

Het mooie weer is in aantocht en daarmee ook de barbecuetijd. Heerlijk lang tafelen met vrienden, met je gezin of met z'n tweeën. Naast de heerlijke smaak van de barbecuegerechten, biedt barbecueën een veelzijdige, leuke en gezellige manier om voedsel te bereiden. Alles is werkelijk mogelijk: gebraden ham, spareribs, hele kippen, kalkoenen en vis, maar ook brood en pizza.


- 1. Voor- en nadelen houtskool BBQ
- 2. Voor- en nadelen gas BBQ
- 3. Voor- en nadelen elektrische BBQ
- 4. Belangrijk bij aanschaf
- 5. De snelheid is bepalend
- 6. Veelgestelde vragen over barbecues
Wil je een nieuwe barbecue aanschaffen? Lees dan vooral verder. We zetten de verschillende types: Houtskool barbecues, gasbarbecues en elektrische barbecues op een rij met ieder hun eigen voordelen en nadelen. Na het lezen hoef je 'm alleen nog maar te kopen.
1. Voor- en nadelen houtskool BBQ
Op de oude vertrouwde manier, het grillen met een houtskool barbecue, is voor de meeste mensen het leukst. Het begint al met het aanmaken van de barbecue, een vuurtje stoken. Daarbij de kenmerkende houtgeur en smaak die het vlees krijgt van deze manier van bereiden. Zo is barbecueën niet alleen lekker, maar wordt het echt gezellig.
Voordelen | Nadelen |
+ Het echte barbecue gevoel + De echte barbecuesmaak door briketten of houtskool + Te gebruiken met rookhout + Direct en indirect grillen mogelijk |
- Alleen te gebruiken met houtskool of briketten - Duurt langer dan bij een gasbarbecue of elektrische barbecue, omdat de kolen eerst moeten smeulen - Schoonmaken is wat meer werk |
Eén van de nadelen van een houtskool barbecue is dat het wat meer tijd kost om deze schoon te maken. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Lees onze blog: ‘Houtskool bbq schoonmaken: hoe maak je een houtskool bbq schoon?’.

2. Voor- en nadelen gas BBQ
Wil je snel beginnen met barbecueën en heb je geen zin om te wachten totdat de kolen gaan smeulen, dan is gas of elektrisch een betere optie. Met een gasbarbecue kun je namelijk vrijwel direct beginnen; aansteken en gaan! Bij veel modellen is de gasvlam goed te regelen.
Voordelen | Nadelen |
+ Je kunt vrijwel direct beginnen + Overal te gebruiken (tuin, balkon of camping) + Gemakkelijk schoon te maken + Direct en indirect grillen mogelijk |
- Je mist de houtskoolsmaak, al zijn er modellen, waarbij je rookhout kunt gebruiken - Gasbarbecue is over het algemeen wat duurder - Je moet altijd voor voldoende gas zorgen |
Kies jij uiteindelijk voor de gasbarbecue? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten en modellen gasbarbecues. Je leest het in de blog: ‘Keuzehulp gasbarbecues: welke gasbarbecue kies ik?'.

3. Voor- en nadelen elektrische BBQ
Een elektrische en een gasbarbecue lijken wel op elkaar wat betreft gebruiksgemak en snelheid. Bij een elektrische barbecue werkt het heel simpel: steek de stekker in het stopcontact, regel de temperatuur en je kunt je gerechten op het rooster leggen. Het gaat nooit te snel, omdat je zelf de temperatuur kunt regelen.
Voordelen | Nadelen |
+ Je kunt vrijwel direct beginnen + Overal toepasbaar (tuin, camping, balkon en zelfs binnen) + Gemakkelijk schoon te maken + Zeer veilig + Temperatuur is goed regelbaar |
- Verbruikt behoorlijk wat stroom - Je mist de typische houtskoolsmaak in je gerechten |
Voor meer informatie over elektrische barbecues lees je de keuzehulp elektrische barbecues.

4. Belangrijk bij aanschaf
Naast de voor- en nadelen is het van belang dat je je realiseert met wie je barbecuet. Misschien barbecue je voornamelijk met je eigen gezin of juist vaak met een grotere groep vrienden of familieleden, waardoor je een grotere nodig hebt. Je hebt camping barbecues en buitenkeukens in allerlei vormen en afmetingen. Belangrijk is dat je een rooster van goede kwaliteit hebt. Dat voorkomt aanbakken en zorgt ervoor dat je hem gemakkelijker schoon kunt maken. Ben je klein behuisd, houd dan goed rekening met de afmetingen. Je moet de barbecue tenslotte wel ergens kwijt kunnen.

