch uitwaaien, wacht dan even met het opnieuw aansteken. De gas kan zich namelijk ophopen waardoor er een vuurbal kan ontstaan wanneer je hem weer aansteekt.

Zorg voor een back-up plan

Je wilt natuurlijk niet je gasten moeten teleurstellen wanneer er een winterse storm aankomt. Zorg daarom altijd voor een back-up plan! Een goed alternatief is bijvoorbeeld gourmetten.

Met de bovenstaande tips wordt je winterbarbecue gegarandeerd een groot succes. We zijn enorm benieuwd of jullie wel eens barbecueën in de winter. Laat ons weten in de reacties of een winter bbq organiseren iets voor jou is en wat je dan op de grill legt!


Deel dit artikel