5. De snelheid is bepalend
Als je snel wilt beginnen en de warmte wilt kunnen regelen, dan is een gas- of elektrische barbecue de beste optie. Ben je gek op de kolengeur en -smaak? Heb je tijd genoeg? En is barbecueën voor jou vooral een gezellig samenzijn? Dan past een houtskoolbarbecue beter bij jou.
In het uitgebreide assortiment van onze winkel vind je alle soorten camping barbecues en buitenkeukens, maar ook diverse barbecue accessoires. Wil je nog meer informatie, kom dan gerust naar onze megastore of lees deze blog: ‘Veelgestelde vragen over barbecues’. Eet smakelijk!
Veelgestelde vragen over barbecues
Hoe lang de gasfles meegaat, hangt natuurlijk af van de inhoud van de gasfles en het verbruik van je gasbarbecue. Als je deze informatie hebt, kun je de volgende som maken:
Inhoud van je gasfles : verbruik gasbarbecue = aantal uren dat je kunt barbecueën
Inhoud van gasfles
Bij een volle gasfles weet je precies wat de inhoud is, maar als je niet weet hoe vol je gasfles is kun je dit meten. Hoe je dat doet, kun je lezen in onze blog: ‘Hoe vol is mijn gasfles?’.
Verbruik gasbarbecue
Het verbruik van je gasbarbecue kun je meestal vinden in de handleiding of bij de productspecificaties op de productpagina van de barbecue. Het verbruik wordt weergegeven in grammen per uur. Als je de juiste informatie hebt, kun je de volgende som gebruiken:
5 kilo inhoud : 291 gram verbruik = 17 uur barbecueplezier
Meer weten over het gebruiken van een gasbarbecue? Lees onze blog: ‘Gasbarbecue gebruiken: Hoe gebruik je een gasbarbecue?’.
Vlees en vis roken doe je met snippers rookhout:
- Week de snippers even in een bakje met water
- Plaats ze tussen de briketten in de barbecue
Door de warmte komt de smaak van het rookhout vrij en die smaak mengt zich met het gerecht op de barbecue. In ons assortiment producten voor het aansteken van de barbecue, verkopen wij rookhoutsnippers met verschillende smaken: variërend van appel tot whisky.
Barbecue je op gas? Stop de snippers dan in een speciale Smoker Box. Plaats deze op de grillplaat naast de ingrediënten.
De meeste barbecues hebben een lekbak, onder het rooster, waar het vet in druppelt. Reinig de bak na afloop om de barbecue vetvrij te houden. Heeft je barbecue geen lekbak? Dan kun je ook een aluminium wegwerp lekbakje gebruiken.
Dat verschilt per barbecue. Zijn de vetresten na het barbecueën nog zacht? Dan kun je ze sowieso makkelijker verwijderen. Roosters van gietijzer of RVS kun je schoonmaken met een borstel. De vetresten verdwijnen dan in de lekbak. De lekbak kun je vervolgens legen in de container. Gebruik voor gemêleerde roosters geen borstel maar een doek en reinigingsmiddel. Hierdoor blijft de poedercoating van het rooster in tact.
Heb je een houtskoolbarbecue? Lees dan onze blog: ‘Houtskool bbq schoonmaken: hoe maak je een houtskool bbq schoon?’, zodat jouw barbecue weer spik en span is na gebruik!
Je kunt je grillrooster schoonmaken door de etensresten weg te branden:
- Verwijder alle grove etensresten met een keukenpapiertje.
- Zet het vuur op de hoogste stand.
- Sluit de deksel.
- Laat het vuur zo’n 10 tot 15 minuten branden.
- Borstel het rooster schoon.
Direct grillen
Direct grillen is ideaal voor kleine stukken vlees die je snel wilt bereiden. Het vlees wordt direct boven de kolen geplaatst, zodat de opstijgende hitte het vlees een krokant laagje geeft. Het is wel belangrijk om het vlees goed in de gaten te houden, want het kan snel aanbranden.
Indirect grillen
Indirect grillen wordt vaak gedaan bij grote stukken vlees. Hierbij is het ook belangrijk dat de binnenkant goed gaar is. Met direct grillen is de temperatuur te hoog waardoor een groot stuk vlees gaar lijkt, maar de binnenkant niet gaar is. Bij indirect grillen, grill je op een lagere temperatuur voor langere tijd. Dit doe je door de kolen aan één zijde van de barbecue te plaatsen en het vlees aan de andere kant. Ook wordt de deksel vaak gebruikt, zodat de hitte circuleert en het vlees kan garen.
Voor sommige recepten worden beide barbecue technieken gebruikt: eerst de buitenkant dicht laten schroeien door direct grillen, en daarna lekker laten garen door indirect grillen.
Houtskool
Houtskool is ideaal voor snel gebruik. Het brandt snel en kan een hoge temperatuur bereiken. Houtskool wordt dus vaak gebruikt voor direct grillen en gaat ongeveer zo’n 2 uur mee. Wij raden je aan houtskool te gebruiken als je meerdere kleine stukken vlees wilt grillen en de barbecue een paar uurtjes wilt aanzetten.
Briketten
Briketten zijn ideaal voor indirect grillen. Ze blijven langer op temperatuur dan houtskool en blijven gloeien waardoor ze heel geschikt zijn voor vlees dat langere tijd op de plaat moet liggen. Houd er wel rekening mee dat het bij briketten langer duurt voordat ze op temperatuur zijn.
Voor de levensduur van je barbecue is het altijd goed om je barbecue te beschermen. Blootstelling aan water, wind, zand en zon is niet bevorderlijk voor het behoud van je barbecue. Je kunt de barbecue na gebruik bijvoorbeeld het beste opbergen in de schuur en gebruik maken van een beschermhoes tegen beestjes. Als je geen schuur hebt, kun je de barbecue ook buiten laten en beschermen met een beschermhoes.
Zorg ervoor dat je de hoes af en toe van de barbecue verwijdert bij wisselvallig weer. Hierdoor is er extra ventilatie en dit gaat condensvorming onder de hoes tegen. Laat de hoes in de winter ook altijd om de barbecue.